VIDEO. Interviurile Paginademedia Live. Acum două zile, Paul Arne Wagner era ridicat de jandarmi din Piaţa Victoriei într-o operaţiune fulger, de câteva minute, luat pe sus, băgat în dubă şi dus la secţia de Poliţie.
“Ziarist german ridicat de jandarmi” au titrat posturile de ştiri. O parte, pentru că alţii au pus la îndoială calitatea lui de jurnalist: “e un propagandist”.
Cine este Paul Arne Wagner?
Paginademedia.ro l-a avut invitat la Interviurile Paginademedia LIVE. A ţinut să precizeze că a fost primul interviu extins acordat în limba română (deşi a mai avut câteva prezenţe pe TV), limbă pe care o vorbeşte de puţin timp.
Cum a ajuns în România? Ce face aici? Unde a lucrat înainte?
Wagner are aproape 20 de ani de presă, în Germania. Are studii în foto jurnalism. A lucrat, printre alţii, cu pentru Reporteri fără frontiere, Bild şi Sud Deutsche Zeitung, unul din cele mai mari ziare quality din Germania (cu un tiraj de 400.000 de exemplare). A fost parte a proiectului internaţional Panama Papers.
În 2012 a inceput colaborea cu Süd Deutsche Zeitung, redactia foto, in special la departamenele Politic si Economic, si la editia Digital (online), colaborare pe care o continua si astazi.
Proiecte la care a lucrat:
- A fost parte din echipa internationala a proiectului "Panama Papers"
- Publicarea tragediei provocate de Ebola in Liberia documentata de John Moore, pentru care a obtinut Silver Lead Award in 2015
- Proiectul de jurnalism digital “Der Weg zum Titel”, pentru care a obtinut, impreuna cu echipa, Grand Online Prize a Asociatiei de Jurnalism Sportiv din Germania in 2015)
- "Year in Review", unde a lucrat la departamentul foto in anii 2013, 2014 si 2016 (print si digital)
- Editor foto al cărţii "Deutschlands stärkster Jahrgang" (1964 – Germany’s Baby-Boom Generation) editata de Jochen Arntz si la Olympics Supplement London 2012.
- În Romania este si co-autor al proiectului de comunity art si arta stradala Uriasi de Pantelimon de la Turnul de Arta, inceput in 2016, care se va incheia la sfarsitul lui 2019.
Paul Arne Wagner este căsătorit cu jurnalista Mădălina Roşca. S-au cunoscut la Berlin şi au venit împreună în România, în urmă cu doi ani şi jumătate, unde a înfiinţat compania de productie Passport Productions. A învăţat, între timp, şi limba română.
Passport produce reportaje şi documentare. A mai avut contracte cu instituţii de presă din afară. “Nu sunt mulţi bani, dar ne descurcăm”, spune el.
Documentează încă din ianuarie anul trecut protestele de stradă, pentru un documentar mai mare. “Pentru asta eram în piaţă”, adaugă el. A realizat un documentar despre Liviu Dragnea – Aici nu-l avem decât pe Dragnea şi lucrează la un nou material, “legat de Teleorman”. Va fi gata “curând”.
Despre presă - de la noi şi din Germania, despre cum a ajuns şi ce face în România, cu Paul Arne Wagner, la Paginademedia LIVE.
Din interviul acordat Paginademedia.ro:
Despre România şi piaţa media:
Este foarte diferită de Germania. La început mi-a fost greu să înţeleg cum funcţionează presa aici. Şi cum sunt făcute ştirile.
M-a mirat să văd ce multe canale de ştiri aveţi. În Germania sunt puţine canale de ştiri şi au audienţă foarte mică. La început chiar am crezut că e un lucru foarte bun că există atât de multe emisiuni de ştiri.
Nu am înţeles cum se poate uita publicul la un moderator care pur şi simplu ţipă la tine. Nu am înţeles deloc. Încă nu înţeleg.
Piaţa de print este mult mai mare în Germania. Nici Germania nu mai este ce a fost, dar există ziare de calitate care prezintă mai multe puncte de vedere. Nu este aşa polarizată ca aici. În România este foarte mult alb şi negru şi prea puţin în mijloc.
Şi acolo piaţa a început să scadă, dar mai sunt încă tiraje mari şi – încă - bugete. Şi în Germania cred că redacţia a fost redusă la jumătate faţă de acum 10 ani, dar de exemplu la Sud Deutche Zeitung lucrează încă în jur de 400 de jurnalişti.
România e o ţară foarte polarizată şi există multe suspiciuni şi minciuni şi ştiri false. Eu nu înţeleg de ce cineva scrie un articol despre mine fără a mă contacta.
Ce face în România:
Iniţial voiam să facem filme documentare. Ne-am gândit la filme pe subiecte ecologice. Apoi am observat ce se întâmplă în politica românească şi am decis să facem ce ne pare că lipseşte. Am decis, în ianuarie 2017, să facem un film documentar despre proteste.
De atunci suntem prezenţi la proteste, dar nu ca participanţi, ci documentam protestele. Sunt foarte multe imagini de filmat. Şi se vede foarte bine că nu participam, ci facem documentare.
Am realizat mai multe reportaje care fac parte din ce documentăm, adică un documentar de lung metraj. Le distribuim pe canalele proprii. Avem o pagina de facebook şi un canal de youtube şi urmează să lansăm un website mai bine dezvoltat, o platformă proprie, ce urmează să fie lansată săptămâna aceasta.
Din ce trăiesc?
Din angajamentele din Germania şi din ce facem acum. Eu nu am lucrat niciodată pentru bani. Lucrăm şi pentru viitor, mai mult decât pentru prezent.
Despre proteste şi protestatari:
Cred în anumite valori şi mie mi se pare că cei care protestează cred şi ei foarte tare în valorile democratice, în valorile europene. Când văd ce declaraţii fac cei din guvern sau de la partidele aflate la putere, observ o lipsă de valori. Eu cred în oameni care au o convingere, care cred în valori.
Despre acuzaţiile de „propagandişti”:
Nu pricep de ce un jurnalist încearcă să discrediteze alt jurnalist. Nici nu vreau să comentez aşa ceva. Am citit că sunt rudă cu Iohannis, că sunt nu ştiu ce. Sunt invenţii, sunt minciuni.
Comentarii
Satanei sa se ducă ei la... grădinuță :))))
iti dai seama in ce *** traieste asta la cum arata, *** un documentar despre sapun nu ar face