Skip to main content

COMUNICAT. Peste 40% dintre copiii de grădiniţă testaţi într-o campanie de screening au probleme de vedere

 
COMUNICAT. Peste 40% dintre copiii de grădiniţă testaţi într-o campanie de screening au probleme de vedere

COMUNICAT. Campania derulată de Reţeaua de oftalmologie „Dr. Holhoş” s-a desfăşurat în prima parte a acestui an în 21 de unităţi şcolare din judeţele Alba şi Cluj, pe un număr de 1.396 de copii.

Publicitate

Aceştia au fost testaţi de personal calificat pentru a identifica posibile probleme de vedere care pot apărea în copilăria timpurie, de la ambliopie (aşa-numitul sindrom de „ochi leneş”) la strabism, astigmatism, miopie, hipermetropie sau altele. Majoritatea copiilor testaţi sunt înscrişi la grădiniţe aflate în oraşe (1.208), în vreme ce 188 frecventează grădiniţe din mediul rural.

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

  • Din aproape 1.400 de copii testaţi de specialiştii Reţelei de oftalmologie „Dr. Holhoş” în cadrul unei campanii de screening oftalmologic gratuit, 512 au fost depistaţi cu probleme de vedere
  • În cele mai multe cazuri, copiii nu văd aproape (au hipermetropie), dar au fost puse şi multe diagnostice de astigmatism şi miopie
  • Identificarea problemelor de vedere la vârste mici este importantă deoarece acestea sunt în mare parte corectabile
  • Campania de screening oftalmologic gratuit a copiilor, derulată de clinicile „Dr. Holhoş”, a ajuns în acest an la cea de-a cincea ediţie şi s-a desfăşurat în 21 de unităţi şcolare din judeţele Alba şi Cluj. În anul şcolar 2024-2025, campania va fi extinsă la judeţele Sibiu şi Mureş

În cursul campaniei de screening au fost depistate 512 de cazuri de defecte de vedere, reprezentând 42% din numărul total al copiilor testaţi. Aproape 38% din copiii din mediul rural au fost depistaţi cu probleme de vedere. În condiţiile accesului limitat al populaţiei rurale la servicii de oftalmologie, este extrem de important ca astfel de campanii de screening să fie derulate periodic pentru a identifica astfel de probleme, deoarece la pacienţii de vârste mici majoritatea sunt corectabile.

Astfel, au fost depistate 83 de cazuri de miopie, 177 de cazuri de hipermetropie, 93 de cazuri de astigmatism, 11 cazuri de astigmatism miopic, 141 de cazuri de hipermetropie cu astigmatism şi 7 cazuri de strabism.

Importanţa consultului oftalmologic la copii

„Foarte puţini oameni, chiar şi dintre cei mai educaţi, sunt conştienţi de importanţa consultului oftalmologic la copiii de vârstă mică”, spune dr. Teodor Holhoş, fondatorul reţelei de clinici care îi poartă numele. „Nu este neapărat vina părinţilor, pentru că în spaţiul public se vorbeşte rar despre acest subiect. Din păcate, la vârsta de 2-5 ani, un copil, chiar dacă are o problemă de vedere, nu îşi dă seama că nu vede bine sau nu ştie să se exprime.

Părinţii sunt de obicei aceia care observă anumite semne: micuţul ţine obiectele aproape ca să le vadă, sau mijeşte ochii, sau îşi acoperă un ochi, ochii nu se mişcă perfect în tandem, coordonarea mână-ochi nu e bună, adică nu are o îndemânare normală la jocuri cu mingea, şi aşa mai departe. Însă uneori defectul de vedere nu este atât de pronunţat, iar părinţii, dacă nu sunt foarte atenţi, îl identifică prea târziu ca să îl mai putem corecta. Aşa se poate întâmpla la ambliopie, de exemplu. De aici şi importanţa controalelor la vârstă mică.”

Dacă defecte de vedere precum viciile de refracţie – ca miopia, astigmatismul etc. – sunt corectabile la orice vârstă, ambliopia netratată la timp rămâne permanentă aproximativ după vârsta de 7 ani. Pe de altă parte, tratamentul defectelor de vedere la copii este aproape întotdeauna noninvaziv, implicând portul ochelarilor (sau, în cazul ambliopiei, a unui ocluzor care acoperă un singur ochi).

Campania se extinde în Sibiu şi Mureş

Începând din următorul an şcolar, 2024-2025, aria de acoperire a campaniei de screening pentru preşcolari se va extinde şi în celelalte judeţe unde funcţionează clinicile din reţea, respectiv Sibiu şi Mureş, astfel încât mai mulţi copii să aibă şansa de a identifica la timp posibile probleme de vedere.

„Aş vrea să le fac o recomandare tuturor părinţilor,” spune dr. Teodor Holhoş. „Atunci când screeningul identifică o problemă, evident că se impune un consult realizat de un medic specialist, ca să vedem cât de severă este problema şi să prescriem un tratament adecvat. Însă chiar şi atunci când totul pare în regulă, recomandarea de specialitate este ca părinţii să meargă neapărat cu copilul la un consult oftalmologic cel puţin o dată în primii ani de viaţă, pentru că unele probleme oftalmologice, cum sunt cataracta sau glaucomul, nu se pot depista la screening.”

De asemenea, o altă recomandare generală, pentru toţi părinţii de copii de vârstă mică, este evitarea expunerii la ecrane cu lumină artificială precum telefonul sau tableta. Din cauza diagonalei mici şi a rezoluţiei înalte, aceste ecrane îi obligă pe copii să privească de aproape, ceea ce reprezintă un efort suplimentar pentru ochi. Dat fiind că ochii unui copil sunt în curs de dezvoltare, utilizarea ecranelor implică astfel un risc crescut ca micii pacienţi să dezvolte defecte de vedere precum miopia.

„Din punctul meu de vedere, ca oftalmolog, utilizarea ecranelor de către copii trebuie să fie limitată – preferabil deloc la vârste foarte mici, de până la trei ani, iar la vârsta preşcolară cel mult un sfert sau o jumătate de oră de privit fără pauză şi nu mai mult de o oră pe zi cu totul. Pauzele sunt obligatorii”, mai spune dr. Teodor Holhoş.

Clinicile „Dr. Holhoş”

Clinicile „Dr. Holhoş” reprezintă cea mai mare reţea privată de clinici de oftalmologie din România, cu şase unităţi deschise în Alba Iulia, Sibiu, Mediaş, Turda, Cluj-Napoca şi Târgu Mureş, la care se adaugă 13 cabinete de optică medicală care funcţionează în localităţi din judeţele Alba, Sibiu, Cluj şi Mureş.

Este, de asemenea, singura reţea de clinici de oftalmologie din ţară care deţine două unităţi (la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca) unde se realizează operaţia SMILE Pro, cea mai rapidă şi mai sigură intervenţie chirurgicală cu laser din lume pentru corecţia miopiei sau a astigmatismului miopic. În clinicile „Dr. Holhoş”, toate intervenţiile chirurgicale, inclusiv SMILE Pro, sunt realizate personal de către dr. Teodor Holhoş, pe bază de programare.

Cu o activitate de peste 20 de ani în oftalmologie şi peste 25.000 de operaţii realizate până în prezent, dr. Teodor Holhoş este unul dintre cei mai experimentaţi specialişti în chirurgia refractivă din România, fiind primul care a realizat în Transilvania operaţia SMILE Pro.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

 

Detalii, la [email protected]

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus