DERAPAJ ÎN LANŢ. După cazul Mădălina Manole, CNA a interzis prezentarea detaliilor despre cazurile de suicid. Dar şi a celor criminale. Pentru a nu fi imitate.
Posturile de ştiri dau însă în buclă, crima de la Metrou. Toate, de la Digi 24 la România TV. Se vede clar actul criminal.
Se apără însă spunând că nu au dat ultimele cadre. Cele fatale, cu Metroul. Dar actul criminal, cel pe care legea îl interzice la difuzare, nu e chiar cel pe care îl dau posturile, cu tânăra împinsă?
Toate posturile de ştiri, fără excepţie, difuzează, în buclă, imagini cu crima de la Metrou. Mai exact, momentul în care tânăra este împinsă pe liniile de metrou.
Digi 24 dă în buclă imaginile. La fel B1 TV. Şi Antena 3. Şi România TV. Şi Realitatea TV, dar mai moderat şi cu imaginile blurate. Imaginile au fost date ieri, pe Antena 1, la Acces Direct: minute, în şir, în buclă, au rulat imaginile cu momentul în care tânăra a fost împinsă.
Posturile au precizat că "Urmează imagini care vă pot afecta emoţional" (foarte vizibil la Antena 3), dar le-au prezentat. În buclă, pe tot parcursul zilei.
Legea audiovizuală precizează clar că imaginile cu omucideri sunt interzise. O spune un articol din capitolul referitor la protecţia minorilor din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
Mai exact:
În intervalul orar 6.00-23.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune şi filmele documentare, care conţin descrieri, reconstituiri sau reprezentări ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale sau ale actelor de violenţă domestică ori ale violuriloe sau promovarea practicilor oculte. (Art. 17, alin. 1).
Cum argumentează posturile TV?
Mihai Stegerean (B1 TV):
"Am avut tot filmul, cu toate momentele. Am ales însă să difuzăm doar atacul asupra tinerei, fără secvenţa în care vine metroul. Din punctul nostru de vedere, am dorit să ilustrăm forţa atacului".
Consiliul Naţional al Audiovizualului a primit trei reclamaţii în legătură cu aceste imaginil
Contactat de Paginademedia.ro, Răsvan Popescu, vicepreşedinte CNA, a declarat că "cel mai probabil, imaginile vor face obiectul unei discuţii în Consiliu", după ce se va face "o monitorizare de linie".
Reprezentanţii Digi24: "considerăm că există un interes public absolut justificat"
„Postul de televiziune Digi24 a decis să difuzeze o selecţie din imaginile de pe camerele de supraveghere care au surprins incidentul din staţia de metrou Dristor deoarece considerăm că există un interes public absolut justificat, atât la nivel personal, direct, cu referire la nivelul/gradul de siguranţă pentru sutele de mii de persoane care pot trece oricând prin situaţii similare, cât şi la nivel instituţional, guvernamental, cu referire la mijloacele de protecţie, legislaţie şi măsurile de prevenire pentru astfel de evenimente tragice.
Cu siguranţă, imaginile difuzate au un nivel crescut al impactului emoţional asupra telespectatorilor, semnalizat ca atare, dar difuzarea acestora în mod repetat, adică în jurnalele Digi24 în care a fost abordat acest subiect, a fost însoţită de explicaţii ale reprezentanţilor autorităţilor/experţilor care aduc puncte de vedere în favoarea protejării siguranţei publice.
Considerăm că interesul public justificat este reprezentat de orice probleme, fapte sau evenimente care influenţează societatea în special cu privire la prevenirea săvârşirii unei fapte cu incidenţă penală şi protejarea sănătăţii sau siguranţei publice, iar acest eveniment dramatic este unul cu impact asupra întregii societăţi româneşti.
De asemenea, vă comunicăm că imaginile pe care am ales să le difuzăm nu înfăţişează consecinţa, respectiv momentul tragic al decesului tinerei victime, ci un act de violenţă care premerge incidentul, un act a cărui finalitate dramatică ar fi putut fi schimbată dacă ar fi existat măsurile de prevenire despre care vorbeam mai sus."
"La limita legii"
Radu Herjeu, membru CNA, a declarat pentru Paginademedia.ro că "imaginile sunt la limita legii" şi că nu le-ar fi dat în buclă.
Radu Herjeu, pentru Paginademedia.ro:
"Nu aş vrea să mă antepronunţ. Sigur că eu nu aş fi dat acele imagini în buclă. Le dădeam o dată şi apoi eventual făceam o ştire şi câteva stop cadre. Am senzaţia că aceste imagini sunt la limita legii, dar le vom discuta în şedinţă."
Valentin Jucan, de asemenea membru CNA, spune că difuzarea imaginilor, ţine "de moralitatea şi decenţa televiziunilor". De asemenea, punctează "difuzarea în buclă".
Valentin Jucan, pentru Paginademedia.ro:
„Nu cred că imaginile pun probleme. Sunt de la distanţă, nu sunt explicite. Nu e o chestiune care să ţină de CNA, este vorba de moralitatea şi decenţa televiziunior, în acest caz.
Legea audiovizualului nu menţionează nimic legat de acest tip de imagini, poate doar pe legislaţia privind protecţia minorilor. Repet, e o chestiune ce ţine de decenţa televiziunilor, iar faptul că difuzează în buclă aşa ceva arată modul în care se ţin de promisiuni atunci când vin în faţa CNA la prelungirile de licenţă.”
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
ca nu coruptia ucide, cum strigati voi. mori daca esti un soarece de birou si nu stii cum sa eviti, sau sa gestionezi un accident: incendiu sau intalnire cu o psihopata.