INTERVIU. “După trei zile, m-am simţit ca acasă”, a povestit pentru Paginademedia.ro Tudor Chirilă, cel mai nou membru al juriului de la Vocea României. “Când am început prima zi de filmare, îi întrebam pe colegi "ce facem acum?" şi a doua zi am început să mă distrez”, spune Chirilă.
La interviul Paginademedia.ro, Chirilă a vorbit despre cum a ajuns la emisiune, despre ce reţineri a avut, despre avantajele de a fi în show, dar şi despre “contrele” cu Marius Moga şi Smiley din timpul emisiunii. “E normal ca eu să-mi apăr un punct de vedere vizavi de cum se face muzică, este absolut normal ca Moga să creada în felul în care el face producţie muzicală”, spune artistul.
Tudor Chirilă spune că este, în primul rând, actor şi că "nu voi face carieră în televiziune, asta e clar".
Paginademedia.ro vă prezintă interviul acordat de Tudor Chirilă, cel mai nou jurat de la Vocea României.
Din interviu:
Despre oferta de a veni la Voce: “Decizia a fost foarte greu de luat. Toată negocierea a durat trei - patru saptămâni şi, un lucru foarte important, aspectul financiar a contat cel mai puţin.
Reţinerile iniţiale: “În primul rând, factorul timp. Mi-aduc aminte că noi am stat foarte mult să ne gândim cum o să mă implic eu în acest show şi chiar dupa ce mi-am luat toate măsurile am constatat că dedic mai mult timp decât as fi crezut. Al doilea punct contra a fost ideea de supraexpunere. Eu nu imi doresc sa fiu un individ extrem de expus, pentru că oamenii se plictisesc.”
Plusuri: “posibilitatea de a ma prezenta oamenilor intr-o ipostaza în care să vorbesc şi despre lucrurile pe care le fac şi care sunt mai puţin vizibile.”
Mi se pare o platformă bună pentru mine să mă “vând” şi ca actor, sa atrag un public care să mă cunoască.As putea aduce un suflu nou de muzica, prin alegerile mele şi care să atragă cumva atenţia publicului care ar putea asculta acest tip de muzică şi care ulterior şi-ar dori să audă şi pe radio ce aude la Vocea.
Efectul notorietăţii: “A fost o situaţie amuzantă cănd am vorbit cu Smiley să ne întâlnim în oraş. Eu am propus Centrul Vechi şi el a zis "nu, nu, nu, dacă vrei să faci poze toată ziua ne vedem în Centrul Vechi" şi l-am întrebat: "E atât de rău?", "Da, o să vezi!".
Despre “contrele” cu Smiley şi Moga: E normal ca eu să-mi apăr un punct de vedere vizavi de cum se face muzică, este absolut normal ca Moga să creada în genul în care el face producţie muzicală. De aici pot porni nişte conflicte, dar asta nu ne face inamici. Pentru show creează o savoare în plus.
“Marius Moga are un tip de umor sec şi mi se pare că poate fi un partener bun şi cred ca au fost momente şi vor mai fi momente interesante. “
“Pe Smiley şi pe Moga nu i-am cunoscut decât în ocazii pasagere, prin concertele noastre, în ipostaze mai mult sau mai puţin publice. Pur şi simplu am dat noroc şi ne-am apucat de treabă”
Despre planurile în muzică: “Mă gândesc la un musical. Va fi despre cum mizeria umană poate perverti un copil, care de-abia a intrat în viaţă şi a cărui direcţie bună poate fi distrusă. E o temă actuală.
Despre teatru: “Majoritatea activităţii mele profesionale de anul acesta a fost dedicată teatrului.”
Chirilă joacă în piesa Coada, la Bulandra şi este Tartuffe, la Teatrul de Comedie, “un spectacol foarte actual într-o cheie foarte interesantă.”
Fragmentul despre Vocea României, planurile cu trupa Vama şi piesele de teatru în care joacă, pe larg:
Lumea a remarcat această chimie din juriul Vocea României. Îi cunoşteai pe ceilalţi membri ai juriului?
Să îi iau pe rând. Cine nu o cunoaşte pe Loredana? Am avut privilejul de a canta la unul dintre show-urile ei de anul trecut, la Sala Palatului. Practic, pot să spun că legătura dintre noi s-a strâns, nu era pentru prima oară când eram apropiat de Loredana, din punct de vedere uman sau profesional.
Pe Smiley şi pe Moga nu i-am cunoscut niciodată, decât în ocazii pasagere, prin concertele noastre, în ipostaze mai mult sau mai puţin publice. Pur şi simplu am dat noroc şi ne-am apucat de treabă.
Schimbul de replici din emisiune dintre tine şi Marius Moga lasă impresia că sunteţi amici de-o viaţă şi vă tachinati permanent…
Noi doi nu sunem prieteni vechi, asta e clar. Mai mult decât atât, nu împărtăşim mereu aceleaşi opinii despre muzică, ceea ce este un lucru bun, pentru că naşte aceste controverse haioase, păstrate în limitele unui umor, sper eu, de buna calitate, si neagresiv.
Ce este important este că aceste “conflicte” nu ajung la rulotele de producţie, dar sunt, până la urmă, şi reale. E normal ca eu să-mi apăr un punct de vedere vizavi de cum se face muzică, este absolut normal ca Moga să creada în genul în care el face producţie muzicală.
De aici pot porni nişte conflicte, dar asta nu ne face inamici. Pentru show creează o savoare în plus. N-aş inista doar pe Marius, eu am avut “meciuri” şi cu Smiley si cu Loedana. Marius Moga are un tip de umor sec şi mi se pare că poate fi un partener bun şi cred ca au fost momente şi vor mai fi momente.
Acum, începand cu live-urile, arbitrate magistral de Bartoş, cred că o să fie haios. Noi ne distrăm. Eu sunt de părere că trebuie să te bucuri de ceea ce faci, nu cred că trebuie să fiu acolo un personaj, cred că trebuie să fiu eu însumi, cu principiile mele profesionale, cu dorinţele mele vizavi de concurs. Din astea se naşte personajul meu, care este în antagonie cu personajele lor.
Vocea e un show mult prea relaxat, vreau să le mulţumesc pentru că m-au primit cu braţele deschise, după trei zile m-am simţit ca acasă, deşi eu nu voi face o carieră în televiziune, asta e foarte clar. Este bine că cei din echipa de producţie nu potenţează, nu caută în mod obsesiv această formă de agresivitate, care până la urmă unora li se pare că vinde foarte bine, dar cu ce preţ în planul cultivării şi în planul educării publicului?
Sigur că dacă tai capul cuiva, în direct, vei avea super rating, dar cu ce vei veni apoi?
Toată negocierea a durat trei - patru saptămâni şi, un lucru foarte important, aspectul financiar a contat cel mai puţin
Cine te-a contactat ca să vii la Vocea României?
Cu mine s-a discutat prin managerul meu de la Agentia de Vise, la mine ajungeau lucrurile de la ea, de la Carina Sava. Nu am avut discuţii directe.
Decizia a fost foarte greu de luat. Anul ăsta am avut foarte multe probleme cu vocea, a fost un moment în care eram într-o pauză vocală. Îmi aduc aminte la o sedinţă pe Skype - am stat vreo trei ore ca să punem în balanţă plusuri şi minusuri.
Toată negocierea a durat trei - patru saptămâni şi, un lucru foarte important, aspectul financiar a contat cel mai puţin. A trebuit să punem în balanţă multe alte lucruri, precum timpul disponibil, capacitatea mea de a face şi alte lucruri pe lângă activităţile mele principale: cochetarea cu nişte aspecte de pedagogie faţă de concurenţi, disponibilitatea mea s.a.
Care au fost avantajele şi dezavantajele pe care tu le-ai luat în considerare atunci când ai luat această decizie?
În primul rând, factorul timp a fost un lucru care m-ar fi putut împedica sa fac asta. Mi-aduc aminte că noi am stat foarte mult să ne gândim cum o să mă implic eu în acest show şi chiar dupa ce mi-am luat toate măsurile am constatat că dedic mai mult timp decât as fi crezut. Marja asta n-o apreciasem pentru că te implici foarte mult in relaţia cu concurentii.
N-am ştiut că voi fi aşa implicat , pentru că îmi place foarte mult, vreau sa fac o treaba foarte buna. Duelurile poarta semnătura mea si atunci aceasta implicare n-am luat-o in calcul. Este, într-adevăr, foarte solicitant. Poate dacă ştiam că o să mă implic atât de mult, ne-am fi lovit de un refuz.
