GUEST WRITERS. „Chiar cred că dictatura este reversibilă în România", scrie Adelin Petrişor, invitatul Paginademedia.ro la secţiunea Guest Writers.
"Chiar cred că sunt destui politicieni de toate culorile care ar vrea să nu mişcăm în front, să fim doar o masă amorfă, o mare bucată de plastilină pe care să o modeleze după bunul lor plac", notează Adelin Petrişor.
Sunt concluziile unui jurnalistă după o experienţă memorabilă în Coreea de Nord şi după ce a tulburat apele diplomatice realizând un interviu cu Shin Dong-hyuk, singurul nord-coreean născut într-un lagăr şi care a reuşit să fugă în lumea liberă.
Adelin Petrişor:
"În orice democratie sunt cateva mecanisme care trebuie sa pastreze societatea in echilibru. Justitia, presa, societatea civila ar fi cateva dintre ele. La noi primele doua sunt extrem de fragile, iar societatea civila practic nu exista.
In democratia emergenta numita Romania singurele garantii reale se numesc Bruxelles şi Washington DC. Sper sincer ca intr-un viitor cat mai apropiat si la noi echilibrul sa vina din interior."
Adelin Petrişor, Guest Writer Paginademedia.ro, despre un interviu care a zguduit ambasada Nord-Coreeană şi despre pericolele care ne pândesc atunci când lăsăm istoria să se repete:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.roADELIN PETRIŞOR: Un protest diplomatic ce ma onorează
În urmă cu o luna, ambasadorul nord-coreean a mers la MAE ca sa protesteze fata de difuzarea la Televiziunea Publica a unui interviu cu Shin Dong-hyuk, singurul nord-coreean nascut intr-un lagar si care a reusit sa fuga în lumea libera. Ministerul de Externe nord-coreean “şi-a exprimat nemulţumirea şi surprinderea” şi a considerat că mărturiile cutremurătoare ale lui Shin “nu au nicio legătură cu realităţile din R.P.D. Coreeană”. Pentru mine protestul guvernului de la Phenian are greutatea unui premiu.
Am muncit foarte mult pentru interviul acesta. Nu mă gândesc doar la stabilirea contactelor, aranjarea interviului, ci inclusiv la finantare. Data fiind situatia financiara precara a TVR, am fost nevoit să caut o sponsorizare, am gasit o firma dispusa sa plateasca, am urmarit contractul, ca nu cumva sa se piarda prin hatisul birocratic din televiziunea publica, am fost un fel de producator executiv.
De ce am luptat atat de mult pentru un subiect? Nu doar pentru ca inainte Shin ii acordase un interviu doar lui Andreson Cooper, pentru 60 Minutes, ci şi pentru ca am fost convins ca povestea aproape incredibila trebuie sa fie auzita de cat mai multi romani. Si asta nu a fost un simplu orgoliu de jurnalist.
In 2012, vizita in Coreea de Nord a fost pentru mine un adevarat dus rece, un semnal de alarma. Mi-am dat seama ca asa ar fi putut arata si Romania fara revolutia din decembrie 1989. Poate nu chiar la fel, dar sigur undeva pe acolo.
Marturiile cutremuratoare ale lui Shin trebuie sa ne dea fiori si sa ne faca sa nu uitam dictatura comunista, mai ales ca istoria ne-a demonstrat de atatea ori ca greselile se repeta.
Chiar cred ca dictatura este reversibila in Romania. Chiar cred ca sunt destui politicieni de toate culorile care ar vrea sa nu miscam in front, sa fim doar o masa amorfa, o mare bucata de plastilina pe care sa o modeleze dupa bunul lor plac.
In orice democratie sunt cateva mecanisme care trebuie sa pastreze societatea in echilibru. Justitia, presa, societatea civila ar fi cateva dintre ele. La noi primele doua sunt extrem de fragile, iar societatea civila practic nu exista. In democratia emergenta numita Romania singurele garantii reale se numesc Bruxelles şi Washington DC. Sper sincer ca intr-un viitor cat mai apropiat si la noi echilibrul sa vina din interior.
Comentarii