Skip to main content

INTERVIUL LUNII. Dragoş Pătraru, viaţa după TV: "Mai uşurat decât sunt acum nu m-am simţit niciodată! Am această senzaţie că nu ating pământul" (VIDEO)

 
INTERVIUL LUNII. Dragoş Pătraru, viaţa după TV: "Mai uşurat decât sunt acum nu m-am simţit niciodată! Am această senzaţie că nu ating pământul" (VIDEO)

INTERVIUL LUNII. Dragoş Pătraru şi un interviu spumos despre "viaţa după televiziune". "De o lună şi ceva, chiar dacă muncesc mai mult decât munceam la TV, am această senzaţie că n-ating pământul, că nu calc", spune Dragoş Pătraru.

Publicitate

Un interviu deschis despre plecarea de la Prima TV, despre condiţiile plecării, despre planurile cu Starea Naţiei, despre un Food Truck în care a băgat 80.000 de euro, dar şi despre cum a preluat un cinematograf comunist din Ploieşti ca să-l transforme în Teatrul Naţiei.

Totul, în căteva fragmente video, dar şi în interviul integral, la finalul articolului. Plus imagini cu cinematograful preluat, acum în stadiul de ruină.

Dragoş Pătraru:

"Mai uşurat decât sunt acum nu m-am simţit niciodată, pentru că ştiu sigur că nici Zuckerberg şi nici Google nu mă vor suna vreodată să mă întrebe de ce am zis aia în emisiune.

Şi atunci, chiar dacă venitul meu, de pildă, o să fie undeva probabil la mai puţin de jumătate, chiar dacă o să ne aşezăm după ce se termină acuma, în iunie, şi o să zicem bă, uite atât mai putem, chiar dacă vom avea o singură ediţie pe săptămână, astfel încât să putem să ne plătim toţi şi fiecare să mai facă ceva pe lângă, o vom face aşa cum credem noi şi fără să fim nevoiţi să dăm socoteală nimănui pentru ce am vorbit în emisiune."

Câteva idei:

Relaţia cu Prima TV:

Dragoş Pătraru: "În timp, relaţia asta a devenit foarte toxică, în sensul că în momentul în care nu eşti plătit cu lunile este evident că partenerul tău nu te respectă pur şi simplu. Adică atunci când laşi pe cineva cu care lucrezi luni întregi fără bani, oricâte probleme ai avea, este evident că nu îl respect ca partener.

Am ajuns să-mi pierd stima de sine. Pur şi simplu mă uitam la mine în oglindă şi mierea să mă scuip şi am zis bă, e foarte mult. Nu cred că mai era o problemă să stăm încă două luni, să terminăm sezonul, de pildă, chiar dacă mai aveam contract pentru un an şi să plecăm la finalul sezonului, dar pur şi simplu eu n-am mai suportat."

Bani:

Dragoş Pătraru: "Noi ne-am luat banii până la ultimul leu, ne-am înţeles cu privire la despăgubiri, absolut tot ce trebuie să primim şi fiecare îşi vede de treaba lui. Faptul că noi, după ce am plecat şi am decis să plecăm, faptul că noi ne-am primit banii înseamnă că nu era neapărat o lipsă de bani, înţelegi şi a atunci nu e mai bine să fie fiecare foarte, foarte liniştit?"

Venituri:

Dragoş Pătraru: "Întârzieri la plată au fost tot timpul. Dacă emisiunea Starea Naţiei sau echipa Starea Naţiei ar fi stat doar în emisiunea Starea Naţiei de la TV, după trei luni am fi închis. De ce? Pentru că n-aş fi avut bani să îi plătesc pe oameni, iar oamenii ar fi plecat.

Noi ce am făcut ca să putem să plătim salariile la timp? Am avut grijă să dezvoltăm alte activităţi: cafeneaua, prăjitoria, acum am echipat şi un food truck şi mergem cu el prin ţară."

Plecarea din boardul Prima TV:

Dragoş Pătraru: "Am fost exclus. Adică că nu eram de acord cu multe lucruri. Nici eu n-aveam timp foarte mult să mă implic. Şi erau foarte multe şedinţe. ar eu nu suport şedinţele astea şi am şi gura asta spurcată. N-am fost de acord cu unele direcţii pe care ei le-au decis.

Dar asta e bucătăria lor internă şi na, eu cât timp am fost întrebat, mi-am dat cu părerea şi apoi nu mi-am mai dat cu părerea. Nici eu nu m-aş fi ţinut pe mine în bordul ăla! Să vină unu să zică pe banii tăi că nu e bine să faci, nu ştiu, televiziune de ştiri."

Despre relaţia cu Irina Radu (COO Prima TV):

Dragoş Pătraru: Îmi pare rău pentru ce i-am făcut. Eu am băgat-o acolo. Îmi pare rău, mi-este în continuare bună prietenă şi îmi pare rău pentru ce i-am făcut, dar nu e o decizie pe care a luat-o ea.

Teatrul Naţiei:

Dragoş Pătraru: Noi căutăm de mai bine de 5 ani un loc mai bine de şase, un loc în care să construim acest hub cultural. E fostul cinema 23 August. L-am luat pe 20 de ani în nişte condiţii foarte bune.

Ce va fi acolo pentru pentru comunitate, pentru că biblioteca va fi mult mai mare, vom avea sala de spectacole. Vom face şi cinema, bineînţeles, şi vom avea proiecţii gratuite.  Vom face clar o trupă de teatru care să fie Trupa Naţiei.

Există şi alt motiv pentru care am preluat fix această clădire! Pe 22 mai 1999, eu am făcut acolo – eu şi nevastă-mea, cununia pe 22 mai şi nunta pe 9 octombrie. Un prieten avea o discotecă în sala asta, am vrut noi să facem nunta cu prietenii la discotecă! 

La anul, în 2024, practic facem 25 de ani  şi eu în nebunia mea am zis: o să facem acolo asta de 25 de ani, în acest spaţiu! Deci avem un timp destul de limitat.

Interviul Lunii este un proiect Paginademedia.ro susţinut de Banca Transilvania

VIDEO 1. Dragoş Pătraru: De o lună şi ceva, chiar dacă muncesc mai mult decât munceam la TV, am această senzaţie că n-ating pământul, că nu calc

VIDEO 2. Întârzieri de plată au fost tot timpul

VIDEO 3. Nici eu nu m-aş fi ţinut pe mine în boardul ăla

VIDEO 4. Starea Naţiei şi-a făcut Food Truck şi merge prin ţară

VIDEO 5. Cum vrea să facă Dragoş Pătraru Teatrul Naţiei dintr-un fost cinematograf comunist

VIDEO 6.  Dragoş Pătraru, interviul integral: ce face Starea Naţiei după ieşirea de pe TV?

TRANSCRIERE. Interviul cu Dragoş Pătraru, idei principale:

Relaţia cu Prima TV:

Dragoş Pătraru: "În timp, relaţia asta a devenit foarte toxică, în sensul că în momentul în care nu eşti plătit cu lunile este evident că partenerul tău nu te respectă pur şi simplu. Adică atunci când laşi pe cineva cu care lucrezi luni întregi fără bani, oricâte probleme ai avea, este evident că nu îl respect ca partener.

Am ajuns să-mi pierd stima de sine. Pur şi simplu mă uitam la mine în oglindă şi mierea să mă scuip şi am zis bă, e foarte mult. N-am plecat în toamnă tocmai pentru că am zis bă, ce facem, cum, cum trecem de această iarnă, că nu suntem siguri de ce va urma. Adică nu cred că mai era o problemă să stăm încă două luni, să terminăm sezonul, de pildă, chiar dacă mai aveam contract pentru 1 an şi să plecăm la finalul sezonului, dar pur şi simplu eu n-am mai suportat.

