ZIC & IO. Vă mai aduceţi aminte de filmul Don't look up!, în care părerea tuturor conta, mai puţin a experţilor?
De aici am pornit o serie de podcasturi, sub genericul Zic şi io!, în care exact asta vom dezbate:
- cum se pot impune experţii în faţa "părerologilor" de platou, care au avantajul notorietăţii?
- ce efecte sunt atunci când oricine îşi dă cu părerea?
- de ce acceptă oamenii să-şi spună opiniile, deşi nu se pricep?
- de ce îi lasă ziariştii să vorbească?
ZIC & IO, un format în care punem laolaltă, deschis, atât punctul de vedere al unui specialist, dar şi perspectiva jurnalistului.
Azi, la podcastul Paginademedia ZIC & IO, jurnalistul Adelin Petrişor şi Generalul Ştefan Dănilă, fost Şef al Statului Major General şi fost coordonator al proiectului Monitorul Apărării şi Securităţii.
"Îţi dai seama că omul habar n-are în momentul în care niciodată el nu poate să spună nu ştiu, nu am informaţii, nu pot comenta asta. Îţi dai seama că e un părerolog", spune Adelin Petrişor. "În momentul în care, spre exemplu, vorbim despre o catastrofă aviatică, vine şi vorbeşte despre cauze. Niciodată, un om extrem de bine pregătit în domeniul aviaţiei n-o să-ţi spună care sunt cauzele", continuă jurnalistul.
De ce acceptă lumea să-şi dea cu părerea?
"Poate că implicarea vine şi din vanitate, poate că implicarea vine şi din faptul că unii îşi doresc să apară la televizor, poate că unii îşi doresc să intre în politică, pentru că văd acum tot mai mulţi foşti militari care intră în politică", răspunde generalul Ştefan Dănilă.
Înainte de podcast, câteva idei:
Adelin Petrişor:
- Mi-aduc aminte, eram prin 2009, la Realitatea, şi Monica Tatoiu - o doamnă absolut respectabilă - venea la Realitatea şi vorbea despre orice. La un moment dat eram în studio când au dispărut armele de la Ciorogârla şi ea venise pentru altă emisiune. Am văzut-o în studio şi am întrebat-o: doamnă dar aţi făcut armata sau vă pricepeţi, să ştiţi cum se face garda? Eu venisem pentru o emisiune - a zis - şi sunt aici la emisiune. Şi a vorbit şi dânsa atât cât a putut, despre dispariţia unor pistoale-mitralieră kalaşnikov dintr-un depozit.
- Pe mine mă distrează foarte tare când în studio sunt doar politicieni de la toate partidele şi se discută despre aviaţie şi oamenii încep şi ei să vorbească. Îi întreabă moderatorul: ce părere aveţi? În primul rând e vina jurnaliştilor, pentru că ei sunt cei care îşi aleg invitaţii. Trebuie să aibă mare grijă să vezi dacă background-ul respectivului invitat îl recomandă pentru a vorbi pe respectiva temă.
- În domeniul militar, experţii care vin din zona asta au petrecut zeci de ani în sistem şi au tendinţa să vorbească lemnos, să folosească un limbaj tehnic. E foarte greu să găseşti oameni pregătiţi, dispuşi să vorbească şi care să poată comunica foarte bine.
- E foarte corect ca în momentul în care n-ai toate informaţiile să spui pas. Jurnaliştii sunt, însă - nu vreau să le iau apărarea - sub foarte mare presiune. Redacţia vine şi spune hai, tre' să dai ştirea astăzi! Trebuie să găseşti pe cineva cu background militar, ca să te ajute să faci materialul rotund, să ai şi părerea unui specialist. Şi de multe ori e foarte greu.
- Toţi oamenii se pricep la războiul din Ucraina. Pe internet găseşti oameni care îţi povestesc ce e bine şi ce nu cu ce fac ucrainenii. Când Simona Halep a început să câştige şi a urcat în WTA, în clasament, toţi oamenii s-au priceput la tenis. Acum toată lumea se pricepe la înot. Toată lumea vorbeşte despre flotabilitatea lui David Popovici. Aşa e de fiecare dată.
Generalul Ştefan Dănilă:
Ce se întâmplă când oricine îşi dă cu părerea?
- Efectele sunt clare, informarea incorectă, dar şi, în acelaşi timp, din perspectiva mea, apare şi riscul unei deprecieri a încrederii populaţiei privind experţii noştri, adevăraţi experţi. Fiindcă apărând la televizor cu inscripţia "general în rezervă", fost şef al sau fost comandant sau alte titluri care apar pe bandă, aceştia pot să producă o problemă instituţiei. Pentru că prin părerea lor, dacă este o părere falsă, pot aduce prejudicii Ministerului Apărării, încrederii populaţiei în pregătirea persoanelor care apar public.
- Am văzut situaţii care nu neapărat contraziceau, dar direcţionau pe o pantă sau către o soluţie eronată. Şi cel mai grav este atunci când sunt evenimente în derulare, situaţii de urgenţă care necesită, unele dintre ele anchete, cercetări. Denaturarea cercetărilor anchetelor a ajuns o problemă din cauză că în studiouri nu doar scă nu se comentează doar evenimentul produs, ci şi cauza.
Deja acei experţi, acei falşi experţi sau presupuşi experţi îşi dau cu părerea privind cauzele, găsesc şi vinovaţii sau spun ce s-a întâmplat ca fiind acolo şi de fapt rezultatul anchetei este altul. Ancheta poate fi direcţionată pe o pantă greşită din cauza unor presupuneri făcute la televizor.
- Dacă ai informaţiile corecte, apari şi răspunzi la întrebări. Dacă este un subiect pe care nu îl cunoşti, este preferabil să răspunzi corect, să spui că nu cunoşti subiectul respectiv. Am văzut în studiouri militari care au fost chemaţi pentru a vorbi despre ce se întâmplă în Ucraina şi au fost foarte mari specialişti, şi-au dat cu părerea şi despre agricultură, şi despre alte evenimente.
- Este de înţeles că presa îşi doreşte să aibă un studio militari, foşti militari, generali, foşti generali în rezervă, retragere, oameni care au experienţă privind analiza militară. Totuşi, pentru că, personal, sunt rupt de informaţii directe, din surse care să fie validate (...) nu pot să fac evaluări corecte privind evoluţia efectiv a ceea ce se întâmplă în războiul din din Ucraina.
Pot să spun în mare că este o agresiune a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, pot să spun că Ucraina se apără, pot să spun că Ucraina are nevoie de echipamente, pentru că le cere în mod oficial preşedintele, dar nu am de unde să ştie efectiv ce se întâmplă acolo, cine a lansat racheta, cum a lansat-o şi ce victime au fost. Acestea le aflăm din informaţiile pe care doresc să le furnizeze părţile. Acolo sunt 2 părţi.
Podcastul ZIC & IO este susţinut de Science+, proiect european ce reuneşte jurnalişti din Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România. Science+ este dezvoltat de Free Press for Eastern Europe (Cehia) şi Free Press Unlimited, pentru a creşte calitatea jurnalismului.
VIDEO. Podcastul ZIC & IO, Episodul 1 - Adelin Petrişor şi Generalul Ştefan Dănilă
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro