RECLAME. O serie de branduri ale clienţilor de publicitate nu s-au mai regăsit, duminică seara, în pauzele pentru reclame ale postului România TV, faţă de duminica precedentă (seara primelor proteste ample de stradă anti-graţiere). Printre acestea, Coca-cola, Pepsi şi mărci ale Procter&Gamble.
Reamintim că modul în care posturile România TV şi Antena 3 au relatat primele proteste de stradă (mergând pe ipoteza unei "tentative de lovitură de stat" sau, la RTV, pe ipoteza manifestanţilor plătiţi) au declanşat reacţii online, care vorbeau de retragerea campaniilor publicitare de pe cele două staţii.
Paginademedia.ro a comparat listele de branduri care au avut reclame pe România TV duminică, 22 ianuarie şi duminică, 29 ianuarie (pe intervalul de seară) aşa cum au fost publicate online de Geeks for Democracy, respectiv de iqads.ro. Cu rezerva că nu se poate preciza dacă este vorba de o decizie de a se retrage, de încheierea campaniilor respective sau de mutarea spoturilor pe alte intervale orare.
Rezultatul:
Faţă de săptămâna trecută, nu au mai avut spoturi branduri precum Pepsi, Coca-cola, dar şi mai multe produse ale multinaţionalei Procter&Gamble (Pantene, Head&Shoulder, Blend-a-med, Fairy, Ariel, Tide).
De asemenea, au avut spoturi pe 22 ianuarie (la primele proteste), dar nu au mai avut duminică seară (29 ianuarie), mai multe branduri ale Reckitt Benckiser (Nurofen, Vanish), RCS (Digi) şi Albalact.
Ce clienţi au avut reclame pe România TV în ambele duminici de proteste? Printre brandurile care au avut reclame atât pe 22 ianuarie, cât şi 29 ianuarie se numără produse ale Unilever, GlaxoSmithkline, Ford, Biofarm, Cristim, Fox, Zentiva, Penny, Apuretin (marcă a Zdrovit) şi Catena.
O MENŢIUNE IMPORTANTĂ. Comparaţia celor două liste arată ce clienţi nu au mai fost pe post, cu rezerva că nu se poate preciza motivul pentru care nu s-au mai regăsit în calupurile România TV de duminică seara (încheierea campaniei, mutarea reclamelor pe alte intervale orare sau decizia de a se retrage).
Lista clienţilor care au avut reclame la România TV pe 22 ianuarie şi nu s-au mai regăsit pe 29 ianuarie (intervalul de seară):
- Albalact
- Nivea (brand al Beiersdorf)
- BRD
- Fervex
- Coca-Cola
- Credius
- Activia (produs al Danone)
- Dr. Oetker
- Betano
- Ceresit (produs al Henkel)
- Kaufland
- Pepsi
- Procter&Gamble
- Digi Mobil (RCS)
- Vanish, Nurofen (produse ale Reckitt Benckiser)
- Renault
- Selgros
- Delimano
- Paduden, Faringosept (produse Terapia)
Clienţii de pe România TV şi Antena 3
Iqads.ro a publicat, astăzi, o listă detaliată a clienţilor de publicitate care au avut reclame pe România TV şi pe Antena 3 duminică, 29 ianuarie, în cadrul unui material despre protestele de stradă.
Lista clienţilor din 22 ianuarie a fost publicată pe Facebook, la începutul săptămânii trecute, de grupul de acţiune civică Geeks for Democracy.
Lista de săptămâna trecută, AICI
Lista clienţilor publicitari de la Romania TV din 29 ianuarie (via IQads):
Lista clienţilor publicitari de la Antena 3, din seara de duminică, 29 ianuarie (via IQads)
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
Ce legatura este intre brandurile care fac publicitate si ce stiri se dau la posturile respective? "Publicitarii" aleg posturile in functie de profilul publicului: varsta (in special) + rating, nu ii intereseaza ce stiri se dau la publicul acela (eg: e diferit ce reclame ruleaza la UTV vs Realitatea vs Boomerang).
Daca stirile sunt tendentioase, ce treaba au reclamele? Adica un brand mare sa nu mai poate sa atinga 18-42 pe ratingul unei anumite televiziuni doar ca ei dau stiri mincinoase? Adica, aia nu mananca si ei, nu beau, nu cumpara?