Antreprenorii din România au această prostie incredibilă să se poarte cu banii noştri ca şi cum ar fi banii lor. Nu! Noi, dintr-un contract, am făcut nişte bani împreună. Tu ţi-ai asumat nişte costuri, chiar dacă tu să zicem că n-ai realizat veniturile respective. Tu trebuie să îmi dai mie nişte bani, care ăştia sunt. Dacă nu mai poţi să-mi dai, vii, mă anunţi: bă, vedeţi că aşa stă treabă. Mâine nu mai facem treaba asta. Ok, sănătate, ura! 

Nu poţi întotdeauna să mă exploatezi în felul ăsta. Adică, bă, tu fă în continuare, că eu mă prefac în continuare că te plătesc. Eu nu înţeleg cum am ajuns eu în această situaţie."

Am acceptat inclusiv asta, să fiu călcat în picioare pentru că sunt neplătit până când am zis bă, nu,
nu e ok. Cu orice risc, mergem şi rămânem cu ceea ce facem şi credem foarte tare în ceea ce facem pe net.

Despre ieşirea din boardul Prima TV:

Dragoş Pătraru: "Nu mai eram acolo de ceva vreme, de câteva luni. Am fost exclus. Adică că nu eram de acord cu multe lucruri. Nici eu n-aveam timp foarte mult să mă implic. Şi erau foarte multe şedinţe.  Ei făceau foarte multe în fiecare zi, că aşa se conduc lucrurile astea, prin şedinţe. Dar eu nu suport şedinţele astea şi am şi gura asta spurcată. N-am fost de acord cu unele direcţii pe care ei le-au decis.

Dar asta e bucătăria lor internă şi na, eu cât timp am fost întrebat, mi-am dat cu părerea şi apoi nu mi-am mai dat cu părerea. Nici eu nu m-aş fi ţinut pe mine în bordul ăla! Să vină unu să zică pe banii tăi că nu e bine să faci, nu ştiu, televiziune de ştiri.

Bani şi plecare:

Dragoş Pătraru: "Noi ne-am luat banii până la ultimul leu, ne-am înţeles cu privire la despăgubiri, absolut tot ce trebuie să primim şi fiecare îşi vede de treaba lui. Faptul că noi, după ce am plecat şi am decis să plecăm, faptul că noi ne-am primit banii înseamnă că nu era neapărat o lipsă de bani, înţelegi şi a atunci nu e mai bine să fie fiecare foarte, foarte liniştit?

Întârzieri la plată au fost tot timpul. Dacă emisiunea Starea Naţiei sau echipa Starea Naţiei ar fi stat doar în emisiunea Starea Naţiei de la TV, după trei luni am fi închis. De ce? Pentru că n-aş fi avut bani să îi plătesc pe oameni, iar oamenii ar fi plecat. Noi ce am făcut ca să putem să plătim salariile la timp?

Am avut grijă să dezvoltăm alte activităţi: cafeneaua, prăjitoria, acum am echipat şi un food truck şi mergem cu el prin ţară. Am depăşit 80.000 de euro băgaţi în food-truck. Mergem la street food-uri peste tot în ţară. Mergem la Jazz in the Park. În toamnă mergem la mai multe festivaluri. Vom ajungem vara asta în toamnă şi mergem cu practic este Cafeneaua Naţiei pe roţi.

Le-am făcut astfel încât să putem asigura acel cash flow care să ne permită să ne plătim la timp. Iată, noi ar trebui să fim ca antreprenori, foarte inventivi, ca să găsim activităţi unde să putem să fructificăm imaginea noastră, tot ce facem noi aici şi să reuşim să avem bani pentru salarii."

Despre relaţia cu Irina Radu (COO Prima TV):

Dragoş Pătraru: "Îmi pare rău pentru ce i-am făcut. Eu am băgat-o acolo. Îmi pare rău, mi-este în continuare bună prietenă şi îmi pare rău pentru ce i-am făcut, dar nu e o decizie pe care a luat-o ea."

Schimbări în emisiune:

Dragoş Pătraru: "Noi trebui să schimbăm lucruri, trebuie să schimbăm modul de abordare, trebuie să schimbăm selecţia temelor, trebuie să schimbăm mult, mult, mult, cât stăm pe un subiect, ştii, adică totul este diferit. Într-un fel consumă un produs media pe net, altfel pe TV."

Teatrul Naţiei:

Dragoş Pătraru: Noi căutăm de mai bine de 5 ani un loc mai bine de şase, un loc în care să construim acest hub cultural.  E căminul ăsta cultural pe care noi l-am tot gândit. Includea o sală de spectacole multifuncţională, în sensul că acolo voiam să şi filmăm emisiunea, să se poată juca piese de teatru, cel puţin o dată pe săptămână, să putem avea spectacole de stand-up, să putem avea concerte, conferinţe, tot felul de nebunii.

E fostul cinema 23 August. S-a numit şi Scala după Revoluţie, are şi grădină de vară de vreo 300 de metri, o sală de cinema de 150 de locuri.  Aici nu se mai întâmplă nimic de vreo 15 ani.

Există şi alt motiv pentru care am preluat fix această clădire! Pe 22 mai 1999, eu am făcut acolo – eu şi nevastă-mea, cununia pe 22 mai şi nunta pe 9 octombrie. Un prieten avea o discotecă în sala asta, am vrut noi să facem nunta cu prietenii la discotecă! Noi am pus muzică, noi am dansat, rudele au plecat şi am rămas cu prietenii şi am făcut acolo asta. La anul, în 2024, practic facem 25 de ani  şi eu în nebunia mea am zis: o să facem acolo asta de 25 de ani, în acest spaţiu! Deci avem un timp destul de limitat.

Se adună oamenii, deja am discutat despre instalaţia electrică, despre instalaţia sanitară, despre şape, betoane, pereţi şi alte nebunii şi sunt oameni care au venit către noi şi au zis: bă, vă ajutăm.

L-am luat pe 20 de ani în nişte condiţii foarte bune. Am găsit înţelegere la dl. Săvulescu, proprietarul spaţiului, un tânăr la 83 de ani, care a zis că va fi sigur în viaţă peste cei 20 de ani. Mi-a promis când se încheie cei 20 de ani şi noi vom prelungi.

Ce va fi acolo pentru pentru comunitate, pentru că biblioteca va fi mult mai mare, vom avea sala de spectacole. Vom face şi cinema, bineînţeles, şi vom avea proiecţii gratuite. Vom face clar o trupă de teatru care să fie Trupa Naţiei.  E important şi să punem sala la dispoziţie pentru copii care vor să repete inclusiv la teatru sau la trupe de muzică.

Vom face chiar treaba asta, să avem o dată pe săptămână pur şi simplu spectacole deschise. Adică să intre oamenii care vor fi acolo, în cafenea. Să intră la un moment dat în sală şi nişte oameni care s-au înscris cumva acolo: cântă, recită poezii, vorbesc, fac ce vor ei."

Finanţarea Teatrul Naţiei:

Dragoş Pătraru: "Peste maxim două-trei săptămâni, oamenii vor putea accesa Teatru-naţiei.ro. Şi îşi vor putea cumpăra de acolo un loc pe 10 ani, un loc virtual unde vor putea vedea cel puţin o piesă de teatru pe săptămână din Teatru Naţiei, lansări de carte, concerte, stand-up, conferinţe, tot felul de lucruri şi le vor putea vedea în direct, în momentul în care ele se desfăşoară.

Adică nu se stochează nimic, nu se păstrează nimic, dar vor putea şi noi le trimitem inclusiv fizic ceva, acest abonament şi ei vor avea fotoliul lor pe 10 ani în în sală. Noi aşteptăm de aici să să adunăm cei mai mulţi bani, pentru că este 100 euro locul pentru pentru 10 ani şi cred că cred că e o chestie OK pentru toţi oamenii care vor să participe.

De asemenea, avem 10 locuri în sală pe care le branduim pur şi simplu pentru a asigura cash flow de început. Vor fi 10 locuri şi fiecare loc va fi 10.000 euro, atâta costă el şi oamenii îl vor avea pentru 5 ani, va fi al lor şi în felul ăsta facem 100.000 euro. Am vândut deja patru.

S-ar mai întoarce pe TV?

Dragoş Pătraru: "Noi avem nişte formate ale noastre pe care le-am gândit şi care sunt foarte OK şi cred că ar avea succes foarte mare. Nu cred că aş mai vrea să duc Starea Naţiei la TV şi cumva-i înţeleg şi pe cei de la TV.

Televiziunile mari nu se bagă în treaba asta.  Adică să permită opinie asumată şi opinia asumată la modu, băi, sancţionăm derapaje, abuzuri ş.a.m.d. indiferent de direcţie.

Apoi, aproape toate televiziunile în acest moment primesc bani de la partide, deci e exclus ca noi să mai avem loc, ştiu eu undeva. Apoi este şi această opinie: îi aduceţi p-ăia, dar până la urmă o să trebuiască să-i daţi afară. Ştii, fie că pleacă ei, fie că sunteţi voi constrânşi să îi daţi afară într-un fel sau altul, relaţia se va termina.

Viaţa după TV:

Dragoş Pătraru: "De o lună şi ceva, chiar dacă muncesc mai mult decât munceam la TV, am această senzaţie că n-ating pământul, că nu calc. Deci sunt atât de fericit în mine, pentru că nu mă mai apasă presiunea aia fantastică: aoleo, încep să sune telefoanele!

Trăiai în stres: dacă sună Bode, dacă sună Ciolacu, că sunau. La tine nu, nu te sună nimeni să zică: bă, ne-a sunat Ciolacu! Nu ştiu unde sună, dar sună undeva. Îţi dai seama după reacţii, din feedback-ul pe care îl primeşti, imediat după o emisiune. Că nu ştim dacă e echilibru respectat, că aveţi în contract că trebuie să respectaţi.

Ce echilibru să mai ceri, într-o situaţie în care singurele partide care există s-au unit la putere? Mai suntem doar noi în opoziţie! Gogule, înţelegi, ca să meargă democraţia noi trei să-i belim pe ăştia în fiecare seară! Rău!

Poveşti din TVR:

Dragoş Pătraru: "Eu de aia n-am vrut niciodată să funcţionez în interiorul unei redacţii, pentru că ne influenţează reacţiile. Şi atunci, dacă eşti în altă parte şi nu răspunzi nici la telefon, tu nu ştii când, nu ştii cine a sunat, ce a făcut, ce a dres, nu eşti influenţat nici în bine, nici în rău.

Când dl. Stelian Tănase m-a chemat la dânsul acasă (da, era la TVR) şi mi-a zis să-l las mai uşor pe Patriarhul Daniel şi să-l las mai uşor pe Nea Manole de la BNR (trimitere la Mugur Isărescu n red), a doua zi am făcut emisiune cu ei şi am făcut avioane! Era de interes public să-i fac pe aia avioane?   Bineînţeles că nu! Am fost influenţat negativ să fac rahatul ăsta.

Mai uşurat decât sunt acum nu m-am simţit niciodată, pentru că ştiu sigur că nici Zuckerberg şi nici Google nu mă vor suna vreodată să mă întrebe de ce am zis aia în emisiune. Şi atunci, chiar dacă venitul meu, de pildă, o să fie undeva probabil la mai puţin de jumătate, chiar dacă o să ne aşezăm după ce se termină acuma, în iunie, că cu banii pe care îi luăm de penalităţi ne plătim şi lunile astea mai şi iunie şi o să ne aşezăm la masă şi o să zicem bă, uite atât mai putem, chiar dacă vom avea o singură ediţie pe săptămână, astfel încât să putem să ne plătim toţi şi fiecare să mai facă ceva pe lângă, o vom face aşa cum credem noi şi fără să fim nevoiţi să dăm socoteală nimănui pentru ce am vorbit în emisiune."

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus