VIDEO. Cât de departe poate merge aşa-numitul fenomen „deepfake”? Poate revoluţiona lumea modei şi lumea publicităţii, dar poate distruge şi vieţi. Cum este posibil? Detalii, în continuare.
Publicaţia Deutsche Welle arată, într-un reportaj, amploarea fenomenului.
Mai întâi, ce este un deepfake: Sunt materiale audio-video manipulate atât de mult încât nu pot fi diferenţiaţe de unele autentice. Pentru a realiza un deepfake sunt necesare foarte multe imagini, care sunt analizate de un algoritm şi manipulate într-un anumit fel.
Deşi are şi parţi bune, datele cu privire la deepfake-uri sunt îngrijorătoare:
„Peste 96% dintre filmuleţe deepfake care circulă au conţinut pornografic”, notează DW.
Actriţa Scarlett Johansson a căzut victimă deepfake-ului. Nu a fost numai cazul vedetei, inclusiv viaţa oamenilor obişnuiţi a fost dată peste cap de deepfake-uri.
Barack Obama a fost victima unui deepfake, de asemenea. Într-un clip, Obama părea că l-ar fi jignit pe Donald Trump. Deepfake-ul a făcut victime şi în ţara noastră. Cântăreaţa Delia se numără printre vedetele afectate de deepfake.
Un exemplu de utilizare, într-un mod pozitiv, a deepfake-ului este un videoclip cu David Beckham. Cu ajutorul manipulării digitale, Beckham a avertizat în nouă limbi despre pericolul malariei.
Comentarii