Spectacol Extraordinar Madrigal 60 la Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti. Concertul va fi urmat de Gala premiilor de excelenţă Marin Constantin, prezentată de Marina Constantinescu, critic de teatru şi realizator TV.
Evenimentul are loc marţi, 28 februarie, de la ora 19.00 şi va fi transmis de canalul TVR Cultural şi de Radio România Muzical.
Spectacolul Extraordinar „Madrigal 60” se înscrie în programul aniversar „MADRIGAL 60”, care include o serie amplă de peste 30 de proiecte speciale, ce se vor desfăşura pe tot parcursul anului 2023.
Emil Pantelimon, regizorul spectacolului:
„Acum 6 ani, pentru a-l sărbători pe legendarul fondator al Corului Madrigal, Marin Constantin, dirijor de geniu şi mentor pentru sute de artişti români, am numit ziua acestuia de naştere ca fiind sărbatoarea corului: Ziua Madrigalului.
Anul acesta, al 60-lea de activitate de referinţă, neîntreruptă, vom serba cu o premieră: Spectacolul Madrigal 60 – un repertoriu exclusiv de madrigale şi motete, în 60 de minute, într-un decor nou, dar şi în haine regândite de scenografa Iulia Gherghescu.
Tot acum 6 ani, am instituit premiul Marin Constantin, decernat anual unor personalităţi din afara ansamblului, care au contribuit semnificativ la viaţa culturală a României.
Regia spectacolului „Madrigal 60” este semnată de Emil Pantelimon, scenografia şi decorurile de Vladimir Turturica, iar costumele sunt semnate de scenografa Iulia Gherghescu. Design-ul de lumini este coordonat de Alin Popa, video mapping-ul de Dorin Popovici, iar regia de sunet de Gabriel Scîrlet.
GALERIE FOTO. Corul Madrigal, în imagini
Corul Naţional de Cameră Madrigal - Marin, puţină istorie:
Din momentul înfiinţării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susţinut mii de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat brand de ţară. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renaşterea europeană, muzica bizantină şi creaţia contemporană românească şi universală.
În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.
După 60 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanţă naţională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, îşi continuă parcursul său de diplomaţie culturală, fiind unul dintre cele mai longevive şi apreciate ansambluri corale europene.
Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Naţional Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, iniţiat de maestrul Ion Marin, care reuneşte în prezent peste 1.800 de coruri şi peste 63.000 de copii din ţară şi diaspora.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro