Consiliul Naţional al Audiovizualului a interzis 15 spoturi publicitare de la începutul anului şi până în prezent. Majoritatea reclamelor au fost scoase de la difuzare pentru că erau înşelătoare sau pentru că nu informau corect publicul. Cele mai multe au fost din categoria suplimentelor alimentare.
Paginademedia.ro trece în revistă reclamele interzise până acum, dar şi motivele pentru care CNA a oprit difuzarea lor pe posturile de televiziune.
Printre spoturile interzise se numără reclame la produse precum apa de gură Listerine, margarina Rama, crema Ivyss, produsele ING, Skoda, suplimentul alimentar ColonHelp, cuţitul Miracle Blade şi ArtroStop.
Cele mai multe reclame interzise sunt cele la suplimente alimentare. CNA a scos de pe TV cinci astfel de spoturi la următoarele produse ArtroStop, ArtroStop Rapid, Urinal Akut, Zeolit şi ColonHelp.
Iunie a fost luna în care Consiliul a interzis cele mai multe reclame, cinci la număr, în trei şedinţe diferite. Martie şi iulie sunt pe locul doi în topul lunilor cu cele mai multe spoturi interzise, patru la număr.
În continuare, o scurtă trecere în revistă a tuturor spoturilor interzise:
La sfârşitul lunii martie, Consiliul Naţional al Audiovizualului a interzis trei reclamele la suplmentele alimentare ArtroStop, ArtroStop Rapid, Urinal Akut şi Zeolit.
Spoturile au fost interzise, în principal, pentru că acestor suplimente alimentare i-au fost atribuite proprietăţi de tratament şi de vindecare a unei boli, lucru interzis de Codul Audiovizual.
Spotul la Zeolit a fost oprit de la difuzare pentru că acest supliment alimentar este recomandat de un medic, fapt interzis de Codul audiovizual. Consiliul Român pentru Publicitate a considerat că spotul la Zeolit este publicitate înşelătoare.
La sfârşitul lunii aprilie, spotul de teleshopping pentru cuţiul Miracle Blade a fost interzis de CNA pentru a doua oară în cinci luni. Produsul este promovat ca gratuit, însă are costuri de transport, de 40 de lei, care nu sunt suficient de bine semnalate telespectatorilor, au considerat membrii CNA.
Spotul a mai fost interzis în decembrie 2012, după cum paginademedia.ro a anunţat AICI, pentru că nu erau specificate deloc costurile de transport.
CNA a decis, pe 4 iunie, să interzică de la difuzare trei spoturi publicitare pentru produse Nivea, Făgăraş şi Always, pe motiv că respectivele clipuri sunt înşelătoare, exploatează credulitatea oamenilor şi nu probează afirmaţiile făcute.
Pe 13 iunie a fost interzis spotul care promovează crema Ivyss cu extract din melc. CNA a considerat că spotul nu respectă principiul informării corecte.
Comitetul etic al RAC (Consiliul Român pentru Publicitate) a considerat că afirmaţia “ingredientul antirid cel mai puternic folosit astăzi în industria cosmetica: extractul din melc” încalcă codul de practică în publicitate pentru că înşeală consumatorii.
“Anunţătorul trebuie să fie în măsură să probeze veridicitatea datelor, afirmaţiilor, ilustraţiilor şi testimonialelor folosite în comunicare”, spune un articol din codul de practică în publicitate, care a fost încălcat.
În a doua jumătate a lunii iunie, a fost interzis pe TV spotul la alunele Ubernuts, care face trimitere la un număr de telefon, deşi acesta nu mai era difuzat de nicio televiziune.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a interzis spotul pentru lipsa informării corecte, pentru că la numărul afişat pe ecran nu se ofereau informaţii despre campania Ubernuts, ci era o continuare a spotului.
Pe data de 2 iulie, campania Campioni la micul dejun suţinută de Nadia Comăneci pentru margarina Rama a fost interzisă de pe TV, după vâlva creată de o afirmaţie a jurnalistului Robert Turcescu.
Consiliul a interzis spoturile din campania Rama pentru că atribuiau produsului proprietăţi pe care acestea nu le posedă. În plus, spoturile încălcau şi următorul articol din Codul audiovizualului: “În publicitatea pentru alimente adresată minorilor este interzisă folosirea celebrităţilor, personalităţilor sau medicilor.”
Tot la începutul lunii iulie, Consiliul Naţional al Audiovizualului a interzis difuzarea pe TV a spotului la Listerine pentru că afirmaţiile nu pot fi probate cu dovezi.
http://www.youtube.com/watch?v=XXwDxbIxYVM
Reclama Listerine spune că apa de gură curăţă 99% din bacteriile din cavitatea bucală. În plus, reclama nu respecta principiul informării corecte.
La sfârşitul lunii iulie, Consiliul Naţional al Audiovizualului a interzis spotul Un sac fără fund cu jucării de la ING şi o reclamă la Skoda, ambele fiind înşelătoare, după cum a considerat forul.
http://www.youtube.com/watch?v=RJP6eL4gcFs
CNA a considerat, la fel ca RAC (Consiliul Român pentru Publicitate), că reclama este înşelătoare, pentru că nu precizează cantitatea de jucării pe care o primeşti dacă îţi faci asigurare la ING.
Spotul la Skoda a fost interzis ca urmare a unei reclamaţii primite din partea Renault România. Forul a considerat că reclama este înşelătoare pentru că preţul exprimat era fără TVA, iar legea prevede ca preţul afişat să fie cel final. În plus, în reclamă apărea un model mai scump decât cel căruia i se face reclamă.
LIKE. Fiţi la curent cu ştirile şi pe contul de Facebook Paginademedia.ro
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Comentarii