LA DATORIE. “Am văzut ce luau cu ei oamenii care îşi lăsau casele. Îşi luau lucruri dragi, nu de valoare, care să le aducă aminte de viaţa lor. Un bătrân avea cu el un album foto”.
Poveşti tulburătoare din Ucraina, de la Mircea Barbu, unul dintre primii jurnalişti români care erau în Ucraina când Rusia a invadat ţara vecină.
“Când am plecat din Mariopol trenul era plin. Om în om, ca în metroul aglormerat. Nu mai era loc de nimic.
Trenul trecea prin gări pline şi nici măcar nu mai deschidea uşile, că nu era lor. Erau părinţi care ridicau copiii spre geam, măcar pe ei să-i luăm. Aşa ceva te marchează.”
“În seara în care a început totul, am primit mesaje de la surse sigure că se va întâmpla. Mi-am pregătit bagajul, să fie făcut. Fixerul meu (omul de legătură din Ucraina n.red) m-a anunţat că, din păcate, nu mă mai poate ajuta, îşi ia familia şi pleacă”, povesteşte jurnalistul.
După câteva săptămâni în Ucraina, Mircea Barbu, freelancer corespondent pentru Libertatea, a venit câteva zile în România, doar pentru a pleca din nou în Ucraina.
“Aşa ceva nu am mai văzut”, spune Mircea Barbu. Iar el al fost în zone precum Siria sau Crimeea. “Acolo erau, să le spunem zone de conflict, aici e război, război, cu două armate regulate, mari, e cu totul alt calibru”, spune el.
Ce aflăm din interviul acordat Paginademedia.ro:
- Cum a ajuns în Ucraina înainte de război şi cum Libertatea a fost singura publicaţie care l-a susţinut drept corespondent. Războiul nu începuse
- A fost printre primii jurnalişti ajunşi acolo. Înainte ajunsese reporterul Marius Saizu şi echipa de la Prima TV
- Unde era când a început invazia
- Cât de liniştiţi erau ucrainenii înainte cu doar o zi două (obişnuiţi cu ruşii la graniţă din 2014) şi cum într-o singură zi totul s-a transformat în panică, cu benzinăriile şi bancomatele luate cu asalt.
- Cum îţi faci meseria ca jurnalist de război. Cum îţi alegi sursele? Cu cine vorbeşti?
- Cum a pornit chiar în seara în care a început războiul canalul de Discord Ucraina Live, ajuns la mii de urmăritori
- Care sunt semnele la care să fii atent într-o zonă de război
- De ce se întoarce iar acolo, acum cu o autorulotă închiriată şi cu provizii
- Ce a însemnat momentul în care I s-a furat laptopul, iar oamenii au donat pentru a-şi putea lua unul nou ca să-şi facă meseria.
“Pentru mine, a fost un moment special: mi-am dat seama că lumea are nu numai încredere, dar şi o mare nevoie de cineva care să transmită ce se întâmplă.”
Detalii, în interviu.
INTERVIUL LUNII este un proiect Paginademedia.ro susţinut de Banca Transilvania.
VIDEO. Interviul Lunii. Poveşti tulburătoare din Ucraina, cu Mircea Barbu, unul dintre primii jurnalişti români aflaţi acolo
Trimite un comentariu