România, între relaxarea restricţiilor şi proteste anti-vaccin. Cam aşa au stat lucrurile în weekend, în Bucureşti. Circa 200-300 de oameni au protestat împotriva vaccinării, iar Deutsche Welle a realizat un material pe această temă. Cine crede în teoriile conspiraţiei? De unde vin aceşti oameni? Cine îi informează greşit?
Răspunsurile le-a oferit sociologul Cătălin Stoica, cel care a oferit câteva declaraţii interesante pentru DW. Concluziile:
- Nu persoanele mai puţin educate cred în teoriile conspiraţiei, ci, dimpotrivă, cei cu studii medii sau ridicate
- „Cei mai educaţi se consideră şi mai bine informaţi. Este un soi de iluzie a competenţei”
- Oamenii care nu au prieteni şi nu comunică sunt mai predispuşi să creadă în teoriile conspiraţiei
- Persoanele mai vârstnice au şanse mai mari să creadă în conspiraţii decât tinerii. Pentru că „în comunism, zvonurile şi teoriile conspiraţiei erau principalele surse de informare”, spune Stoica
- Televiziunile de ştiri cu audienţe mari au un rol în răspândirea fake news-urilor, mai spune Stoica. „au promovat mesaje extrem de confuze şi controversate, au promovat personalităţi din lumea artistică sau mai ştiu eu de unde, multe scoase de la naftalină, care sunt împotriva vaccinurilor în general sau care contestă realitatea virusului, a pandemiei.
Nu trebuie să gândim însă la modul conspiraţionist. Pur şi simplu, nişte oameni care au statut de personalitate publică, au fost promovaţi de dragul audienţei de diverse canale media, îndeosebi televiziuni”, mai declară sociologul pentru DW.
- „Semne de întrebare care hrănesc reticenţa faţă de vaccinare au de a face şi cu teorii ale conspiraţiei, fie legate de originea virusului corona, fie de realitatea propriu-zisă a bolii”, continuă sociologul Stoica
- Valul de scepticism din Românua nu depăşeşte, însă, media europeană: „Nu suntem unici sau excepţionali nici din acest punct de vedere”, conchide Stoica.
Comentarii
Oliva stir e oricum, numai nescolita nu. Asta nu o impiedica sa promoveze toate prostiile antivacciniste de ani de zile. Are si scuza decesului surorii ei, si ceva gargauni, dar asta nu o face needucata.
Mai sunt si aia platiti sa promoveze aiureli, din diverse motive, gen subminarea autoritatii statului, ridiculizarea unor entitati politice etc.
Dar fapt e ca increderea in conspiratii nu tine prea mult de gradul de scolarizare.
Ia ziceti, elvis traieste? Ozn urile exista? Jfk a fost asasinat de cia? Vedeti? Si presupun ca ati terminat macar o facultate...