PAGINADEMEDIA TV. Totul despre Starea Naţiei în ultima parte a interviului video acordat Paginademedia.ro de realizatorul emisiunii, Dragoş Pătraru. Zece oameni lucrează la emisiune, printre cei care scriu, alături de Dragoş Pătraru, fiind trei Caţavenci - Patrick Andre de Hillerin, Gabriel Drogeanu şi Mihai Radu. Din toamnă, emisiunea va avea un nou decor, iar planurile includ şi un show săptămânal gen Jimmy Fallon.
Fragmente din interviu:
- "Când am venit la Bucureşti, am luat pe lângă mine oameni mult mai inteligenţi decât sunt eu. La început a fost Patrick Andre de Hillerin, care este şi acum în echipă. Ulterior a venit şi Gabriel Drogeanu, de la Kamikaze. După ei doi a venit şi Mihai Radu, de la Caţavencii. Dintre cei cu care scriu emisiunea, Mihai Radu joacă rolul cel mai important. El scrie cel mai mult."
- Răzvan Anghelescu face rubrica Vax Populi. La început. producător era Letiţia Bădescu. De când ne-am mutat la TVR, producător este Raluca Damian.
- Zece oameni lucrează la emisiune. Suntem patru oameni la scris. Pe lângă cei care scriu, mai lucrează Mirela Oprea - asistenta noastră şi mâna mea dreaptă - care ne asigură materiale, ne găseşte video; sunt doi oameni la montaj, Mădălin Geoancă şi Dragoş Vâţă, cameramanul Răducu (cu care mai vorbesc în timpul emisiunii) şi trei oameni care asigură regia - Ciprian Stănilă, Marius Ene şi Răzvan Băleanu. Dacă adunăm orele lucrate pentru o emisiune, cred că sunt peste 100 de ore pe zi.
- Programul: "Scriem de obicei de la 8.00 până pe la vreo 14.00. Apoi tragem emisiunea, de la 15.00 până la 18.00. Montajul se termină pe la 20.00-21.00, când se trimite şi la TVR. Câteodată ajunge la TVR şi la 22.00."
- Starea Naţiei versus Mircea Badea şi Radu Banciu: Noi nu facem o emisiune de revista presei. Noi nu vorbim liber în faţa camerei, în direct. Muncim ore întregi pentru a livra un material, avem incluse în emisiune şi alte imagini video. Poate să fie o asemănare pentru că este vorba de o abordare critică a subiectelor în emisiune.
- Pentru sezonul următor vom schimba decorul. Va apărea o mică scenă lângă mine. Va fi un moment de stand up la început şi la final, care nu va fi legat de politic. Vom avea şi un band.
- Putem să facem în acest moment un super late-night show, care să fie o parte ceea ce facem noi acum şi o parte cu invitaţi. Am propus acest format "Starea Naţiei pentru duminică". Să fie ceva total diferit de ediţiile de luni-joi, să fie ceva gen Jimmy Fallon. Nu ştiu când o să-l vedem. Eu sper să-l putem vedea din toamnă în toată splendoarea lui.
- Pe lângă Starea Naţiei, gândim şi o producţie foarte serioasă, într-o echipă lărgită, de o oră, unde eu aş avea un rol mult mai mic. Ceva total diferit de Starea Naţiei, un documentar în adevăratul sens al cuvântului.
- Despre politică: "O precizare importantă: nu vreau să candidez în viaţa mea la nimic în această ţară. Am fost sunat în ultima perioadă de câteva ori de nişte oameni, care m-au întrebat dacă mă interesează ceva de genul ăsta. Pe unii dintre ei nu îi cunosc deloc. În viaţa mea nu vreau, niciodată, să aud de aşa ceva! Eu nu vreau asta şi sunt total scârbit de oamenii care se folosesc de zona asta ca să-şi crească notorietatea şi apoi merg să şîi găsească un loc călduţ undeva."
Interviul video a fost filmat în studioul Mindopoly
VIDEO 1. Dragoş Pătraru, despre planurile cu Starea Naţiei
VIDEO 2. Dragoş Pătraru, totul despre Starea Naţiei
Transcrierea fragmentului legat de Starea Naţiei:
Ce îi atrage pe tineri la Starea Naţiei?
Aşa e făcută reţeta, infotainmentul, în general, atrage foarte tare. Eu am o lucrare de dizertaţie la Universitatea din Bucureşti fix pe această temă, pe emisiunea Starea Natiei. Am studiat destul de mult fenomenul înainte să mă apuc de emisiune, dar şi după. În anii 80 s-a introdus oficial acest termen, la nivelul televiziunii din State şi din Europa de Vest. Infotainment înseamnă o îmbinare pentru public a funcţiei informative cu cea de distracţie, de divertisment. Noi am introdus şi educaţia, pentru că toate materialele noastre au şi un mesaj educaţional.
Când te-ai apucat de proiectul Starea Naţiei ?
În capul meu, proiectul Starea Naţiei a apărut când mă uitam la Italia 1, unde erau foarte multe producţii de acest gen. Şi la producţiile de sport. Eram innebunit cu sportul. Cea mai mare perioadă din timpul în care am scris, am scris pe sport. Încet, încet, am început să o creez. Am încercat ceva la Ploieşti, dar nu ca Starea Naţiei de acum, pentru că erau costuri foarte mari pentru un post local. Ne-a iesit o discuţie ok, în direct, dar care ne-a antrenat foarte bine pe mine şi pe Bogdan Stoica. Cu Bogdan Stoica lucram. A iesit o emisiune ok, se numea Atitudine. Noi doi stăteam la o masă şi povesteam lucruri. N-aveam materiale video. Am reuşit sa ducem patru ani de zile Prahova TV, de la un post la care în momentul în care am venit eu nici nu se ştia când intrau ştirile, pe locul doi în topul audienţei posturilor locale din ţară, după Neptun TV. A fost o experienţă foarte bună. Din 2011 am venit la Bucureşti. Am ajuns la România TV şi am început să fac anchete şi să apar la emisiuni.
Când am venit la România TV, am facut un pilot, la care dacă mă uit acum aş spune că a fost un dezastru. Oamenii au spus că este ok, şi atunci mi-am luat lângă mine nişte oameni mult mai inteligenţi decât sunt eu. Când am început la România TV, îl aveam lângă mine doar pe Patrick Andre de Hillerin, care e şi acum în echipa noastră. Ulterior a venit şi Gabriel Drogeanu, de la Kamikaze, şi apoi dupa ei doi a venit Mihai Radu, tot de la Caţavencii.
Dintre cei cu care scriu emisiunea, Mihai joacă cel mai important rol, el scrie cel mai mult din emisiune. Mai e Razvan Anghelescu, care face rubrica Vax Populi. Pe România TV era produsă de Letiţia Bădescu. Ulterior, când ne-am mutat la TVR, de Raluca Damian.
Dacă adunăm orele lucrate, sunt peste 100 de ore pe zi. Zece oameni lucrează la această emisiune. Eu scriu, editez, îi dau forma şi o şi citesc, asta înseamnă că lucrez de la 8.00 dimineaţă şi până la ora 22.00. Oamenii care scriu ce apucă să scrie seara, dacă nu, de la 8.00 până pe la vreo 14.00, a doua zi. Tragem emisiunea de la 15.00 până la 18.00. Ea se monteaza şi se termină pe la 20.00 - 21.00 şi ajunge la TVR, câteodată, şi pe la 22.00.
Lucrăm 10 oameni la emisiune. Suntem patru oameni la scris. Mai sunt Mirela Oprea - asistenta noastră şi mâna mea dreaptă - care ne asigură materiale, ne face rost de video, Raluca Damian producător, doi oameni la montaj. Răducu e cameramanul nostru şi mai sunt trei oameni care asigură toată regia: Ciprian Stănilă, Marius Ene şi Răzvan Băleanu.
Nu te gândeai că o să fii perceput ca un follower al lui Mircea Badea ?
Nu, aici timpul decide. Mircea Badea a făcut un produs, îl are de vreo 10 ani şi l-a ţinut la un nivel foarte ridicat. A avut rezultate foarte bune, de la încasări de publicitate până la audienţă. Nu se pot compara produsele, dar normal că atunci când ai apărut pe piaţa s-a spus “bă, e alt prost care stă la o masă şi zice nişte lucruri acolo”.
Produsul e total diferit, noi nu facem revista presei, aşa cum sunt aceste emisiuni de revista presei. Noi nu vorbim liber în faţa camerei, în direct, ci muncim ore întregi pentru a livra un material. Montăm în program şi alte material video. Poate să fie o asemănare pentru că e vorba de o poziţie critică. Noi avem o poziţie egal critică. M-a acuzat o dată domnul Mugur Ciuvica la România TV că sufăr, la fel ca CTP, de echidistanţită, adică dacă l-am atins pe ăla aşa, aşa trebuie să-l plesnesc şi pe celălalt. Cred în continuare că asta este singura reţetă cu care poţi să faci presă împăcat cu tine şi în interesul publicului. În momentul când n-o vom mai face, bineînţeles că oamenii vor veni, ne vor trage de mânecă şi ne vor sancţiona.
Cum vezi evoluţia Starea Natiei ?
Putem să facem în acest moment un super late night show, care să fie o parte ceea ce facem noi acum şi o parte cu invitaţi, pe modelul The daily show cu Jon Stewart. De fapt, şi Starea Naţiei a fost gândit cu invitat, care să intre în ultimele 10-12 minute. Ne-am făcut toate calculele, am scris liste întregi cu invitaţi şi ne-am dat seama că, făcând zilnic treaba asta, vom rămâne foarte repede făra invitaţi care să ne asigure audienţă. A trebuit să lăsăm la o parte proiectul, în această variantă.
Am vrut să facem o ediţie duminica la TVR. Trebuia să intre din toamnă, aveam costurile, tot. N-a intrat pentru că TVR n-a avut la momentul respectiv resursele necesare şi noi n-aveam timpul să producem şi pentru acest show. Eu am, la momentul acesta, cea mai bună echipă de creaţie pe această zonă. Am făcut o reţetă care merge foarte bine, noi funcţionăm ca nişte roboţi de luni până joi. Am raţionalizat totul, e o rutină pe care o avem, funcţionăm foarte bine.
Am stabilit că după primele cinci sezoane Starea Naţiei să reinventăm lucrurile. Pentru sezonul următor, vom schimba decorul şi unele lucruri. Va apărea o mică scenă lângă mine. Va fi un moment de stand up la început şi la final, care nu va fi legat de politic. Va apărea un band. Vom face un late night adevarat. Uitaţi-vă în State la ce face Jimy Fallon, de pildă, şi vedeţi acele momente! Ei repetă de mor până fac lucrurile alea.
Mai există oameni care spun “ce dracu faceţi voi acolo! Tu citeşti dintr-un prompter”. Prompterul ăla nu se umple singur! Nu, tot noi suntem acolo! Iar respectul faţă de telespectator aşa mi-l arăt, oferindu-i un produs, nu căutând ca boul prin ziare, “ah, mi-am adus aminte să vă povestesc ce mi s-a întâmplat alaltăieri cu soacră-mea”. Nu-l respect aşa pe telespectator, din punctul meu de vedere. Alţii se pot simţi foarte respectaţi pentru că un om pe care l-a ameninţat unul în trafic povesteşte 40 de minute ce i s-a întâmplat. Poate unii se simt foarte respectaţi dacă li se întâmplă asta. Eu, unul, ca telespectator, nu m-aş simţi. Eu n-aş vrea ca Dragos Pătraru să vină şi să-mi spună ce-a făcut săptămâna asta, pe unde a fost, cu cine a fost, pe cine a vrut să bată. Eu vreau să-mi ofere un produs pe care l-a gândit, pe care l-a muncit, pe care l-a lucrat şi l-a adus la o formă ok pentru mine. Eu aşa îmi arăt respectul faţă de telespectator, muncind 100 de ore, împreună cu 10 oameni în fiecare zi şi oferind acest produs.
