“E mai complicat să creşti un moderator”, este de părere Dan Negru. “Să ştii că eu sunt o povară financiară pentru un program, eu recunosc asta. Eu cred că şi Răduleasca e o povară financiară, Călinescu e o povară financiară pentru un program TV.
“Să ai un prezentator clasic e o povară financiară”, a spus Negru la Interviurile Paginademedia.ro:
Transcrierea integrală a fragmentului:
Paginademedia.ro: Când ţi-ai dori ca din toată săptămâna să ai o zi numai a ta?
Dan Negru: Nu cred că mai există zile convenabile, zile liniştite. Nu vezi în jur ce se întâmplă? Piaţa e atât de fragmentată, se întâmplă atât de multe lucruri. Vorbeam zilele trecute cu o prezentatoare şi povesteam despre ce e pe piaţă acum. E foarte complicat să construieşti un brand în ziua de azi.
Ştii cum e? Mie îmi plac ceaiurile foarte mult. Când mă duc la un supermarket şi ajung la raftul ăla cu ceaiuri înnebunesc! Văd trei sute de sortimente şi nu ştii pe care să îl iei! Şi iei tot menta şi pleci. Exact aşa e în televiziune. În clipa asta raftul e uriaş, e foarte complicat. Să ştii că eu cred că abundenţa e un soi de cenzură. Înnebuneşti.
Abundenţa coboară dramatic ştacheta, pentru că, în clipa asta, jobul meu de prezentator, de moderator de televiziune, e pe moarte, a dispărut.
Uite-te în jur! Televiziunile funcţionează cu prezentatori de televiziune aduşi din showbiz, din muzică, din teatru, nu mai există prezentatori clasici de televiziune. Din ieftineală, televiziune preferă să lucreze cu oameni din showbiz. E mai complicat să creşti un moderator. Să ştii că eu sunt o povară financiară pentru un program, eu recunosc asta. Eu cred că şi Răduleasca e o povară financiară, Călinescu e o povară financiară pentru un program TV.
Paginademedia.ro: Dar programele TV pentru care tu eşti o povară financiară au profit?
Dan Negru: Eu cred că da, că altfel ne zburau de mult. Dar ca să ai un prezentator clasic e o povară financiară. Tu pe ăla trebuie să îl construieşti, să îl creşti.
E mai uşor acum, ai un format, te gândeşti pe cine să iei, alegi din showbiz. În clipa asta, piaţa de televiziune susţine showbiz-ul. E paradoxal. Showbiz-ul românesc e praf, e la pământ. El trăieşte din ce se vede la televizor şi sunt trei televiziuni în piaţă care susţin showbiz-ul: Pro TV, Antena, Kanal D. Televiziunile astea trei susţin piaţa muzicală din România. Adică nu e viceversa.
În ţările civilizate cu o televiziune şi un showbiz civilizate, showbiz-ul e cel care se foloseşte de televiziune. La noi e invers.
Paginademedia.ro: Crezi că o situaţie conjuncturală, adică se va duce televiziunea spre altceva sau se vor duce spre a-şi dezvolta prezentatori de meserie?
Dan Negru: Nu cred. Nu are rost să îţi construieşti un prezentator de meserie. Poţi să ratezi un format, două, sunt multe exemple, din lipsa unui prezentator, el e o locomotivă. În talent show-uri, prezentatorul nu e o locomotivă foarte importantă. Dar în rest, să ştii că singurul tip de program care a rămas constant în ultimii 50 de ani din piaţa de televiziune sunt game show-urile şi quiz-urile, alea nu au dispărut niciodată.
Nu cred că televiziunile vor dori să-şi construiască prezentatori. E scump, e mai uşor să-l iei, chiar dacă îţi asumi că pierzi un format, din piaţa muzicală, teatru etc.
În America e de ajuns să te uiţi la talent show-uri. Cele mondiale nu au nume importante din showbiz în juriu. Got Talentul american îl are în juriu pe David Hasselhoff! Despre cine vorbim? Vorbim de o piaţă de show american unde poate să fie acolo Brad Pitt, sau poate să fie De Niro sau cine vrei tu. O să fie complicat să îi spui lui Brad Pitt să renunţe la dealurile lui şi să vină să stea la Got Talent. La Got La Got Talentul nemţesc e Dieter Bohlen, de la Modern Talking.
În piaţa civilizată e complicat să convingi un megastar din showbiz, să-l duci în televiziune. Dacă tu vrei să-l iei pe Bono, în fiecare săptămână ce-i spui? El o să zică: bine, eu vin, dar ca să renunţ la concertele mele din lume, costă atât. La noi, reperele din showbiz sunt în televiziune, pentru că showbiz-ul românesc nu e puternic.
Paginademedia.ro: Pe zona asta de formate mari, nu ţi-ai fi dorit sau nu ţi s-a propus să intri şi tu în schemă?
Dan Negru: Cu ani de zile în urmă, făceam formatele mari aduse de Lazarov în România: Ciao Darwin, Academia Vedetelor. La vremea aia, toată presa zicea să terminăm cu astea, noi nu avem oameni care să facă emisiuni locale, trebuie noi să aducem din afară formate? Am avut şansa să deschid game show-urile în anul 2000, să fiu pionierul prezentator al game show-urilor româneşti la nivel de audienţe mari şi toată lumea acuza că nu mai sunt români care să inventeze formate locale. Piaţa în clipa asta e invadată de formate internaţionale. Am schimbat-o, inventez eu.
Paginademedia.ro: Nu te-ai întoarce la un format mare, să fii la unul dintre formatele mari?
Dan Negru: Să ştii, cel mai mult contează ca publicul să fie lângă tine. Cunosc formate mari care au eşuat. Au fost formate multe pe care le-am refuzat, recunosc asta.
Nu le-am simţit, nu m-am simţit convenabil în ele. Dar să ştii că nu sunt singurul care refuză. Florin Călinescu e un tip care refuză formate în mod constant.
Paginademedia.ro: Ce trebuie să aibă un format ca să-l accepţi?
Dan Negru: Cred că trebuie să te simţi confortabil şi să aduci ceva nou în format. Când am început Next Star am simţit că eu, prezentatorul, pot să aduc ceva nou publicului. Lumea să zică “bă uite nu ştiam că poate Negru să o facă şi pe asta”. Important e ca în piaţă să aduci ceva nou, dară să îţi menţii brandul. E o prostie să nu îţi păstrezi brandul.
Nu există o prostie mai mare după mintea mea decât să încerci să reconstruieşti branduri. Brandurile ar trebui să fie construite cu mare grijă, pentru că odată ce l-ai pierdut s-a dus.
Paginademedia.ro: Cum am defini brandul Negru?
Dan Negru: Cred că pe zona asta de game show-uri, de quiz-uri, pe zona de divertisment.
Paginademedia.ro: Tu te mulţumeşti să câştigi o zi din an la nivelul ăsta? Pentru că pe urmă tu te întorci la programele tale, la Te pui cu blonele, la Next Star, şi de cele mai multe ori acolo eşti pe locul doi.
Dan Negru: Nu e aşa! Să ştii că Next Star e un program de forţă al staţiei. A fost lider adeseori. Next Star a bătut Vocea României, tu ai scris.
Paginademedia.ro: Demult! Acum însă, de câteva sezoane, Next Star e pus joia, se bate cu Las Fierbinţi, se bate cu meci şi evident că este pe locul doi.
Dan Negru: Next Star are joi o concurenţă extrem de complicată în Steaua în Europa League la Pro TV. În clipa asta, fotbalul e cea mai importantă redută a românului la televizor. Noi suntem dependenţi de fotbal. Ungurii, la câţiva kilometri, vecini cu noi, nu au nicio treabă cu fotbalul. Poţi să pui orice fel de meci de fotbal în Ungaria, niciodată.
Eu am şansa asta ca în televiziune să mă bat cu marile meciuri de fotbal. Îmi amintesc că am avut acum câţiva ani de zile un format care se numea Batem palma şi în care m-am bătut cu Real Madrid - Dinamo. Adică asta cu fotbalul stă pe umerii mei.
Paginademedia.ro: Şi Las Fierbinţi.
Dan Negru: Să ştii că Las Fierbinţi că e un produs de comedie extrem de puternic. Eu cred că e cel mai puternic produs al Pro-ului. E mult mai puternic decât Vocea, poate nu egalează Got Talent, dar e cel mai puternic produs de comedie.
Noi suntem oarecum o alternativă la Las Fierbinţi: ok, nu vrei umorul matur, te uiţi la copii. Dar să ştii că Next Star nu e un flop. Next Star e un hit. El nu a ieşit după patru difuzări, după patru sezoane. Te pui cu blondele, de care vorbeam, e mai mult decât un mega hit, el a început în 2008. Când ai un format care a început în 2008 şi care e pe post în 2017, e clar că e un hit.
Paginademedia.ro: Doar că de multe ori iese pe locul doi. Adică tu preferi să pierzi onorabil, decât să fii pe primul loc pe altă zonă.
Dan Negru: Ca să fiu sincer, e mai onorabil să te baţi cu nişte dinozauri, cu nişte mamuţi, decât să iei bătaie de la nişte căţei. Umorul să ştii că a fost întotdeauna un produs puternic. Au fost trei mari piloni de umor în România: Vacanţa Mare, Divertis şi Las Fierbinţi. Astea au fost formatele care au schimbat piaţa de umor din România şi care au mişcat acele de audienţă.
Paginademedia.ro: Dintre toate formatele unul singur este acum pe piaţă.
Dan Negru: E perioada lor. Eu, ca prezentator, am avut ghinionul să mă bat cu toate trei. Cu Vacanţa Mare m-am bătut în anii 2000, duminică seara. Mamă, era măcel atunci. Eu făceaum Academia Vedetelor, de îi legam la ochi pe unii şi Vacanţa Mare era la Pro TV. Erau nişte cifre absolut zdrobitoare şi de o parte şi de alta. Era şi norocul celor două televiziuni, eram doua atunci, Pro şi Antena, în rest nu prea era nimic în jur. Televiziunile de ştiri nu erau, Discovery şi National Geographic nici nu erau traduse. Am prins Vacanţa Mare în plin, acum prind Las Fierbinţi în plin, miercuri m-am bătut şi cu Divertis la Pro TV, cu Te pui cu blondele.
@Mile oricum am citit rapid relatările lui negru,oricum n-am priceput ce ai zis tu,dar e clar.Negru s-a facut remarcat. ;)