VIDEO. Ştiaţi că... Fata de la pagina 5, celebrul "brand" al vechiului tabloid Libertatea, este istorie? Rubrica ocupată ani la rând de "aspirante" la statutul de vedetă, care le-a dat pe Laura Cosoi, Andreea Mantea sau Roxana Ionescu (Mama Natură) nu mai există.
Cum a fost scoasă la „pensie” Fata de la pagina cinci, unul dintre cele mai puternice „branduri” de care era legat ziarul Libertatea?
Este doar o parte a unui amplu proces de repoziţionare a Libertăţii dintr-un ziar tabloid, ce aborda „problematica celebrităţilor de mâna a doua”, într-o publicaţie populară, ce abordează subiecte „de la politică şi social, la economie pe înţelesul oamenilor”.
Explicaţia a venit de la Mihnea Vasiliu, director general al Ringier România, invitat la Interviurile PaginademediaLive.
„Pentru că această fată de la pagina cinci a fost un etern exemplu de tabloid, am scos-o, să scăpăm şi de chestia asta”, a spus Mihnea Vasiliu.
Întrebat dacă nu îi este teamă că lumea va înceta să mai cumpere ziarul, Vasiliu a răspuns: „Eu nu desconsider publicul în halul ăsta încât să cred că lua ziarul doar pentru fata de la pagina cinci.”
VIDEO 1. De ce a fost "scoasă la pensie" Fata de la Pagina 5
Conţinutul aşa-zis tabloid care vindea, de fapt, nu făcea decât să distrugă brandul
Libertatea trece, de câţiva ani, printr-un proces de repoziţionare, spune Mihnea Vasiliu.
Mihnea Vasiliu:
"Noi rămânem un ziar de masă, dar conţinutul aşa-zis tabloid care vindea, de fapt, nu făcea decât să distrugă brandul. Noi am eliminat conţinutul care era greşit perceput ca fiind un conţinut vandabil. Era vandabil probabil doar pe termen scurt, cum a fost probabil şi clickbait-ul într-o perioadă, pe site-urile româneşti. Pe termen scurt, obţineai click-uri, pe termen lung, distrugeai brandul.
Repoziţionarea asta am încercat să o facem încă din 2011-2012. Lucrurile nu se pot schimba foarte brusc. A fost un proces destul de lung şi am încercat tot felul de formule editoriale ca să ajungem acolo. Cu mai mult sau mai puţin succes.
Îmi aduc aminte de conţinut de tipul: „mâine va fi cutremuri de gradul nouă în România. Vom muri cu toţii”. Bineînţeles că „mâine”, din fericire, nu se întâmpla nimic. Poate că vindeai mai mult în ziua când puneai asta în ziare, dar apoi te înjura toată lumea. Stricai brandul insidios, încetul cu încetul, zi de zi, fără să-ţi dai seama, chipurile, făcând ce face un tabloid. Nu, un tabloid nu face asta.
Despre repoziţionarea Libertatea:
"E un ziar popular, însemnând că ar trebui să aibă un conţinut relevant pentru un public larg, mediu, dar asta nu înseamnă că trebuie să se limiteze, cum s-a întâmplat într-o perioadă, într-o zonă de senzaţional stupid sau numai celebrităţi.
Acoperim orice subiect, de la politică şi social, la economie pe înţelesul oamenilor şi cred că această repoziţionare, care a început de ceva vreme, se vede deja cu ochiul liber, pe site şi în ziar. Numai cine nu vrea să vadă sau n-a mai deschis site-ul sau ziarul de ani de zile poate să mai spună că Tolontan a făcut o prostie venind la ziarul „sinistru” Libertatea."
VIDEO 2. Mihnea Vasiliu, despre repoziţionarea Libertatea. Ziar popular vs. Tabloid
Răspunsurile lui Mihnea Vasiliu, pe larg, în continuare:
Paginademedia.ro: Pentru Libertatea ce înseamnă venirea GSP în grup, în momentul de faţă. Libertatea trece printr-un proces de repoziţionare, de la un tabloid, la un ziar popular. Accentul este pe print sau pe digital?
Mihnea Vasiliu: Accentul este pe brandul Libertatea. Nu putem să delimităm atât de net printul de digital. Vorbim de un brand. Noi vrem să creştem un brand şi nu neglijăm printul. Ne interesează să poziţionăm brandul acesta unde, de fapt, a fost de la bun început. Cred că el a avut o cădere, la un moment dat, dar nu este o repoziţionare fundamentală faţă de perioada iniţială a apariţiei Libertăţii.
Da, e un ziar popular, însemnând că ar trebui să aibă un conţinut relevant pentru un public larg, mediu, dar asta nu înseamnă că trebuie să se limiteze, cum s-a întâmplat într-o perioadă, într-o zonă de senzaţional stupid sau numai celebrităţi.
Acoperim orice subiect, de la politică şi social, la economie pe înţelesul oamenilor şi cred că această repoziţionare, care a început de ceva vreme, se vede deja cu ochiul liber, pe site şi în ziar. Numai cine nu vrea să vadă sau n-a mai deschis site-ul sau ziarul de ani de zile poate să mai spună că Tolontan a făcut o prostie venind la ziarul „sinistru” Libertatea. Nu poţi fi decât de rea credinţă sau neinformat. Să deschidă oamenii ziarul sau site-ul Libertatea şi să vadă corespondenţe din Bruxelles, de la summitul NATO, anchete, reportaje, informaţii exclusive.
Şi fata de la pagina cinci a dispărut de vreo două luni de zile din ziar. Asta nu înseamnă că am inventat un nou model de ziar care nu există. Ziarele mari de afară, Bild (Germania – n.r.), chiar şi Blik-ul din Elveţia sunt ziare în care găseşti interviuri cu Angela Merkel, politică externă, social. Nu sunt ziare care tratează doar problematica celebrităţilor de mâna a doua.
Paginademedia.ro: Fata de la Pagina cinci era un brand puternic al Libertăţii, în perioada tabloidă. Cum aţi renunţat la el?
Mihnea Vasiliu: Nu cred că era relevant pentru ce vrem noi să facem. Noi vrem să ne adresăm cu informaţii de calitate oamenilor, şi pe asta punem accentul. Şi pentru că această fată de la pagina cinci a fost un etern exemplu de tabloid, am scos-o, să scăpăm şi de chestia asta.
Paginademedia.ro: Şi dacă nu mai cumpără lumea ziarul că nu mai este fata de la pagina cinci?
Mihnea Vasiliu: Eu nu desconsider publicul în halul ăsta încât să cred că lua ziarul doar pentru fata de la pagina cinci. Eu cred că publicul cumpără ziarul pentru că găseşte în el informaţii de calitate.
Paginademedia.ro: E un bagaj de tabloid pe care îl are în spate ca imagine, de care ştim foarte bine că nu este uşor să scapi indiferent ce titlu ai fi.
Mihnea Vasiliu: Bineînţeles. Repoziţionarea unui brand este, cred, cel mai dificil lucru în marketing. Probabil o să mai tragem multă vreme aceste ponoase şi o să ne asumăm lucrul acesta.
Paginademedia.ro: Orientarea aceasta pe care v-o asumaţi de ce a fost aleasă în acest moment. Argumentul de până acum pentru tabloid era: publicul asta consumă. Asta consumă, asta îi dăm.
Mihnea Vasiliu: Argumentul era greşit. În primul rând, Libertatea nu se repoziţionează într-o zonă qualiy, per se. Quality înseamnă „Die Welt” sau „Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Nu ne repoziţionăm în zona asta, noi rămânem un ziar de masă, dar conţinutul aşa-zis tabloid care vindea, de fapt, nu făcea decât să distrugă brandul. Noi am eliminat conţinutul care era greşit perceput ca fiind un conţinut vandabil. Era vandabil probabil doar pe termen scurt, cum a fost probabil şi clickbait-ul într-o perioadă, pe site-urile româneşti. Pe termen scurt, obţineai click-uri, pe termen lung, distrugeai brandul.
Repoziţionarea asta am încercat să o facem încă din 2011-2012. Lucrurile nu se pot schimba foarte brusc. A fost un proces destul de lung şi am încercat tot felul de formule editoriale ca să ajungem acolo. Cu mai mult sau mai puţin succes.
Îmi aduc aminte de conţinut de tipul: „mâine va fi cutremuri de gradul nouă în România. Vom muri cu toţii”. Bineînţeles că „mâine”, din fericire, nu se întâmpla nimic. Poate că vindeai mai mult în ziua când puneai asta în ziare, dar apoi te înjura toată lumea. Stricai brandul insidios, încetul cu încetul, zi de zi, fără să-ţi dai seama, chipurile, făcând ce face un tabloid. Nu, un tabloid nu face asta.
Paginademedia.ro: Această zonă mai curată începe să fie atractivă şi pentru publicitari?
Mihnea Vasiliu: Da, bineînţeles. Acesta este şi scopul, să devenim mai atractivi şi pentru publicitari, pentru cei care din anumite segmente, sectoare, nu voiau să se asocieze cu Libertatea, şi pe bună dreptate. Acum le spun că se pot asocia fără nicio problemă. Este şi acesta unul dintre scopuri, dar până la urmă scopul primordial este să avem satisfacţia că facem lucruri care sunt interesante cu adevărat. Că nu suntem în zona aceasta a păcălelii pentru un trafic imediat sau pentru tirajul de astăzi. Mi se par foarte distructive pentru brand.
Paginademedia.ro: Aţi simţit şi în business, că anumiţi clienţi de publicitate care evitau Libertatea în trecut au început să vină că tre acest ziar?
Mihnea Vasiliu: Da, am simţit.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
Mie nu mi se pare grozav nici acum, dar poate că cu Tolontan va fi mai bine, sper.