"Masa importantă a jurnaliştilor trebuie să accepte că şi-a pierdut virginitatea", spunea Andrei Pleşu. O făcea acum 20 de ani, într-un interviu dat postului SOTI şi se referea la ziariştii care au prins şi perioada comunistă.
Paginademedia.ro vă prezintă în exclusivitate interviul, difuzat acum 20 de ani. Despre ce este presa şi cum ar trebui să fie jurnaliştii, într-un interviu care nu şi-a pierdut actualitatea. "Sunt ziariştii noştri nişte garanţii de competenţă?" se întreba Andrei Pleşu.
Înainte de transcrierea interviului, iată filmul:
Andrei Pleşu, acum 20 de ani
"Presa trebuie să-şi propună ca ţel să mă ajute să fiu liber şi să gândesc liber", spune Pleşu. Interviul, în continuare:
Andrei Pleşu:
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro"O minimă atmosferă de reflexivitate, de seriozitate, de sobrietate, de fair-play e necesară şi este datoria presei să întreţină această atmosferă, adică să nu isterizeze lumea, să nu isterizeze electoratul. Presa poate să fie partizană, mai ales ziarele de partid, trebuie să fie partizane, dar nu e obligatoriu să însemne că partizanatul duce la nedreptate.
"Poţi fi partizan fără să fii nedrept. Nu se înţelege foarte bine la noi de ce ziarele care se numesc independente sunt aşa partizane, aici este o mică confuzie. În orice caz, presa trebuie să-şi propună ca ţel să mă ajute să fiu liber şi să gândesc liber. Nu să-mi spună ce să gândesc, nu să se substituie electoratului, ci să-l ajute. Nu să se substituie învăţământului politic, indiferent de ce culoare. Nu ziarele aleg, ci până la urmă ţara alege. Ziarele trebuie doar să facă serviciul de a transmite maximum de informaţie, maximum de claritate a lucrurilor şi nu să dăscălească."
"Noi ne aflăm într-un moment în care absolut orice român trebuie să înveţe ceva, să înveţe politică, să înveţe economie, să înveţe să se adapteze la ce se întâmplă. Eu constat că toţi românii au ceva de învăţat pe alţii, toţi predau deja ceva, nimeni nu învaţă nimic. Toţi socotesc că deţin competenţe. Aici e un soi de inflaţie a competenţelor – toată lumea consideră că ştie ce e de făcut în politică, în economie, în agricultură. Şi cum unii dintre ei au şi tribună unde să-şi manifeste competenţa aceasta, apar brusc într-o postură, după părerea mea, falsă a autorităţii. Sunt ziariştii noştri nişte garanţii de competenţă în toate lucrurile astea?"
"Nu vreau să ajung la problema morală, până la urmă... Cei care sunt foarte tineri ca dumneavoastră nu au apucat să intre în situaţii de compromis şi au de partea lor inocenţa. Dar masa importantă a jurnaliştilor trebuie să accepte că şi-a pierdut virginitatea şi că trebuie să aibă o voce măsurată atunci când se pronunţă. Cât despre competenţa respectivă, nu o are nici guvernul, darămite omul de pe stradă şi ziaristul curent."
Comentarii
Aproape ca aveti dreptate:
- unii au fost siliti sa si-o piarda ("virginitatea jurnalistica"),
- altii au facut-o din curiozitate,
- altora le-a facut placere sa si-o piarda,
- unii n-au avut-o niciodata,
- altii (mai putini) o mai au si astazi.