ANATOMIA UNUI FAKE. Presa "copy-paste". O ştire s-a propagat rapid în jurul prânzului, joi, 4 aprilie. Titlurile, aproape trase la indigo: "Emeric Ienei a murit. Legendarul andrenor avea 87 de ani".
Cum a pornit totul?
Primul site care a publicat informaţia despre Emerich Ienei a fost site-ul Fanatik, în jurul orei 14.00. "Exclusiv". Imediat, informaţia a fost preluată, fără verificare, de mai multe site-uri importante.
Printre puţinele publicaţii care nu au preluat informaţia a fost site-ul sportiv ProSport. Nici PlaySport nu a dat ştirea falsă.
"ProSport NU a publicat această informaţie, preferând să o verifice înainte de a „vâna” traficul pe care un breaking news de acest fel îl aduce publicaţiilor din mediul online", au explicat jurnaliştii de la ProSport.
Au dat copy/paste după informaţia din Fanatik:
- Adevărul
- HotNews
- Gazeta Sporturilor
- EuroSport
- Evenimentul zilei
- România TV
- OrangeSport
- Ziarul Financiar
- Ştirile Kanal D
- Antena 1
- Digisport
La un sfert de oră-20 de minute de la apariţia "ştirii", Gazeta Sporturilor a fost prima publicaţie care a devoalat fake-ul. "Fake News în presă: Emeric Ienei NU a murit", au scris cei de la GSP, punctând că şi ei au preluat iniţial informaţia: "Gazeta Sporturilor îşi cere scuze de la Emeric Ienei şi familia sa pentru felul precipitat în care a tratat un subiect sensibil, care a fost dezminţit ulterior."
GSP: "Sandu Boc, fostul fundaş de la Rapid şi Dinamo, a confirmat pentru GSP că Emeric Ienei este în viaţă şi că totul a fost doar un zvon morbid. „Acum am închis telefonul cu doamna care are grijă de el, este în viaţă, nu ştiu cum a apărut această informaţie, pe care am primit-o inclusiv eu”.
Ce au făcut site-urile care au propagat falsul?
Până la ora publicării ştirii, Fanatik nu publicase încă nimic. Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, urmează o poziţie oficială cu scuze.
Cu scuze au venit şi cei de la HotNews: "ERATĂ. HotNews.ro îşi cere scuze pentru publicarea informaţiei false despre decesul lui Emeric Ienei", atăt "cititorilor şi lui Emeric Ienei, precum şi familiei acestuia pentru publicarea informaţiei false privind decesul fostului antrenor".
Alte publicaţii (România TV, de exemplu) au revenit cu o altă ştire care vorbeşte despre Fake News. România TV spune că a fost "vestea falsă a zilei" însă omită să spună că şi ei au preluat informaţia fake (care există încă pe site).
Cele mai multe site-uri însă au preferat să şteargă pur şi simplu ştirea. La cele mai multe titluri cu "Emerich Ienei a murit", o încercare de click are ca rezultat "Eroare 404".
UPDATE. Fanatik şi-a prezentat scuzele într-un material publicat pe site. "Nu acceptăm sub nicio formă eticheta nedreaptă de fake news, a fost o informaţie de ultimă oră, care nu a fost verificată temeinic", îşi explică jurnaliştii ştirea iniţială. "O greşeală redacţională, coroborată cu o sursă locală care ne-a indus în eroare neintenţionat."
Explicaţia Fanatik, aici: Fanatik, despre ştirea falsă cu Emeric Ienei: "E o greşeală redacţională. Ne cerem scuze, nea Imi"