VIDEO. "Umple golul din viaţa ta". Fotbalişti care intrau pe teren cu căţeluşi în braţe în numele acestei campanii de încurajare a adopţiilor şi o mie de căţeluşi care şi-au găsit cămine. Milioane de oameni care au văzut la meciuri mesasul "Adoptă un câine!"
În spatele campaniei este o fostă jurnalistă, Hilde Tudora, acum Şeful Biroului Protecţia Animalelor din Consiliul Judeţean Ilfov, instituţia sub care s-a derulat campania.
O discuţie deschisă despre salvarea animalelor, într-un Special al podcastului Sports Toc&Talk, o producţie Ioana Cosma şi Paginademedia.ro.
Campania inedită a ajuns în publicaţii din lumea întreagă. "Mi-am văzut poza în The Guardian", povesteşte acum Hilde. Este dată de exemplu în lume (şi în SUA) şi, mai mult, ideea a fost "exportată" în nouă ţări: Bulgaria, Grecia, Italia, Turcia, Rusia, Spania, Brazilia, Republica Moldova şi India.
Au susţinut-o zeci de vedete, din fotbal şi nu numai: Helmuth Duckadam, MM Stoica, Ionel Dănciulescu, Paula Seling, Carmen Tănase, Dorian Popa.
Hilde Tudora povesteşte că iubeşte animalele de mică şi are multe planuri pentru salvarea lor. "Un câine nu atacă din răutate", spune ea. "Sunt alte motive: de cald, de frig, de foame, din cauza traumelor, dacă a fost bătut", continuă ea.
Are multe planuri începute la Consiliul Judeţean Ilfov, pe care vrea să le extindă. De altfel, de aceea şi-a propus să candideze la Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Şi de aceea acest episod Sports Toc&Talk cu Ioana Cosma este o "Ediţie Electorală".
Ce a început Hilde la Consiliul Judeţean Ilfov şi ce vrea să continue pentru tot Bucureştiul:
- Instituţiile publice să fie pet friendly. Cât mai multe magazine să fie pet friendly. "Să pot intra cu căţeluşul la cumpărături", spune ea
- Campanii masive de sterilizări gratuite pentru câini şi pisici
- O materie opţională în şcoală Cum să ne comportăm cu animalele. Materia va intra în toamnă în şcolile din Ilfov. "Vreau să fac asta şi la nivel de Bucureşti. Sper ca, la un moment dat, să fie materie obligatorie în toată ţara"
- impozit pentru câinii din rase periculoase
- ideea unei clinici pentru animalele găsite pe stradă
Un podcast despre animale, despre salvarea lor, cu poveşti dramatice (un caz cu 70 de cai şi câini lăsaţi să moară de foame). Din care aflăm dacă avem voie să dăm de mâncare animalelor de pe stradă, dar şi la ce rezultat se poate ajunge, după şase ani, dintr-o căţeluşă nesterilizată şi un căţel necastrat: 67.000! Da, 67.000.