Când o să vedem acest late night show ?
Nu ştiu când o să-l vedem. Eu sper să-l putem vedea din toamnă, în toată splendoarea lui. Sper că pe TVR, dacă lucrurile nu se vor precipita prea tare lucrurile acolo, dacă va mai exista TVR-u! Pentru că există şi varianta asta: ca să scape de responsabilitate, parlamentarii pot lua nişte măsuri care să ducă la închiderea TVR-ului. Singurul lucru pe care eu îl am la TVR este această audienţă, sunt aceste cifre.
Acest late night show va fi pe lângă Starea naţiei?
În varianta iniţială era Starea naţiei de duminică. Asta dacă va fi la TVR, dacă nu, o să vedem. În mod normal, pentru a cincea producţie, pe TVR, asta am propus să facem noi. Vom vedea.
Pe lângă Starea Naţiei, ne gândim şi la o producţie foarte serioasă, într-o echipă lărgită, unde eu voi avea un rol mult mai mic. Cu siguranţă e diferită de tot ce se întâmplă la Starea Naţiei. Va fi un documentar în adevăratul sens la cuvântului, cu care TVR-ul ar putea să participe şi la concursuri internaţionale. Mai sunt oameni acolo care fac o treabă foarte bună. Vom încerca şi noi să facem asta. Sunt niste specialişti care fac documentare, pe care i-am alăturat echipei, pentru că noi nu mai putem. Eu cred că lucrurile se vor mişca în direcţia bună pentru că atâta timp cât suntem încrezători în forţele noastre şi ne dorim să facem lucruri bune, având în centrul preocupărilor noastre interesul public, interesul oamenilor, n-are cum să nu iasă, mai ales în peisajul media actual.
O precizare vreau să fac. Nu vreau să candidez în viaţa mea la nimic în această ţară. Pentru că am fost sunat în ultima perioadă de câteva ori de nişte oameni, care m-au întrebat dacă mă interesează vreo chestie de genul ăsta. Pe unii nici nu-i cunosc. În viaţa mea nu vreau, niciodată, nici nu vreau să aud de aşa ceva. Aş vrea să le spun oamenilor că dacă mă văd candidând la ceva în ţara asta să mă scuipe când mă văd pe stradă.
De unde apar astfel de propuneri şi de ce fugi?
De ce fug? Pentru că sunt total incompetent în acel domeniu. Să candidez la ce, să fac ce?
Eu cred că această ţară va fi nevoită să-şi crească nişte oameni care să facă din politică o carieră. Eu nu îmi doresc asta! Nu-mi place şi nu vreau! Eu nu vreau asta!
Sunt total scârbit de oamenii care se folosesc de zona asta ca să-şi crească notorietatea şi apoi merg repede să îşi găsească un post călduţ undeva. Eu asta vreau să fac tot timpul, în această zonă: să fac presă, să scriu, să fac TV, cât s-o mai putea. Oricum, s-a văzut că nu trebuie să te ajute prea mult nici moaca. Dacă eu am reuşit - asta ca un sfat pentru cei care vor să încerce - aveţi foarte mari şanse să reuşiţi şi voi.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
Acuma recunoaste singur ca vrea sa il copieze pe Jimmy Fallon.
Omul e disperat dupa audienta, de aici si schimbarea de macaz, in timp ce la RTV dadea cumintel in cine zicea shafu', la tvr a dat de libertate totala, de aia isi permite sa zica de toti...Chiar si sa isi denigreze locul de unde mananca o paine... Asta si pt ca simte ca mananca doar o paine, si probabil ar vrea sa manance cozonac..
Eu sper sa nu faci acest Late Night Show, numai ideea tembela de a avea un band, care arunca acolo niste acorduri intre gagurile tale este deja invechita.... si total inutila...
Poate ai niste prieteni muzicanti si vrei sa manance si ei o paine de la TVR..
PS
Times New Roman.... aia au umor :)