VIDEO. Ce a fost şi ce a ajuns Antena 3, cu jurnalistul Vlad Petreanu, cel care a fost project managerul staţiei la începuri, acum aproape 20 de ani.
Care a fost începutul, cum a evoluat şi când a "cotit" spre politic. Răspunsurile lui Vlad Petreanu, la Interviurile 10 ani de Paginademedia.
"În proiectul iniţial, am gândit o televiziune pentru un public tânăr, cu venituri, care nu ştie neapărat cât costă o franzelă. Oameni oarecum independenţi financiar, din clasa de mijloc, care să aibă subiecte de discuţie a doua zi, când ajungeau la birourile lor de corporatişti", povesteşte Petreanu.
Când s-a schimbat şi de ce?
Vlad Petreanu, despre etapele Antena 3:
1. CONTEXTUL: Prea multe Breaking News. Proiectul iniţial a pornit de la următoarea discuţie cu Sorin Oancea. Noi la ştiri la Antena 1 aveam o capacitate mare de producţie şi tot întrerupeam emisia Antenei 1 cu tot felul de breaking news-uri. Iar cei de la publicitate de la Antena 1 erau exasperaţi că le stricam planul.
2. IDEEA. Atunci, Sorin Oancea a zis într-o zi să facem o televiziune care să se adreseze oamenilor ca mine şi ca tine. Oameni care au deja peste 30 de ani, care au o maşină, care îşi fac concediu şi în străinătate. Asta se întâmpla în anii 2000.
Targetul: Oameni care nu-şi calculează bănuţii. Independenţi financiar, din clasa de mijloc.
3. PROIECTUL. Un program de ştiri, ceva documentare, un pic de divertisment, dar premium – am avut Jay Leno, Top Gear, The Apprentice, cu Donald Trump.Acesta a fost proiectul pe care l-am construit atunci.
4. REZULTATUL. Antena 3 la început a avut un public care încânta departamentul de vânzări, pentru că era tânăr, cu un anumit nivel de venituri, urban. A început să se vorbească despre Antena 3. Se vorbea pe net, aveam un formu care era foarte popular. Lumea se uita la Jay Leno, la Top Gear, The Apprentice.
5. CÂT A MERS. A mers câteva luni în varianta aceasta. Condiţia a fost atunci să facem un post curat, fără influenţe politice.
6. PRIMELE COMPROMISURI. Patronul, Dan Voiculescu, nu avea atunci mari interese politice. Avea un partid atunci şi, din când în când, mai avea şi dânsul câte o acţiune şi voia să mai apară şi partidul lui la televizor.
Onest vorbind, omul avea un partid, partidul e legal constituit, face o acţiune, are un mesaj, ce te costă să-l dai undeva la ştiri. Acesta este un nivel de compromis pe care eu l-am făcut.
7. ÎNCEPUTUL SCHIMBĂRII. A atras atenţia. Antena 3 a început să fie un post de succes atunci au apărut tot felul de interese în grup. Ni s-a propus să facem un talk show.
Dar talk show-urile îţi îmbătrânesc publicul. Este inevitabil, este ecuaţia pe care toată lumea din televiziune o ştie. Structura demografică şi de vârstă a publicului pentru posturile de ştiri Antena 3, România TV, Realitatea este îmbătrânită.
Ştiam că asta se va întâmpla la Antena 3. Iar acest lucru ar fi însemnat că ieşim din formatul iniţial, pentru care construisem staţia.
8. SCHIMBAREA. "Au apărut talk-show-urile esenţialmente politice, care tratau un singur subiect în fiecare seară. Talk-show-urile nu erau sub autoritatea departamentului de ştiri. Ca atare, staţia începuse să vireze în nişte direcţii ciudate, foarte politizate, în care mesajul era dintr-o singură direcţie, în care nu veneau invitaţi şi cu alte opinii.
Erau lucruri care nu arătau deloc bine, din punctul meu de vedere.
9. REACŢIA. "Le-am spus să încercăm şi altceva, că nu e în regulă să facem acelaşi subiect trei luni la rând. Că îmbătrâneşte publicul, iar nu acesta era targetul nostru.
Am plecat de acolo, mi-am dat demisia şi am rămas în companie, am mai făcut nişte emisiuni încă vreo doi trei ani. După aceea, s-a schimbat din nou managementul şi nu am mai avut nici un fel de discuţie. Am plecat în altă parte.
VIDEO. Vlad Petreanu, despre ce a fost şi ce a ajuns Antena 3:
Comentarii