"Deutsche Welle a fost atrasă într-o lecţie de fabricat fake news", spun cei de la redacţia din România a grupului german.
Articol din cadrul rubricii Fake News în pandemie, susţinută de Deutsche Welle.
Materialul reflectă punctul de vedere al Deutsche Welle şi nu al redacţiei Paginademedia.ro.
Ştiri pe "scurse"
PNL are câteva personaje sinistre în aparatul de stat. Dar e departe de ce-a realizat de-a lungul vremii PSD în materie de impostură. Cum poate fi mistificat adevărul ne-a arătat ieri un site de ştiri din România.
Deutsche Welle a fost atrasă marţi (14.10.2020) într-o lecţie de fabricat fake news. Site-ul Ştiri pe Surse a decupat o bucată din întrebarea pusă de reporterul DW preşedintelui Klaus Iohannis în conferinţa de presă de marţi seară, de la Palatul Cotroceni, şi a lipit-o de o parte din răspunsul dat de preşedinte.
Întrebarea noastră către preşedinte a sunat astfel:
"Aş reveni la acea primă întrebare legată de incidentul de astăzi, în care două instituţii pe orizontală ale statului au comunicat informaţii contradictorii.
Consideraţi că există vreo legătură între această situaţie, care nu este prima şi probabil nu va fi nici ultima, şi faptul că multe dintre funcţiile, poziţiile cheie, din astfel de instituţii sunt ocupate de persoane cu calificări academice îndoielnice, cu diplome false sau chiar diplome lipsă?"
Iar acesta a fost răspunsul lui Klaus Iohannis:
"Cu siguranţă există şi aici o legătură, dar trebuie să fim fair. Adică trebuie să îi tratăm fair pe cei în funcţie, fiindcă aceste necorelări nu au apărut ieri sau alaltăieri.
Aceste necorelări au apărut în ultimii 30 de ani, când foarte multe persoane au fost promovate fără să fie real competente pentru poziţiile pe care le-au ocupat, şi în majoritatea anilor, după cum ne amintim probabil majoritatea din această sală, a guvernat în România PSD, care a promovat, ştim foarte bine, persoane de multe ori fără competenţe, dar cu susţinere politică solidă.
Acum, sigur, e mult de reparat şi asta se numeşte reformarea statului, pe care mi-o doresc eu foarte mult. Cunosc aceste probleme, ele trebuie eliminate. Şi, dacă îmi permiteţi, asta e o problemă care s-a autorezolvat cumva, fiindcă după scurt timp a revenit şi INSP şi s-au pus de acord asupra acestor date.
Dar sunt multe alte chestiuni care vin din ultimele decenii, trebuie corectate, trebuie reparate, trebuie puse într-un cadru foarte clar şi ordonat, pentru a permite să mergem mai departe cu o cu totul altă viteză decât cea din trecut.”
Ştirea celor de la Ştiri pe Surse a ieşit astfel:
"Klaus Iohannis dă vina pe cei de la PSD pentru oamenii fără studii promovaţi de PNL în funcţii cheie
Preşedintele Klaus Iohannis susţine că recentele scandaluri privind oameni promovaţi de PNL în funcţii importante, dar care fie nu au studiile necesare, fie nu au studii deloc, reprezintă o problemă veche de 30 ani şi arată că PSD-ul este cel care a promovat mult mai multe astfel de persoane în funcţii."
Impostura şi funcţia publică
Da, printre personajele toxice din sistemul public este şi băieţelul acela cu facultatea neterminată de la Grupul de Comunicare Strategică, singurul pe care PNL l-a găsit apt, în toată România, să se ocupe de comunicarea celulei de criză a Guvernului în plină criză.
Dar, să fim serioşi: nimeni nu bate PSD-ul la capitolul impostori plasaţi în funcţii publice. Calificări academice îndoielnice au Florin Iordache, cu doctoratul lui în drept luat la Bălţi, sau Eugen Nicolicea, care susţine că a făcut dreptul undeva, dar nici până astăzi nu s-a aflat cine i-au fost colegii de facultate.
Le stă alături toată şleahta de pesedişti, în frunte cu Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă, care au obţinut diverse titluri şi diplome sau şi-au completat studiile la Universitatea Valahia.
Diplomă falsă a avut Marius Caraşol. Calificat electrician la capătul celor 12 clase terminate cu un bacalaureat la un liceu din Alexandria (în Teleorman), Caraşol şi-a fabricat o diplomă de absolvent al Politehnicii Bucureşti în baza căreia a fost pus mare şef peste Transelectrica de fostul ministru al Economiei, Nicolae Bădălău, el însuşi cu doctorat obţinut la Universitatea Valahia, sub protecţia recent datului în fapt director de la ORNISS, Laurenţiu Baranga, coordonatorul de doctorate fără bacalaureat.
Foştii premieri (şi pentru scurt timp camarazi de haiducie antipesedistă) Victor Ponta şi Mihai Tudose intră tot la diplome false, pentru că un titlu academic plagiat este un titlu academic furat.
Furate rămân şi doctoratele asumate, între alţii, de primarul din Voluntari, Florentin Pandele, sau de actualul şef al SIE, pesedistul băcăuan Gabriel Vlase. Şi, a propos de servicii secrete: să nu-i uităm pe masteranzii şi doctorii impostori de la academia SRI - Onţanu, Oprea, Orlando şi alte O-uri sau 0-uri.
O altă speţă sunt fabricile private de diplome, la care examenele se trec completând pe calculator răspunsurile corecte la testele grilă ale căror rezolvări se găsesc la liber pe forumurile dedicate diverselor discipline.
Deputatul Alfred Simonis, noua stea în devenire a PSD, a făcut dreptul la Universitatea Tibiscus din Timişoara, o instituţie de învăţământ superior privată clasificată de Ministerul Educaţiei în ultima ligă a facultăţilor de profil, alături de Hyperion din Bucureşti sau Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj - pentru că facultatea de drept din Băile Herculane a dispărut. Şi lista continuă.
Da, nu-s doar pesedişti printre impostori. Sunt şi în alte partide. Inclusiv la PNL. Iar impostura nu se măsoară doar în diplome fără acoperire, ci şi în trasee profesionale fără justificare - la fel cum ştirile false nu se nasc doar din invenţii sau neadevăruri, ci şi din omisiunea cu bună ştiinţă a contextului sau a unei părţi relevante a adevărului.
O lectură senzaţională despre impostura în politica din România, potrivită, acum, înainte de alegeri, este cercetarea făcută de Valeriu Nicolae printre CV-urile parlamentarilor români şi publicată pe pagina de internet "Nu tot ei". Dar şi articolul publicat de Newsweek România despre "Partidul Studiilor la Distanţă".
Poate se duc să le citească şi cei de la Ştiri pe Surse ejusdem farinae din zona presei de slugărnicie şi partid. Şi, cine ştie, poate îi roade curiozitatea şi pe măcar câţiva dintre cei care se complac în mocirla dezinformării.
Autor: Deutsche Welle
Comentarii
O alta tehnica des folosita este sa puna un titlu tendentios, fara legatura cu ce rezulta din continutul articolului.
In articolul criticat de DW au imbinat ambele metode.
Siteul a fost principala sursa de propagare a fakenewsurilor in campania pt locale, cu varf de lance in renumita croitoreasa Budeanu si videochatista cu sparanghel.
De obicei articolele de pe acest site dezvolta temele de atac ale PSD prezentate in punctajele interne ale partidului. Este echivalentul online al cotidianului Azi, imbinat cu influente Romania mare.