VIDEO. Începe un nou capitol pentru Starea Naţiei, de la Prima TV. Dragoş Pătraru şi echipa s-au mutat într-un nou studio şi anunţă o serie de schimbări în ceea ce priveşte emisiunea şi producţiile conexe acesteia.
Realizatorul TV a dat toate detaliile într-un Interviu Paginademedia.ro, care a fost LIVE din noua locaţie în care se filmează emisiunea.
Show-ul lui Pătraru revine la ora „tradiţională”, adică de la 22:30 (după ce o perioadă a fost de la 22:00), şi va fi şi mai lungă cu jumătate de oră. Va dura până la miezul nopţii.
Noul segment pe care îl vor adăuga este unul de interviuri, denumit sugestiv TÂLCtalk. Segmentul va fi produs de Cristi Coman, revenit în echipa Starea Naţiei:
„Numele e dat de mine. Am avut de ales din 500 de nume pentru că le-am cerut ajutorul şi oamenilor şi la podcast (n.r. – Vocea Naţiei). A fost ceva frumos cu găsirea numelui. Oamenii m-au ajutat să ajung la acest nume.
Nu avem o regulă din a-i chema pe oamenii zilei şi, mai ales, pe politicienii zilei. Politicienilor le e frică să vină pentru că nu pot controla conţinutul. Ei ştiu despre ei că sunt tâmpiţi. Ştiind despre ei că nu au nimic în cap refuză să vină pentru că se gândesc ce o să-i întreb.
Chiar şi când veneau la Cafeneaua Naţiei, la interviuri, îi simţeam atât de crispaţi încât îmi era greu să-i întreb ceva nasol.
Cristi Coman a revenit la noi din acest sezon şi va fi producătorul acestui segment”, a spus Pătraru.
Primele invitate, în emisiunea de luni (15 februarie), vor fi fondatoarele asociaţiei Dăruieşte Viaţă - Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu.
„Vom alege poveştile oamenilor şi lucrurile extraordinare pe care le au de spus”, a mai spus realizatorul Starea Naţiei.
Omul de televiziune a explicat de implică noile modificări, ce schimbări mai urmează, ce rubrici noi vin şi pe zona de online, dar şi cât a fost investiţia în noul studio.
Pe zona de online, dar şi la televizor va fi introdusă o rubrică despre limba română, cu Corina Popa. Mai există un proiect intitulat „Starea Romilor” şi un altul care poartă denumirea de „Starea locuirii”.
De notat că de pe TV a ieşit emisiunea de duminică, Starea Naţiei Special. Acesta va continua online, pe canalul de YouTube Starea Naţiei Oficial.
Investiţia ajunge la aproximativ 150.000 de euro
Dragoş Pătraru a dezvăluit şi suma pe care a investit-o în noul studio, construit în doar trei săptămâni, dar şi de ce a plecat de la Casa Presei, unde a fost studioul în ultimii doi ani.
„E un spaţiu unde doar noi avem acces, unde nu te întâlneşti cu 200 de oameni pe holuri, unde poţi merge liniştit la baie. De pildă, în baia din Casa Presei era mai frig decât afară. Au fost doi ani de coşmar acolo. Ne-am mutat de acolo pentru că eu pot să lucrez în condiţii mizerabile.
La fel s-a întâmplat şi la TVR. Birourile de la TVR erau atât de mizerabile încât eu nu puteam să gândesc. Era un jeg de nedescris.
Nu poţi să munceşti, mai ales într-o muncă de creaţie, în orice loc. Am hotărât că ne trebuie un loc în care să ne simţim foarte bine.
Am luat profitul din ultimii ani, dar şi ce prognozăm că vom mai câştiga. Am şi eşalonat nişte lucruri, cum ar fi achiziţia ecranelor. Investiţia ajunge la aproximativ 150.000 de euro, cu absolut tot.
Am lucrat cu nişte oameni care nu sunt ieftini, dar care sunt foarte buni. Am avut ajutorul Deliei Ristovski, o tipă extraordinară”, a punctat Pătraru.
VIDEO. Primul interviu din noul studio al lui Dragoş Pătraru
Mai multe idei din interviul cu Dragoş Pătraru
- Studioul a fost construit în aproximativ trei săptămâni. Am văzut hala pe 4 ianuarie şi am bătut palma.
- Noi căutăm un astfel de spaţiu de foarte mult timp. Trebuia să aibă o înălţime mai mare de şase metri, să putem agăţa luminile astfel încât să nu mă deranjeze pe mine.
- E un spaţiu unde doar noi avem acces, unde nu te întâlneşti cu 200 de oameni pe holuri, unde poţi merge liniştit la baie. De pildă, în baia din Casa Presei era mai frig decât afară. Au fost doi ani de coşmar acolo. Ne-am mutat de acolo pentru că eu pot să lucrez în condiţii mizerabile. La fel s-a întâmplat şi la TVR. Birourile de la TVR erau atât de mizerabile încât eu nu puteam să gândesc. Era un jeg de nedescris.
- Nu poţi să munceşti, mai ales într-o muncă de creaţie, în orice loc. Am hotărât că ne trebuie un loc în care să ne simţim foarte bine.
- Am luat profitul din ultimii ani, dar şi ce prognozăm că vom mai câştiga. Am şi eşalonat nişte lucruri, cum ar fi achiziţia ecranelor. Investiţia ajunge la aproximativ 150.000 de euro, cu absolut tot. Am lucrat cu nişte oameni care nu sunt ieftini, dar care sunt foarte buni. Am avut ajutorul Deliei Ristovski, o tipă extraordinară.
- Principala schimbare este că vom introduce un segment nou în emisiune, pe care l-am exersat puţin cu rubrică Cafeneaua Naţiei.
- Feedback-ul din partea oamenilor a fost foarte bun, iar când am fost întrebaţi dacă putem să-l facem noi am zis că da.
- Am luat hotărârea că trebuie să ne extindem puţin. Nici nu puteam chema oamenii la interviuri într-un loc fără lift şi e o mizerie incredibilă.
- Emisiunea va reveni la 22:30, ora la care am întregistrat cele mai bune audienţe, şi ne vom duce până la miezul nopţii.
- Vom avea trei segmente: primele două vor fi la fel, cu rubricile noastre clasice (Ceasul Bun, Vax Populi). Vom avea şi pastila de limba română, de săptămâna viitoare, cu Corina Popa.
- Nu în ultimul rând vom avea segmentul nou – TÂLCtalk. Numele e dat de mine, atât m-a dus pe mine capul şi a rămas. Am avut de ales din 500 de nume pentru că le-am cerut ajutorul oamenilor şi la podcast (n.r. – Vocea Naţiei). A fost ceva frumos cu găsirea numelui.
- Oamenii m-au ajutat să ajung la acest nume.
- Nu avem o regulă din a-i chema pe oamenii zilei şi, mai ales, pe politicienii zilei. Politicienilor le e frică să vină pentru că nu pot controla conţinutul. Ei ştiu despre ei că sunt tâmpiţi. Ştiind despre ei că nu au nimic în cap refuză să vină pentru că se gândesc ce o să-i întreb. Chiar şi când veneau la Cafeneaua Naţiei, la interviuri, îi simţeam atât de crispaţi încât îmi era greu să-i întreb ceva nasol.
- Cristi Coman a revenit la noi din acest sezon şi va fi producătorul acestui segment.
- TÂLCtalk va fi despre oameni care fac lucruri extraordinare, care reuşesc să fie modele şi să îi inspire pe alţii. Vrem să închidem ziua, pentru că ni se reproşează că oamenii dorm nervoşi după emisiune, cu lucruri optimiste.
- Deschidem cu Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, de la Dăruieşte Viaţă. Marţi avem o discuţie cu un copil de nouă ani, care la opt ani a scris o carte. Apoi avem un dialog cu ministrul sportului, iar joi avem cu muzică, cu Om la lună.
- Vom alege poveştile oamenilor şi lucrurile extraordinare pe care le au de spus.
- Vrem să producem şi evenimente separate, de la concerte până la numele de stand-up. Le vom urca la noi pe canalul de YouTube şi vom împărţi banii cu trupele şi cu artiştii.
- Vom avea şi trei trepte de abonament pe canalul de YouTube. Avem o comunitate care a înţeles că trebuie să plătească pentru ca acest produs să existe în continuare. Am vrut să o ducem mai departe şi să le oferim oamenilor conţinut, dar să susţinem şi artiştii.
- Avem un proiect acum, cu Adi Dohotaru, despre „Starea locuirii”. E o mini-serie de zece episoade. Avem „Starea Romilor”, cu Aresel şi Ciprian Necula.
- Noi avem acum peste 7.000 de oameni care plătesc abonament lunar, de 9.99 lei (n.r. – abonamentul din platforma YouTube care consta în funcţie de ţara din care e făcut). Mai avem şi oameni care donează direct pe site-ul Starea Naţiei.
- Va fi tipul acesta de abonament, unde primeşti emisiunea Starea Naţiei. Emisiunea de la televizor se vede şi pe YouTube-ul Prima TV, care a plătit pentru aceste drepturi, dar ce punem noi pe canal e puţin diferit de ce se vede la TV. Noi tăiem din emisiune pentru a intra la TV, deci punem conţinut în plus.
- Abonamentul doi va cuprinde şi alte producţii. Următorul tip de abonament va cuprinde şi evenimentele care se vor desfăşura aici.
- A ieşit de pe TV emisiunea Starea Naţiei Special, care era duminica. Aceasta va rămâne pe canalul nostru de YouTube, cu echipa Dela0.ro. Mi se pare un demers jurnalistic extraordinar pe care îl susţinem şi îl vom oferi aboanţilor.
Comentarii