Al doilea punct contra a fost ideea de supraexpunere. Eu nu imi doresc sa fiu un individ extrem de expus, pentru că oamenii se plictisesc.
Eu cred că un om trebuie să apară atunci când are ceva de spus. De exemplu, ai scos un cântec, te prezinţi în faţa oamenilor, faci un album, faci un concert, te promovezi. În rest, vizitele astea pe la TV, bălăcăreala mondena, iesirile in oras in vazul lumii, nu fac parte din genul meu de expunere.
Rămân la părerea că oamenii ar fi mai puţin interesaţi de viaţa intimă dacă asta nu li s-ar cultiva într-un mod agresiv. M-am gandit dacă aceasta expunere imi va face bine sau nu si dacă vreau ca personajul Chirilă să fie atât de prezent. Eu nu negociez mereu foarte fericit ideea de publicitate.
A fost o situaţie amuzantă cănd am vorbit cu Smiley să ne întâlnim în oraş. Eu am propus Centrul Vechi şi el a zis "nu, nu, nu, dacă vrei să faci poze toată ziua ne vedem în Centrul Vechi" şi l-am întrebat: "E atât de rău?", "Da, o să vezi!".
Smiley e un personaj mult mai expus decat mine şi cred că şi lui îi este destul de greu să negocieze cu această chestie. Nu e atat de grav, dar se simte. Noi vorbim despre faptul că acceptarea acestui show a adus numai plusuri, dar mă întrebai care ar fi fost motivele pentru care aş fi putut să renunţ, să nu accept. Timpul şi supraexpunerea au fost principalele motive pentru care aş fi putut să refuz.
Chiar daca nu castig eu Vocea Romaniei s-ar putea ca profeţia mea din promo să se indeplineasca: "Vocea României va fi rock"
La capitolul plusuri?
La capitolul plusuri se înscrie posibilitatea de a vorbi despre mine si a ma prezenta oamenilor intr-o ipostaza în care să ating şi lucrurile pe care le fac şi care sunt mai puţin vizibile. Din nefericire, principala mea profesie, care este actoria, proiectele de film pe care eu le-as incepe sunt mult mai puţin vizibile decât muzica.
Mi se pare o platformă bună pentru mine să mă “vând” şi ca actor, sa atrag un public care să mă cunoască. Publicul de la teatru este mult mai mic şi îmi doresc mereu ca teatrul să fie în prim-plan. Posibilitatea ca trupa Vama sa beneficieze de expunere prin prezenţa solistului trupei într-un asemenea show este mare, la fel cum cred ca si pe Maroon 5 i-a ajutat prezenţa solistului în show-ul din Statele Unite.
Nu in ultimul rând, ideea ca la Vocea României as putea aduce un suflu nou de muzica, prin alegerile mele şi care cumva să atragă atenţia publicului ca ar putea asculta acest tip de muzică sau că l-ar putea cere si in zona de radio.
Mi-aş dori ca FM-ul românesc să fie mai deschis la pop-rock decât este în momentul de faţă. Simt că a început o deschidere mult mai mare, nu datorită prezenţei mele, e întâmplătoare, dar nu e destul de puternică.
În momentul în care te prezinţi la Vocea României şi poţi alege un repertoriu divers faţă de ce ai văzut în show-urile de până acum, mi se pare o provocare şi mi s-a părut un lucru bun că poti sa schimbi ceva prin faptul ca ai asculta Zeppelin, Muse sau Radiohead, muzica deloc prezentă pe radio, la noi. Nu era nici in show până acum.
Nu era o mică frustrare pentru că foarte mulţi concurenţi care cântau rock sau veneau cu o piesă rock mergeau in echipa lui Smiley?
Eu acum sunt multumit ca l-am salvat pe Tiberiu Albu de la Smiley, şi cred că am nişte voci de fete care pot cânta rock, dar n-aveam vocile de băieţi.
E important ca sunt voci de baieti rock în show, că nu sunt la mine e mai puţin important. Important e ca Smiley sa le dea piesele potrivite şi să auzim în continuare piese rock. Chiar daca nu castig eu Vocea Romaniei s-ar putea ca profeţia mea din promo să se indeplineasca: "Vocea României va fi rock".
E posibil ca Vocea României să fie rock pentru că Smiley are concurenţi la fel de buni ca mine. Pentru mine ar fi interesant să câştig Vocea României cu piese pop-dance, iar la Smiley cu rock. Dar n-as fi vrut eu sa castig cu pop-dance.
Eu sunt o sumă a ceea ce am construit in timp, nu pot fi desprins de ele, nu se poate crea o delimitare între jurat şi artist
Tu ai avut vreodată complexul acesta al nou-venitului?
Da, m-am şi folosit de asta în show şi este adevărat. Eu nu sunt un personaj la fel de cunoscut precum ceilalti trei. Muzica mea da, dar ca faţă, ca personaj, pentru că nu suntem doar muzica noastră şi nu suntem doar produsele pe care le avem. Asta e şi greşeala multora, că te judecă doar pentru ceea ce produci, nu pentru ceea ce eşti.
Eu sunt convins că oamenii din echipa mea vor duce vorba mai departe despre cum colaborez eu cu concurentii mei şi că eu, prin prezenţa mea în show, prin felul în care eu comunic cu ceilaţi oameni din juriu, cu participanţii, cu telespectatorii, vin să arăt un alt tip de personaj.
Dacă va exista un nou sezon în ceea ce mă priveşte şi în ceea ce priveşte şi PRO-ul, voi pleca de pe un alt loc, nu de pe ultimul loc. Show-ul ăsta arată şi altă faţa lui Chirilă, de care concurenţii pot să ţină cont.
Te temi de riscul ca lumea să te ştie acum mai mult ca Tudor de la Vocea României decât ca Tudor de la Vama sau Tudor actorul?
Nicio şansă, şi Vama Vechea şi Vama sunt branduri mult mai puternice decât prezenţa mea în acest show.
Îmi aduce notorietate, dar îmi aduce notorietate pentru ceea ce sunt. Eu am fost invitat în show pentru că sunt Tudor Chirila de la Vama Veche, de la Vama, de la Teatrul de Comedie, de la Teatrul Bulandra, eu sunt o sumă a ceea ce am construit in timp, nu pot fi desprins de ele, nu se poate crea o delimitare între jurat şi artist.
Când am început prima zi de filmare, îi întrebam pe colegi "băi, ce facem acum?" şi a doua zi când am început să mă distrez, am început să mă distrez
Înainte de a veni în echipa Pro TV ştiai show-ul Vocea României?
Cred că a fost un lucru bun acest factor surpriză. Când am început prima zi de filmare, îi întrebam pe colegi "băi, ce facem acum?" şi a doua zi când am început să mă distrez, am început să mă distrez. Când intri într-o chestie pe care nu o cunoşti te ţine viu şi oamenii sunt mai interesaţi.
E important să nu-ţi faci un personaj: "eu sunt juratul inteligent, acum sunt juratul rău, acum sunt juratul simpatic, acum sunt juratul tăios". E important să nu-ţi creezi astfel de personaje şi să te duci tu acolo.
Spui că autenticitatea este importantă.
Aş vrea să fiu autentic, dar autentic este, să folosim un limbaj de lemn, un deziderat greu de atins într-o lume atat de contrafacuta si poleită ca a noastră, dar sper că tind spre un soi de autenticitate.
Crezi că din publicul vocii vor fi telespectatori care să spună că "Tudor Chirilă spune că e şi actor, ia să mă duc să-l văd"?
Eu cred că lumea ştie că eu sunt şi actor. Sigur, publicul Vocii este foarte mare. Cred că publicul Vocii din Bucureşti cunoaşte faptul că sunt actor, dar publicul emisiunii din ţară poate să cunoască mai puţin, dar întotdeauna e public de câştigat.
Cred că Vocea o să-mi aducă în zona asta mai multă expunere şi eu îi aştept pe toţi oamenii aceştia la teatru pentru că doar acolo poţi demonstra că eşti actor.
Am vrea să scriem din nou un musical sau o operă rock. E despre mizeria umană, în principiu (...) Cred că niciodată n-am făcut compromisuri în ceea ce priveşte textele
Ce mai face trupa Vama?
Ne-am apucat să lucrăm, ne pregătim cu un single nou şi ne apucăm de un album, discutam posibilitatea unui musical. Am vrea să scriem din nou un musical sau o operă rock, aşa cum a fost "Am să mă întorc bărbat", din momentul Vama Veche. Am o idee de musical pe care am prezentat-o în linii foarte mari colegilor mei şi pe care aş vrea să lucrăm.
Când se va putea concretiza?
Cred că în 2-3 ani, dacă vorbim de musical, iar următorul album, probabil anul viitor.Cum e la concertele Vama după experienţa show-ului Vocea României? Vine mai multă lume?
E bine, acum avem mai multă notorietate. Lumea cred că îşi doreşte acum mai mult să vadă Vama în concerte. Era un lucru de aşteptat, era normal să se întâmple aşa.
Noi onorăm toate invitaţiile care sunt în contexte profesionale onorabile. Bucuria este să ne ducem muzica cât mai departe şi nu numai hiturile.Mi-aş dori ca lumea să vină pe canalele noastre online, pe Facebook, pe canalul nostru de YouTube, unde chiar livrăm conţinut. Chiar cred în contul nostru de YouTube şi în ce facem pe Facebook.
Ştiu că odată cu despărţirea Vama Veche am pierdut un public care a fost cu noi de la început, dar am câştigat altul. Avem un public tânăr foarte puternic, dar cred că muzica noastră se adresează şi unui public de peste 30 de ani, pentru că în muzica noastră suntem noi cei de de acum.
Cred că niciodată n-am făcut compromisuri în ceea ce priveşte textele. Nu mă refer la cântecele comerciale, vorbesc de piese precum "Post iubire", "Între cer şi trecut", "Copilul şi durerea" din perioada Vama Veche.
Întotdeauna un cântec comercial va avea un text comercial, e o lege. Vremea în care Pink Floyd era mainstream şi o piesă ca "Wish you were here" era în topurile radio, din păcate s-a terminat.
Opera rock de care vorbeai din ce va fi inspirată? Cam despre ce va fi?
E despre mizeria umană, în principiu, şi despre cum un copil, care intră în viaţă, poate fi pervertit şi direcţia lui poate fi distrusă de mizeria din jur.
Are legătură cu actualitatea?
Da, are foarte multă legătură cu actualitatea, dar nu va fi un muzical politic. Mizeria umană, din păcate, îşi găseşte loc peste tot. Politicul doar o creează într-un mod arhetipal.
Majoritatea activităţii mele profesionale de anul acesta a fost dedicată teatrului
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.roDe teatru când mai ai timp?
Dacă stau să mă uit, majoritatea activităţii mele profesionale de anul acesta a fost dedicată teatrului. Am scos o premieră pe care am început-o în februarie şi am terminat-o în aprilie la Teatrul Bulandra, în regia Iarinei Demian, cu Radu Gheorghe, Irina Ungureanu, Nicodim Ungureanu, Cristi Cretu, Tudor Chirilă şi Ion Grosu.
Aş vrea să mulţumesc Teatrului Bulandra şi lui Alexandru Darie, regizor si directorul teatrului, pentru şansa pe care a dat-o spectacolului şi pentru că a văzut potenţialul acestei piese.
Avem, deci, "Coada" la Bulandra, un text extraordinar de Israel Horovitz. Un text aclamat de însuşi Eugen Ionescu şi care s-a jucat peste 22 de ani la Paris. E o premieră naţională în România. Şi al doilea rol, un rol foarte greu, o provocare pentru mine, care se joacă la Teatrul de Comedie. Joc Tartuffe de Moliere, in regia lui Laszlo Bocsardi. Un subiect de actualitate.
E un rol la care am muncit şase luni, până acum când am avut primele spectacole şi până în decembrie când se vor juca ultimele spectacol din acest an.
Vreau să pomenesc şi distribuţia extraordinară formata din Adrian Titieni, Irina Movilă, Ioana Anton, Dan Rădulescu, Anghel Damian, Ioana Calotă, Virginia Mirea, Gelu Nitu, Teodora Stanciu, Cezar Grumazescu. Sper că n-am uitat pe nimeni şi dacă am uitat îmi cer scuze. E un specacol foarte actual într-o cheie foarte interesantă. Eu cred că propun un altfel de Tartuffe.
Comentarii