VIDEO. Sirene de poliţie şi imagini în buclă şi un Fake-News la România TV. "Suspect de coronavirus fugărit de medici în centrul Capitalei" a titrat România TV aseară, la ora 21.00, difuzând imagini în buclă cu o persoană îmbrăcată în alba care alerga pe altcineva.
Filmul a fost dat fără nicio verificare şi s-a dovedit a fi o farsă.
Prezentatorul de la România TV nu a precizat de unde a tras concluzia că cel alergat este "un suspect de coronavirus" şi nici de unde ştiu că persoana care aleargă este medic.
Imaginile au rulat minute în şir la România TV, pe jumătate de ecran.
Prin telefon a intrat şi reporterul România TV, care a punctat că imaginile "au fost filmate de un prieten" şi că oamenii "să nu se panicheze, că medicii nu vor să le facă niciun rău"
Prin telefon a intrat şi Gabriela Firea, care a făcut referire la "astfel de situaţii" care pot apărea. Şi pe parcursul intervenţiei Gabrielei Firea, imaginile au rulat în continuare pe jumătate de ecran, cu titlul: "Ultima oră: suspect de coronavirus fugărit prin Bucureşti în această seară".
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a comentat imaginile (dovedite, ulterior, a fi cu totul alceva decât păreau):
Gabriela Firea: "Au fost mai multe situaţii, unele nu au fost surprinse de camere de luat vederi, în Capitală. (...)
Am primit şi noi pe grupul nostru, Comitetul Municipal, mai multe reclamaţii din partea unor vecini, pentru că au fost, din păcate, cetăţeni care au transmis DSP şi au semnat că trebuie să rămână la domiciliu 14 zile, dar nu au respectat această indicaţie. Iată, dvs aţi oferit în această seară un exemplu filmat.
Probabil a fost o reclamaţie a unui vecin, care cunoşteau faptul că domnul respectiv a venit în ţară, din Italia, Spania sau altă zonă de focar, şi nu a respectat autoizolarea, a ieşit din casă sau la cumpărături... De aceea noi am oferit facilităţi pentru cei izolaţi în Bucureşti. (...)
De cele mai multe ori, Poliţia Capitalei ori colegii de la SMURD şi Ambulanţă, şi cu sprijinul cetăţenilor, au reuşit să prindă aceste persoane."
Aproape jumătate de oră, titlul şi imaginile au rulat în buclă pe ecran (chiar şi când vorbea preşedintele Klaus Iohannis). La ora 21.26, brusc, imaginile au dispărut de pe ecran. A fost scos şi titlul "Ultima oră: suspect de coronavirus fugărit prin Bucureşti în această seară".
După această oră, nu a mai fost nicio referire la acele imagini. Jurnalul de la ora 22.00 s-a deschis cu o altă ştire, fără nicio referire la filmul FAKE difuzat cu o oră mai devreme.
Poliţia Capitalei a punctat aseară, într-un comunicat, ulteriror, că filmul a fost "filmat de trei persoane în scop de divertisment".
"Atâta inconştienţă! Incredibil"
România TV, ora 22.20. "Atâta inconştienţă! Incredibil", remarcă prezentatorul România TV, care o introduce pe colega lui, care explică situaţia: filmul a fost o farsă. Ea a explicat că "imaginile ne-au parvenit în redacţie cu titlul medici aleargă un suspect cu coronavirus" şi a citit comunicatul Poliţiei.
"Ce fac nişte incoştienţi!" a remarcat, din nou, prezentatorul, care nu a punctat însă de ce postul TV nu a verificat imaginile înainte de a le difuza, şi nu după.
VIDEO. România TV şi imaginile cu "Suspectul de coronavirus fugărit de medici"
O farsă: Imagini "Filmate în scop de divertisment"
Cele două persoane care apar în filmuleţ nu sunt un medic şi un suspect de coronavirus, aşa cum a titrat România TV.
Poliţia a dat un comunicat, punctat chiar pe site-ul RomaniaTV.net, în ştirea cu titlul: "Fake news pe tema coronavirusului. Cum răspândesc nişte inconştienţi panica în Capitală VIDEO"
"Referitor la imaginile apărute în spaţiul public, în care două persoane, dintre care una purta un costum alb, alergau, facem precizarea că acestea sunt imagini filmate de trei persoane, în scop de divertisment.
Ele au fost realizate în noaptea de 13/14 martie. Poliţişti din cadrul Secţiei 17 Poliţie, în timp ce acţionau în zona Piaţa Constituţiei, au observat persoanele respective care alergau si care au părăsit în viteză zona.
Asigurăm cetăţenii că NU a existat niciun apel 112, nicio sesizare directă nici din partea cetăţenilor şi nici din partea altor unităţi, prin care să ni se semnaleze că în vreo zonă a Capitalei există o persoană care să fugă de echipaje medicale. Poliţia Capitalei efectuează verificări pentru a stabili dacă prin publicarea pe reţelele de socializare a acestei filmări, fără exprimarea clară a faptului ca este vorba despre o glumă, a fost încălcată legislaţia în vigoare. Facem apel la cei care tratează actuala situaţie ca fiind un subiect de glumă să fie responsabili şi să nu inducă panică".
Nu după,mult in fata lor