PaginademediaTV. Ce mai face Ghiţă Ciobanul? Cât de creativi sunt publicitarii români? De ce nu mai are România un festival de publicitate? Ce face în noua poziţie ca şef de creaţie pe un cont global?
Sunt câteva din întrebările la care a răspuns Adrian Boţan, de la agenţia McCann Erickson, invitatul acestei săptămâni la Interviurile Paginademedia.ro. Boţan este publicitarul român cu cea mai înaltă poziţie la nivel internaţional. Săptămâna trecută, a fost numit director de creaţie la nivel global în reţeaua McCann, pentru mai multe mărci din portofoliul Nestle.
Ce mai face Ghiţă Ciobanul?
“Rămâne ambasadorul Vodafone”, spune Adrian Boţan. “Nu-l mai vedem în reclame, dar este activ în mediile sociale”. “Sper să mai avem reclame cu Ciobanul Ghiţă”, a adăugat creativul de la McCann.
De ce a prins Ghiţă? “În primul rând, el e un personaj authentic. Dacă era un personaj mut, care nu ştia să dea bine pe cameră, credă că nu avea atât de mult succes. Apoi românii au o fascinaţie pentru viaţa la ţară.”
Despre campania Gândul - GMP Why don’t you come over?
Când am văzut campania, am zis “asta trebui să fie ideea noastră”, a povestit Adrian Boţan la Interviurile PaginademediaTV.
“Şi noi am vrut să facem ceva pentru Rom. Când am văzut campania, am înnebunit cu toţii. Avea toate ingredientele Rom: era o porovocare, era despre mândria naţională, reactivează patriotismul românesc.
Nu este doar o invidie profesională nemărturisită, ci chiar, în momentul acela, încercam să facem campania şi ne-au suflat-o de sub nas. Aşa se întâmplă: uneori, când te împleticeşti când vrei săţi pui în practică ideea, ţi-o face altul.
M-aş bucura să fie cât mai multe astfel de campanii în jurul nostru.”
Interviul a fost realizat la Dynacord Cafe, iar transcrierea a fost făcută de Mediafax Monitorizare
VIDEO. Adrian Boţan despre Ghiţă Ciobanul
VIDEO. Adrian Boţan despre Campania Gândul
Sunt românii mai creativi?
Românii sunt mai creativi decât cei din jurul nostru, cel puţin. Avem un oportunism care, atunci când ajunge în jona aceasta a publicităţii, este bun, creează soluţii surprinzătoare. Pe de altă parte, ne place să ne remarcăm, mai mult decât cehii sau polonezii, să ieşim în faţă şi o facem într-un fel prin creativitate, atunci când o facem. Cel puţin în domeniul acesta în care suntem noi.
Eu cred că românii se comportă ca nişte hackeri, dar într-un sens pozitiv.
VIDEO. Adrian Boţan despre creativitatea românilor
De ce nu au românii un festival de publicitate?
De ce românii iau premii afară, dar nu sunt în stare să aibă un “campionat intern”? “Cred că a fost mult prea toxic campionatul dinainte. Oamenii nu vor să se mai bage în experienţa asta”, a spus publicitarul, cu referire la fostul festival de publicitate Ad’Or. “Ne-am distrat atunci. Au fost şi efecte bune: tinerii erau facinaţi de publicitate, imaginea proiectată în media era foarte bună.”
“Cred că a fost încărcată de o competitivitate greşit înţeleasă. Mergea până departe, la dat la gioale”, înceară o explicaţie Adrian Boţan.
Un posibil nou festival? “Cred că e posibil, dacă se găseşte o reţetă de festival care să şi funcţioneze, în care lumea să se simtă safe să concureze. Să nu se trişeze”
“Este şi o problemă de educaţie. Probabil trebuie să treacă o generaţie până să învăţăm să ne comportăm într-un mediu competitive fără să ne facem rău unul altuia”.
VIDEO. Adrian Boţan despre festivalurile de publicitate
Unul din brandurile de care este apropiat? Rom.
"Acum zece ani, când am câştigat contul Kandia, ştiam că aveau în portofoliu şi brandul Rom. Mă gândeam – “Ce campanie putem face! Ne batem joc de comunişti. Eu, cu marotele mele cu comunişti şi cu exorcizarea.
L-am relansat după o cauză personală pe care am avut-o cu echipa de marketing, cu echipa mea. L-am relansat aducându-l înapoi pe Ceauşescu.
Relansarea a fost un success, am mers pe moştenirea comunistă, de care am râs. Apoi am zis că trebuie reinventat şi am decis să mergem pe mândria naţională. Am contruit, în timp, o strategie care zic eu că şi în ziua de azi funcţionează."
VIDEO. Adrian Boţan despre Rom
Citeşte şi:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Trimite un comentariu