VIDEO. “Chestia cu veniturile nu e doar o presiune, este o mitocanie si o ilegalitate comise de catre statul roman”, a spus Cătălin Tolontan, la Interviurile Paginademedia.ro.
Cătălin Tolontan:
“Tu, ca stat, vii, îţi controlezi un cotnribuabil care recunoaşte controlul tău, (deşi în instanţă Ministerul Finanţelor a pierdut, nu trebuia să plătim nici TVA-ul, darămite acele amenzi, care erau foarte, foarte mari) şi râzi de el apoi, dai acele informaţii. Şi le dai şi într-un fel anume.
Tu, ca stat, ştii foarte bine câţi erau banii neţi – care-s mult mai puţini - şi câţi ţi-au intrat ţie, înapoi, din plata sancţiunilor, amenzilor şi impozitului. Şi faci asta împotriva unui contribuabil care a fost onest şi ţi-a plătit şi ceea ce nu trebuia, conform instanţelor din România, să plătească.”
Despre nivelul veniturilor?
“Rămâne o sumă consistentă, dar pe care eu nu o discut. Eu nu vreau sa renunt la dreptul pe care îl avem şi pe care l-am câştigat foarte greu. Dreptul la veniturile confidentiale este un drept al meu, în raport cu statul român. Nu cedez statului roman acest drept.”
Ce s-a dorit?
Păpuşarii acestei poveşti mizează pe ideea că dacă nu putem anihila ceea ce spun ei, atunci hai să încercăm să-i discredităm pe ei. Cu alte cuvinte, dacă informaţiile din vocea lor ne deranjează, hai să încercăm să perturbăm vocea respectivă.
De ce ar fi rau ca un jurnalist sa castige bine?
Cătălin Tolontan:
Se vede dupa felul in care spune asta preşedintele Traian Basescu, care, atunci cand rosteste apasat «bine platit » - el, un preşedinte de dreapta - se aude culpa pe care o insinueaza vocea sa. Şi asta este pentru mine uimitor. Cum să spui, într-o ţară în care tu, ca preşedinte, eşti prost plătit? Vedem, în cazul Microsoft, ce înseamnă să-i plăteşti prost pe cei aleşi să te conducă şi să manevreze miliarde de euro în buget. Şi noi trebuie să ne simţim prost în legătură cu Microsoft şi cu ceea ce se întâmplă, în general, cu corupţia din România. Pentru că, dacă îi plăteşti prost pe acei oameni, nu poţi avea pretenţia în absolut a integrităţii lor.
De aceea, acest bine plătit, care suna ca o insulta în vocea preşedintelui României, pentru mine este un compliment.
Eu îmi doresc să fiu bine plătit, ca oamenii cu care lucrez sa fie si ei bine platiti, şi cred că tu, ca presedinte de ţară, trebuie să te bucuri atunci când compatrioţii tăi sunt bine plătiţi.
Aş vrea ca, în această ţară, atunci când spui «rau platit» să nu fie o virtute. Adică ne-am întors la Ion Iliescu? Asta este ceea ce ne propun oamenii de azi şi preşedintele României? Eu nu cred că este normal.
Interviul video a fost realizat la Dynacord Café. Transcrierea a fost făcută de Mediafax Monitorizare
VIDEO. Cătălin Tolontan, despre publicarea veniturilor:
Vezi toate episoadele:
Transcrierea integrală a fragmentului.
Chestia cu veniturile nu e doar o presiune, este o mitocanie si o ilegalitate comise de catre statul roman. Lucrurile s-au petrecut la mine cum se petrec la oricine lucrează într-o meserie liberală şi nu numai. Se vine într-un control fiscal. Controlul s-a încheiat, ei mi-au prezentat concluziile.
Spre deosebire de alti jurnalisti, artisti, cantareti, intelectuali, eu am acceptat rezultatele respectivului control. Nu i-am dat in judecata, am platit sumele respective.
Ei au pastrat nu numai dosarul meu, ci si alte dosare la care s-a facut referire in zilele acelea. Le-au luat cand au plecat din ANAF si le-au facut publice.
De ce spun ca e o mitocanie? Tu, ca stat, vii, îţi controlezi un conribuabil care recunoaşte controlul tău, (deşi în instanţă Ministerul Finanţelor a pierdut, nu trebuia să plătim nici TVA-ul, darămite acele amenzi, care erau foarte, foarte mari) şi râzi de el apoi, dai acele informaţii. Şi le dai şi într-un fel anume.
Tu, ca stat, ştii foarte bine câţi erau banii neţi – care-s mult mai puţini - şi câţi ţi-au intrat ţie, înapoi, din plata sancţiunilor, amenzilor şi impozitului.
Ca stat, furnizezi acea informaţie, care nu este reală, fiindcă e suma brută. Şi faci asta împotriva unui contribuabil care a fost onest şi ţi-a plătit şi ceea ce nu trebuia, conform instanţelor din România, să plătească.Oricum ramane o suma consistenta.
Cătălin Tolontan: Da, rămâne o sumă consistentă, dar pe care eu nu o discut. Eu nu vreau sa renunt la dreptul pe care îl avem şi pe care l-am câştigat foarte greu. Dreptul la veniturile confidentiale este un drept al meu, în raport cu statul român. Nu cedez statului roman acest drept.Păpuşarii acestei poveşti mizează pe ideea că dacă nu putem anihila ceea ce spun ei, atunci hai să încercăm să-i discredităm pe ei. Cu alte cuvinte, dacă informaţiile din vocea lor ne deranjează, hai să încercăm să perturbăm vocea respectivă.
De ce ar fi rau ca un jurnalist sa castige bine?
Cătălin Tolontan: De ce e rău? Se vede dupa felul in care spune asta preşedintele Traian Basescu, care, atunci cand rosteste apasat «bine platit » - el, un preşedinte de dreapta - se aude culpa pe care o insinueaza vocea sa. Şi asta este pentru mine uimitor.Cum să spui, într-o ţară în care tu, ca preşedinte, eşti prost plătit, de fapt, şi vedem, în cazul Microsoft, ce înseamnă să-i plăteşti prost pe cei aleşi să te conducă şi să manevreze miliarde de euro în buget. Şi noi trebuie să ne simţim prost n legătură cu Microsoft şi cu ceea ce se întâmplă, în general, cu corupţia din România. Pentru că, dacă îi plăteşti prost pe acei oameni, nu poţi avea pretenţia în absolut a integrităţii lor. Sigur, eşti corrupt şi dacă câştigi 100.000 de euro pe ani, şi dacă câştigi 1.000 de eur pe an. Dar nu în egală măsură, să fim rezonabili!
De aceea, acest bine plătit, care suna ca o insulta în vocea preşedintelui României, pentru mine este un compliment.
Eu îmi doresc să fiu bine plătit, ca oamenii cu care lucrez sa fie si ei bine platiti, şi cred că tu, ca presedinte de ţară, trebuie să te bucuri atunci când compatrioţii tăi sunt bine plătiţi.
Aş vrea ca, în această ţară, atunci când spui «rau platit» să nu fie o virtute. Adică ne-am întors la Ion Iliescu? Asta este ceea ce ne propun oamenii de azi şi preşedintele României? Eu nu cred că este normal.Tu ai dat explicaţii în redacţie? Colegii tai de redactie ce au spus, dupa ce au aparut aceste documente ?
Cătălin Tolontan: Nu, nu. Evident că nu dai explicaţii. Lucrurile astea au fost intelese exact asa cum au fost ele puse. Nu numai eu, dar fiecare om de acolo se află sub o anume presiune. Mirela Neag, colega mea cu care lucrez predominant la investigatii, a fost pur si simplu intr-o seara amenintata de o masina care a ţâşnit spre ea.
Oamenii stiu exact care este pretul pe care il pot plati pentru astfel de lucruri.Să fim cinstiţi, să spunem lucrurile aşa cum le simţim. Cand faci investigatii de 20 de ani, cand iti intra numai dintr-un singur caz opt oameni, precum Ioan Becali, Gigi Neţoiu, Cristi Borcea, la inchisoare, cand în alt caz, cum a fost cazul Loteria (cu patru-cinci oameni condamnaţi definitiv). În cazul Ridzi, sunt peste zece oameni care au primit condamnări, nu definitive, dar a fost condamnaţi de Înalta Curte. Sunt peste 10 milioane de euro pe care statul roman trebuie sa ii recupereze.
Sunt mai mult de 20 de oameni care sunt la închisoare sau au şansa să intre din cauza, cred ei, lucrurilor pe care le-am scris noi. Sunt alte investigatii pe care le avem in curs. Nu te poţi aştepta acum ca aceşti oameni să nu îţi fie ostili! Este evident ca acesti oameni iti sunt ostili, pentru că e o chestiune pur personală. “Nu vă supăraţi, n-o luaţi personal! Păi suntem la închisoare, cum să nu o luăm personal?” Evident că o iau personal, evident că au bani, evident că sunt nervoşi. Unii dintre ei au vise politice în continuare, e logic să acţioneze împotriva noastră.
Transcriere realizată de Mediafax Monitorizare
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii