
Active Watch şi alte zeci de organizaţii de presă condamnă percheziţia la domiciliul fotoreporterului Andrei Pungovschi, care a documentat în noiembrie 2024 comemorarea liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu.
Astăzi, 14 mai, jurnalistul a fost vizitat de trei poliţişti care i-au prezentat mandatul de percheziţie. Pentru a evita confiscarea echipamentelor sale, jurnalistul a decis să predea fotografiile solicitate.
Poziţia ActiveWatch este semnată de mai multe redacţii şi organizaţii, precum Hotnews, PressOne, Fundaţia Freedom House, România şi Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind.
Poziţia integrală:
Organizaţiile semnatare condamnă emiterea unui mandat de percheziţie de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, la solicitarea procurorului, pentru domiciliul fotoreporterului Andrei Pungovschi, care a documentat în noiembrie 2024 comemorarea liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu.
În decembrie 2024, organele de anchetă penală solicitaseră jurnalistului să le predea fotografiile pe care le realizase la această comemorare, deşi la manifestaţia investigată fuseseră prezenţi, pentru a supraveghea evenimentul, atât reprezentanţi ai Poliţiei, cât şi ai Jandarmeriei.
Fotoreporterul a refuzat să predea fotografiile pe care le realizase argumentând că “treaba jurnaliştilor nu este să facă munca autorităţilor, ci să documenteze subiectele pe care le consideră importante” şi că “este o ipocrizie din partea statului român să ceară imagini de la jurnalişti, în condiţiile în care pe toata durata evenimentului au fost de faţă câteva echipaje de poliţie şi jandarmerie”, conform unei postări publicate de acesta astăzi pe contul său de Facebook.
Astăzi, 14 mai, jurnalistul a fost vizitat de trei poliţişti care i-au prezentat mandatul de percheziţie. Pentru a evita confiscarea echipamentelor sale, jurnalistul a decis să predea fotografiile solicitate.
În opinia organizaţiilor semnatare, instituţiile statului trebuie să acţioneze în faţa încălcărilor legii, nu în împotriva celor care le documentează în interes public. Manifestarea legionară de la Tâncăbeşti este un eveniment organizat anual, despre care Poliţia şi Jandarmeria ştiu şi la care sunt prezente de fiecare dată.
Conform lui Andrei Pungovschi, poliţiştii prezenţi azi la percheziţie la locuinţa sa au afirmat, între altele, că ancheta este motivată de faptul că „informaţia a apărut în presă şi opinia publică o cere.” Ilegalităţile nu au început cu publicarea în Scena9 a articolului “Legionarul Zelea Codreanu, comemorat cu salutul nazist în prag de alegeri”, semnat de Venera Dimulescu şi Andrei Pungovschi.
Încălcarea protecţiei surselor şi a muncii jurnaliştilor poate afecta dreptul fiecărui cetăţean de a fi informat, deoarece poate duce atât la intimidarea jurnaliştilor, cât şi la intimidarea şi la refuzul cetăţenilor de a vorbi cu jurnaliştii. Protecţia surselor este una dintre garanţiile fundamentale pe care fiecare dintre noi le are atunci când decide să discute cu un jurnalist.
CEDO a subliniat în mod repetat că Articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului protejează şi sursele jurnaliştilor: „protecţia surselor jurnalistice este una dintre condiţiile de bază pentru libertatea presei. Fără o asemenea protecţie, sursele pot fi împiedicate să sprijine jurnaliştii în informarea publicului despre chestiuni de interes public. Şi astfel, rolul de câine de pază al presei poate fi subminat, iar abilitatea presei de a oferi informaţii corecte şi de încredere să fie grav afectată. Solicitarea de a dezvălui o sursă nu este compatibilă cu Articolul 10, decât dacă este justificată de o cerinţă imperativă care să protejeze interesul public”. (Goodwin v. the United Kingdom, judgment of 27 March 1996, § 391).
Protecţia surselor jurnaliştilor nu este doar răspunderea jurnaliştilor, ci şi a autorităţilor, iar percheziţiile trebuie să aibă loc doar dacă sunt singurul mod în care pot fi aflate informaţii şi, în acest caz, ele trebuie să se realizeze în condiţii de protejare a confidenţialităţii surselor.
Conform jurisprudenţei CEDO, chiar dacă un ordin de dezvăluire a surselor (în cazul de faţă, mandatul de percheziţie) a fost emis de un judecător independent, acesta trebuie să analizeze dacă există un interes public care prevalează asupra principiului protecţiei surselor jurnalistice, dacă nu există o măsură mai puţin intruzivă şi să refuze să emită un ordin de divulgare sau să emită un ordin limitat, pentru a proteja sursele jurnalistice (Sanoma Uitgevers B.V. v. the Netherlands [GC], § 90) (Surse – Publicaţii ale Consiliului Europei: Guide on Article 10 of the European Convention on Human Rights - 2022 p. 65, A handbook for legal practitioners - 2017, p. 102)
Reamintim că, în ultimii ani, ne-am confruntat în mod repetat cu încălcări ale dreptului la protecţia surselor jurnalistice şi a libertăţii presei de care se fac responsabili procurori şi judecători de drepturi şi libertăţi: cazul Alin Cristea de la publicaţia De Brăila, care a fost supus unor percheziţii de către procurori DIICOT, s-au confiscat echipamentele şi a fost pus sub acuzare în mod nejustificat, după cum a stabilit ulterior o instanţă de judecată, cazul jurnaliştilor Cătălin Tolontan şi Mihai Toma (Libertatea) şi a publicaţiei Newsweek chemaţi la audieri tot de procurorii DIICOT, cazul recent al jurnaliştilor Victor Ilie, Luiza Vasiliu şi cazul lui Rareş Neamţu, şi Tudor Leahu şi Andrei Viliche de la 7 Iaşi, toţi vizaţi de măsuri abuzive de supraveghere la cererea DNA Iaşi, sau cereri abuzive de dezvăluire a surselor jurnalistice, cum sunt cele care au vizat Rise Project.
Reluăm solicitările pe care le-am adresat, şi în alte cazuri similare, către Procurorul General al României, Inspecţia Judiciară, Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Justiţiei şi pentru care, iată, nu remarcăm îmbunătăţiri:
Cercetarea modului în care procurorul de caz a decis solicitarea unui mandat de percheziţie care îl vizează pe jurnalistul Andrei Pungovschi. Care este temeinicia, legalitatea şi necesitatea într-o societate democratică a solicitării unui astfel de mandat?
Cercetarea modului în care au fost emis mandatul de percheziţie de către Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Buftea. A avut loc o verificare reală a temeiniciei mandatelor emise către Judecătorul de drepturi şi libertăţi?
Implementarea la nivelul Institutului Naţional al Magistraturii a unor programe susţinute de formare profesională a magistraţilor în domeniul jurisprudenţei CEDO referitoare la libertatea de exprimare şi libertatea presei şi a drepturilor jurnaliştilor, cum ar fi cel la protecţia surselor.
Centrul pentru Jurnalism Independent
ActiveWatch
Hotnews
PressOne
Inquam Photos
Scena9
RISE Project
Captura
Casa Jurnalistului
Drepturi şi Strâmbe
Buletin de Bucureşti
Misreport
Public Record
Snoop
Recorder
Presshub
Centrul de Investigaţii Media
Ethical Media Alliance
Median Research Centre
Asociaţia Ziariştilor Independenţi AZIR - Secţia română a Asociaţiei Europene a Jurnaliştilor
Fundaţia Friends for Friends
Fundaţia Freedom House, România
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind
Mediawise Society
Mindcraft Stories
Context .ro
Dela0.ro
Special Arad
Expert Forum
Info Sud-Est
Starea Naţiei
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro