VIDEO PaginademediaTV. "Din punctul meu de vedere, probabil acestea au fost ultimele alegeri la care au mai contat foarte mult televiziunile de ştiri", a spus Moise Guran la Interviurile PaginademediaTV. "Televiziunile de ştiri încă domină acest peisaj mediatic sau încă au această iluzie de dominaţie", punctează jurnalistul.
De ce?
Moise Guran, la Interviurile PaginademediaTV:
"Publicul este îmbătrânit şi îmbătrâneşte de la an la an. Nu numai tânăra generaţie. În general persoanele active nu se mai uită la ştiri. Sunt scârbite, le este jignită foarte des inteligenţa. Modul de manipulare este grosier, la cele mai multe televiziuni de ştiri, nu pun aşa o patalama negativă pe toate.
De ce acceptă jurnaliştii compromisurile?
Răspunsul lui Guran este simplu: "pentru bani. În general, în televiziune încă se plăteşte foarte bine. Sigur că fiecare dintre noi, fie că suntem în televiziune sau în altă parte, putem ajunge la un moment dat în dilema “e corect ceea ce fac, nu cumva ar trebui să plec de la acest patron?”. Dar poate am rate la bancă, poate depind e jobul ăsta, poate m-am compromis atît de mult încât în altă parte să nu mai am loc. Ăsta e un drum fără de întoarcere."
Moise Guran, despre breaslă, ziarişti şi posturile de ştiri:
- Poate să mă înjure oricine, nu am solidarităţi de breaslă. Eu cred în etica acestei meserii. În acelaşi timp, însă, sunt conştient că sunt din ce în ce mai puţini care cred în aşa ceva.
- În acest moment, presa din România e într-o stare de mare criză. Televiziunile de ştiri încă domină acest peisaj mediatic sau încă au această iluzie de dominaţie. Din punctul meu de vedere, probabil acestea au fost ultimele alegeri la care au mai contat foarte mult televiziunile de ştiri.
- Publicul este îmbătrânit şi îmbătrâneşte de la an la an. Nu numai tânăra generaţie. În general persoanele active nu se mai uită la ştiri. Sunt scârbite, le este jignită foarte des inteligenţa. Modul de manipulare este grosier, la cele mai multe televiziuni de ştiri, nu pun aşa o patalama negativă pe toate.
- Eu am plecat de la o televiziune curată, Digi24. Am plecat pentru că mi-am dat seama că acest război este pierdut.
- Scopul televiziunii de ştiri, aşa cum a ajuns ea în România, este să ţină oamenii în casă. Să îi ţină lipiţi acolo cu burtiere din alea “Ce se întâmplă cu pensiile românilor”, “Tehnocraţii au făcut şi au dres”.
- Eu sunt şocat de câţi infractori pot apărea la televizor. Oameni condamnaţi - unii şi-au ispăşit pedepsele, alţii sunt urmăriţi, ei sunt prezentaţi acolo ca fiind nişte lideri ai societăţii. Ei bat câmpii, în general, cu foarte multe prostii şi oamenii stau aşa şi se uită într-una, până nu mai înţeleg nici ei ce au văzut.
De ce acceptă jurnaliştii compromisurile?
- Pentru bani. Eu am lucrat la Antena 3 până în 2010. Pot să spun că oamenii de la Antena 3 sunt foarte bine plătiţi. Nu numai ei, în general, în televiziune încă se plăteşte foarte bine. Sigur că fiecare dintre noi, fie că suntem în televiziune sau în altă parte, putem ajunge la un moment dat în dilema “e corect ceea ce fac, nu cumva ar trebui să plec de la acest patron?”. Dar poate am rate la bancă, poate depind e jobul ăsta, poate m-am compromis atît de mult încât în altă parte să nu mai am loc. Ăsta e un drum fără de întoarcere.
- Din păcate, în momentul de faţă, sunt prea multe OTV-uri în România. OTV-ul a decedat după care s-a reîncarnat şi s-a splitat în vreo 4, 5 televiziuni.
VEZI toate părţile interviului cu Moise Guran:
Publicul tânăr:
- Digi 24: are un public tânăr şi destul de limitat. Nu pentru că postul ar avea o problemă, ci pentru că publicul tânăr nu se mai uită la televizor. Eu nu mă mai uit la televizor. Prin public tânăr eu înţeleg public activ.
- Eu mă uit la HBO. Am abonament de HBO Go şi văd filme cât vreau eu. E foarte util televizorul în continuare, dar pentru altceva decât ştiri. Ştirile le afli în cursul zilei, dacă ai internet, dacă ai un telefon legat la internet.
- Nu opiniile sunt cele care le lipsesc oamenilor din România. Le lipsesc ştirile clare, puse în context eventual, ceea ce am făcut ani de zile la emisiunea Biziday. De exemplu: nu o să înţelegi care e relevanţa dezincriminării abuzului în serviciu până la suma de 200.000 de lei, dacă nu îţi spune cineva că domnul Liviu Dragnea este judecat pentru un prejudiciu de 108.000 de lei. Asta înseamnă punere în context.
Interviul a fost realizat în studioul Mindopoly
VIDEO. Moise Guran, la Interviurile PaginademediaTV
VEZI toate părţile interviului cu Moise Guran:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
Greu tare cu limba română. „Cei” și „cel”.
Hai, succesuri!