Paginademedia.ro vă prezintă înregistrarea integrală cu Claudiu Săftoiu, preşedintele TVR, invitat la PaginademediaTV.
?t=21s
Şeful televiziunii publice a declarat că plănuieşte reducerea cheltuielilor TVR la jumătate. Bugetul de salarii (aproximativ 50 de milioane de euro pe an) va scădea cu „un procent mai apropiat de 30%.”, a ţinut să sublinieze şeful postului public.
Întrebat dacă această redresare implică şi tăieri de salarii, Săftoiu a spus că este imposibil să se reducă.
Claudiu Săftoiu, la PaginademediaTV:
„Nu putem tăia salariile. Cine a făcut contract cu Televiziunea Română să fie fericit pentru că angajatul are un contract beton cu TVR. Au fost situaţii şi sunt în Contractul Colectiv de Muncă al angajaţilor ce două indexări anuale, două prime şi bonuri de masă, toate incluse în salariul de bază, ori acest lcuru poate face pe orice angajat fericit. Nu vom putea face altfel redresarea decât prin scoaterea la concurs a posturilor", a mai spus Săftoiu.
Dacă vor fi mai puţine posturi în noua organigramă decât, cei care nu vor câştiga concursurile vor fi "scoşi din sistem".
Din cauza unor probleme tehnice, minutul 10 din interviu nu se aude. Vă redăm mai jos declaraţiile şi ne cerem scuze pentru acest inconvenient.
Petrisor Obae: Cum veţi compensa acea pierdere de audienţă, care se va vedea efectiv şi în bani?
Claudiu Săftoiu: Audienţa cui, a TVR 2? Acest lucru nu se va întâmpla. Vom avea în acest procent de 100%, 75% conţinut cultural educativ şi 25% o ofertă către publicul tânăr cu vârste între 18 şi 44 de ani.
Petrisor Obae: Dar este prea puţin. Dacă scade audienţa, proporţional se pierd nişte bani, cum îi recuperează televiziunea?
Claudiu Săftoiu: Eu cred aşa pentru că vorbeam despre audienţe şi despre măsurători. La TVR nu au fost niciodată măsurate decât TVR 1 şi TVR 2. Niciun alt proiect fie el TVR Cultural, cu atât mai mult TVR Info, într-un mod cu totul surprinzător, nu a fost măsurat.
Petrisor Obae: Conducerea televiziunii a decis asta, nu altcineva.
Claudiu Săftoiu: Evident. Este un lucru despre care m-am întrebat pentru că în mod normal dacă avem posibilitatea să vindem publicitate pe TVR de ce nu măsurăm audienţele. Trebuie spus însă că audienţele au fost întotdeauna în jurul a 0,2%, 0,3%, 0,6% per total general televiziune de ani de zile încoace. Prin urmare această audienţă despre care se sperie că dispare este una, în ceea ce priveşte TVR Cultural, care este invitată să treacă în interval de până la începutul lunii octombrie în zona TVR 2. Ea este pe de altă parte protejată pentru că profesioniştii din TVR ţin la cultură, pentru că misiunea TVR este una educativă şi culturală şi cu siguranţă nu vom neglija lucrul acesta. Mai mult decât atât, văd că acuma este foarte multă lume care se sperie că a dispărut cultura de la TVR. Nu, întâi jurnalul TVR Cultural intră într-un prime time de news de la 18.30 la 19.00 pe TVR 2. Emisiunile pilon, emisiunile importante care au creat un public şi o aşteptare rămân pe mai departe în misiunea şi în portofoliul cultural al TVR. Nu dispare nimic din ceea ce este bun. Oamenii se sperie. Am impresia că neliniştea aceasta trece dincolo de o anumită raţionalitate. Îi invit pe toţi să aştepte puţin. Totul se întâmplă acum foarte repede pentru că noi suntem sub incidenţa ordonanţei 33 care ne-a dat 45 de zile să venim cu un plan de redresare. Pe 19 august acest termen se închise şi avem de dat socoteală mai departe Parlamentului şi autorităţilor statului.
Din interviu:
Pe unde se scurg banii din TVR?
Sunt cauze interne şi externe. Primele cauze pe care vreau să le aduc în atenţie sunt cele care ţin de mediul concurenţial sau nu în care trăieşte TV română. Televiziunea este din 2005 plătitoare de TVA fără a avea posibilitatea de a deduce TVA-ul. Din 2003, taxa TV a rămas aceeaşi şi este cea mai mica scăzută din Europa. Dacă de atâţia şi atatia ani principalul venit pe care il avem, taxa TV, nu a adus nicio modifixare.
Despre desfiinţarea taxei propusă de Victor Ponta.
E un lucru la care se va lucra doar în condiţiile în care se va schimba forma juridică a societăţii, deci dacă se va schimba legea de înfiinţare şi funcţionare a televiziunii. La legea 41. Va trebuie să vedem, sunt variante la care se lucrează în momentul în care planul de redresare pe care încercăm noi să-l definitivăm până în 20 august, va conţine şi ceea ce reprezintă pentru noi un sprijin din partea statului român cu privirea la trecerea acestei perioade.
Numărul de oameni restructuraţi.
Vă spun cu toată deschiderea. Noi am plecat la drum cu un model matematic, evident, din care vom deduce numărul scoaterilor din sistem. În momentul acesta nu pot avansa nicio cifră pentru ca ea ar fi fatalmente inexactă n situaţia în care nu am făcut încă discuţia cu sindicatele.
Este o cifră aproximativă. Nu o pot dezvălui acum. Suntem în situaţia în care definim grilele, definim ştatul de funcţii şi în funcţie de ceea ce apare avem o descărcare de personal.
Bugetul de salarii (ce reprezintă 60% din cheltuielile din TVR) şi restructurări.
Intenţionăm ca prin acest plan de redresare şi planul de măsuri să reducem cheltuielile la 50% per total societate. Lucrul acest cuprinde şi cheltuielile cu salarizarea. Dar asta nu înseamnă tăiem salariile cu 50%. Este vorba de un procent mai apropiat de 30%.
Nu putem tăia salariile.
Nu vom putea altfel decât prin scaoterea la concurs a posturilor pentru că negocierea directă imaginaţi-vă că ar dura foarte mult şi nu văd pe cineva caer să renunţe de bunăvoie la un oricât de mic beneficiu.
Despre posbilele scăderi de audienţă după trecerea programelor culturale pe TVR 2.
Constituţia nu ţine cont de audienţă. Audienţa dacă e să o facem o facem la televiziunile private. Eu am o misiune, iar misiunea aceasta nu mă obligă, din raţiuni de rating, să mă duc spre un tip de progra facil. Audienţa poate veni din respectarea acestei misiuni a Televiziunii Române.
Mutarea principalului Jurnal de la TVR 1 la ora 20.00. Grila de programe pe toate televiziunile sperăm să le definitivăm între 1 şi 15 septembrie.
Mircea Radu va rămâne la pupitrul ştirilor? Vom discuta lucrurile acestea. Noi încercăm o reîmprospătare a imaginii TVR pentru că imaginea aceasta prăfuită a postului public trebuie avut în vedere în orice situaţie. Vom începe o capanie de rebranding şi aşteptaţi-vă să vedeţi şi figuri noi dar şi figuri probabil neştiute din TVR. Ne este foarte greu în acest moment să luăm de pe piaţă vedete. Vedetele costă mult. Există însă în Televiziunea Română reporteri, redactori prezentatori pe care îi vom căuta printr-un program de selectare în aşa fel încât să-i putem promova ca pe nişte figuri noi pe postul naţional.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
Cei care au devalizat TVR-ul, au sfidat banul public si au acum pe constiinta sutele de suflete care vor plati cu concedierea, stau relaxati si se uita la interviul dvs.? Tot acel management defectuos de care tot pomeneste Saftoiu vor trai bine mersi pana la batranete din furtisagurile facute? Ca aici n-a fost vorba numai de incompetenta.
Propun sa scoateti la concurs mai intai posturile cu salarii de peste 5000 ce lei pe luna.
Sa vedeti ce economii veti face !
Zgabercea, se aude ?!?