
BANI, CANDIDAŢI, PRESĂ. Principalii candidaţi la Preşedinţie au cheltuit milioane de euro în campania electorală. Cine a avut la dispoziţie cel mai mare buget? Care sunt companiile care au gestionat banii? Ce televiziuni au avut contract direct?
Crin Antonescu, Nicuşor Dan, Victor Ponta şi Gerone Simion au cheltuit pentru "propagandă şi promovare media" în campania electorală 13,3 milioane de euro. Într-o lună! În lei, sun 66 de milioane, conform informaţiilor oficiale ale Autorităţii Electorale Permanente (AEP)
Cine din cei patru consideraţi favoriţi să între în turul doi al alegerile prezidenţiale a avut cel mai mare buget? Cine a semnat contracte cu partidele, în continuare.
Un material este realizat de Clever News Center pentru Pagina de Media. pe baza datelor AEP şi a monitorizării Expert Forum.
De notat că partidele aplică un sistem de intermediere, prin care companii de publicitate primesc contractele care sunt înregistrate la (AEP). Mai departe, aceste firme nu au obligaţia să raporteze care sunt entităţile media care încasează banii de promovare.
Vom vedea în continuare (măcar) care sunt firmele care s-au ocupat de gestionarea banilor pentru candidaţi.
Aşadar, cine şi cât a cheltuit?
Crin Antonescu. Bugetul cel mai consistent de promovare în media l-a avut Crin Antonescu. Dintre milioanele pentru propaganda electorală, parte din bani au fost gestionaţi de compania lui Cezar Batog (care a mai lucrat pentru PSD). O altă parte au fost administraţi de Concept Media Management, iar alte părţi din buget de către alte companii, printre care una a fiului unui politician PSD sau alta a unui apropiat al PNL.
Crin Antonescu, susţinut de PSD, a beneficiat de un buget total de 7,5 milioane de euro (adică 37,37 milioane de lei)
Victor Ponta a avut şi el parte de un buget consistent. El a direcţionat 3,5 milioane de euro (17,5 milioane de lei) către firme precum B4 Project Development, RTV şi All Media Company, societăţi cu legături cu moguli media ca Radu Budeanu, Sebastian Ghiţă şi Maricel Păcuraru.
Nicuşor Dan a cheltuit pentru campania electorală 1,2 milioane de euro (şase milioane de lei), prin două contracte semnate cu Terramin Mesh Marketing SRL, cu care a lucrat şi pentru campania de la Primăria Capitalei.
George Simion, candidatul AUR, a cheltuit puţin peste un milion de euro (5,28 milioane de lei) prin DGI Multimedia Design, companie specializată în promovare online.
Analiza contractelor de propagandă pe numele celor patru candidaţi realizată de Clever News Center este următoarea:
Crin Antonescu - cum s-a împărţit bugetul de peste 7,5 milioane de euro
Campania candidatului comun – PSD, PNL, UDMR – este organizată de prima formaţiune politică. PSD este partidul care încheie contractele de promovare.
PSD a cheltuit în campania lui Crin Antonescu suma de 7,5 milioane de euro. În cadrul acestui buget s-au semnat contractele.
Să le luăm pe rând:
• PSD a semnat două contracte cu Concept Media Management SRL din Bucureşti pentru promovarea candidaturii lui Crin Antonescu, în valoare totală de peste 3,8 de milioane de euro (aproape 19 milioane de lei).
Un contract de 3,5 milioane de euro (17,45 milioane de lei) viza cheltuieli pentru producţia şi difuzarea materialelor publicitare la radio/TV/presă scrisă. Al doilea contract a fost de aproape 300.000 de euro.
Asociaţii Concept Media Management SRL sunt Brînduşa Andreea Vlanga, care deţine 95% din părţile sociale, şi Ciprian-Gabriel Scrieciu (soţul ei), care deţine 5%.
Brînduşa Andreea Vlanga a deţinut, în trecut, firma de publicitate DBV Media House. În 2019, i-a cedat compania familiei Păcuraru (care o deţine în prezent). DBV Media House (cu Păcuraru acţionar) a mai avut contracte de propagandă cu PNL, aşa cum a arătat snoop.ro.
• Vertigo Events SRL a primit un contract de 1,1 milioane de euro (5,62 milioane de lei) pentru promovare online.
Cifra de afaceri a societăţii în 2024 a fost de 850.000 de euro (4,2 milioane de lei), sub suma încasată în această campanie.
Asociaţii companiei sunt Constantinescu Gabriel-Radu şi Batog Bujenita Cezar.
Cezar Bujeniţă Batog a împrumutat PSD în 2020 cu 90.000 de euro (445.000 de lei). Relaţia nu este întâmplătoare, deoarece Cezar Batog este originar din Buzău şi este un cunoscut al premierului Marcel Ciolacu, conform informaţiilor Clever News Center.
În momentul în care Ciolacu a preluat conducerea PSD, Cezar Batog a început să lucreze cu acest partid şi chiar a fost numit în companii publice, cum ar fi funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al Romgaz.
Batog a fost şi coordonatorul programului de cadastrare Caesar, precursor al programului naţional. În cadrul Caesar, firme apropiate de Sebastian Ghiţă au câştigat cele mai importante contracte, iar lucrările nu s-au finalizat în totalitate, aşa cum reiese dintr-un răspuns al ANCPI.
Premierul Marcel Ciolacu spunea despre Vertigo Events că „este una dintre cele două agenţii care intermediază contractele PSD cu site-urile de unde se obţin feedbackuri despre iniţiativele partidului.”
• The Plan B Concept SRL din Bucureşti a primit două contracte de aproape 1,5 milioane de euro (7,2 milioane de lei) pentru promovare online.
Societatea este deţinută integral de acelaşi Cezar Batog.
• Modern Art Design SRL din Bucureşti a avut un contract de 650.000 de euro (3,25 milioane de lei) pentru promovare online.
Acţionarul unic al companiei este Haifawi Fadi. Acesta nu mai este acţionar în alte societăţi. În plus, Modern Art Design SRL a avut venituri sub un milion de lei în 2023.
• Stative Media SRL a avut un contract de 355.000 de euro (1,77 milioane de lei) pentru promovare online.
Asociaţii companiei sunt Toma-Nicolae Tănăsescu şi Mihai-Ionuţ Pop, fiecare deţinând câte 50% din părţile sociale. Societatea a avut venituri sub 10.000 de euro în 2023.
Mihai-Ionuţ Pop este un apropiat al familiei lui Ion Iordache, deputatul PNL de Gorj, considerat un baron local.
• Maahs Digital SRL din Bucureşti a încheiat cu PSD un contract de 120.000 de euro (592.310 lei) pentru promovarea online a lui Crin Antonescu.
Asociaţii companiei sunt Pop Mihai-Ionuţ şi Iancu Horaţiu, fiecare deţinând câte 50% din părţile sociale. Horaţiu Iancu este fiul lui Iulian Iancu, fostul lider al PSD în domeniul energiei.
Victor Ponta - bani direct către România TV şi firme care duc către Radu Budeanu
Cel mai important contract pentru promovarea lui Victor Ponta a fost cu B4 Project Development 750.000 de euro pentru promovare online.
Acţionarul unic al companiei este Eagle Management Ltd, deţinând 100% din părţile sociale, iar administrator este Radulescu Roxana-Valentina. Eagle Management are sediul în Seychelles şi este reprezentată prin administratorul Micca Maurice Ferrero.
Eagle Management din Seychelles este sau a fost acţionar în mai multe firme apropiate de acţionarii de la Best Achiziţii SRL, una dintre firmele specializate în contracte publice şi de rudele lui Radu Budeanu. Acesta din urmă controlează, prin intermediul soţiei, Claudia-Cristina Săvulescu-Budeanu, Gândul Media Network, societate care administrează publicaţiile gandul.ro, ProSport şi CanCan.
Spre exemplu, firma din Seychelles este acţionar majoritar în SRL-ul Imobiliare New Proiect.
Acţionarii companiei Imobiliare New Project sunt Eagle Management Ltd, care deţine 67% din părţile sociale, Port Trans Invest MRK SRL, care deţine 20% şi Alexandru Vlad Mihai Cristescu, care deţine 13% din părţile sociale. Administrator este Maria-Corina Mîndroc. Aceasta este sora lui Radu Budeanu şi soţia parlamentarului Cătălin Viorel Mîndroc (PSD), conform datelor Clever News Center.
Alexandru Vlad Mihai Cristescu este fiul Mihaelei Neagu, cea care deţine pachetul majoritar (99%) al firmei Best Achiziţii SRL, societate specializată în contracte cu statul. De altfel, Alexandru Vlad Mihai Cristescu este acţionar minoritar, cu 1%, la Best Achiziţii.
Între grupul media al lui Radu Budeanu şi afacerile Mihaelei Neagu s-a creat o alianţă în urma unei campanii a Best Achiziţii de a scoate din supermarketuri concurenţa din industria importului de zahăr din Ucraina.
Mihaela Neagu a achiziţionat în ultimii doi ani două fabrici de zahăr, aşa cum a aflat Clever News Center de la companii din domeniu. În timpul acestei campanii, Mihaela Neagu s-a afişat la o dezbatere politică televizată alături de Paul Stănescu, secretarul general al PSD.
De altfel, familiile Budeanu şi Neagu se cunosc de mai mulţi ani, conform celor care îi cunosc, aşa cum a aflat Clever News Center.
Peste jumătate de milion de euro direct către RTV-ul lui Sebastian Ghiţă
Campania lui Victor Ponta a mai beneficiat de un contract cu RTV SRL pentru „difuzarea materialelor de propagandă electorală la radio/TV/presă scrisă”, în valoare de jumătate de milion de euro (2,6 milioane de lei).
Firma deţine licenţa de emisie de la România TV, post controlat de Sebastian Ghiţă.
• Un alt contract pentru campania lui Victor Ponta este cu All Media Company - jumătate de milion de euro pentru promovare online
Acţionarul unic al companiei este Doina-Ştefania Ursică, care 100% din părţile sociale. Firma patronată de familia Ursică, All Media Company, a colaborat în trecut şi cu firma GMP Advertising, fondată de Felix Tătaru. Cele două au câştigat un contract de aproximativ 760.000 de euro de la Institutul Naţional de Statistică pentru campania de promovare a recensământului populaţiei şi locuinţelor.
Doina-Ştefania Ursică a lucrat la DBV Media House în vrea în care compania era condusă de Brânduşa Vlanga, dar a plecat după ce firma a trecut la Maricel Păcuraru.
All Media Company are în portofoliu, printre altele, site-urile money.ro şi fanatik.ro.
• TV Buzău Trust Campus SRL a primit două contracte în valoare totală de 920.000 de euro pentru promovare online.
Acţionarul unic al TV Buzău Trust Campus este Antonel Mocanu. Acesta este un apropiat al lui Felix Rache, fost om de televiziune, actual consultant. S-a implicat şi în campania lui Mircea Geoană. Fostul secretar adjunct al NATO îl descria ca pe un consultant non-formal, fără contract.
Antonel Mocanu este vicepreşedintele clubului de fotbal Gloria Buzău, acolo unde Felix Rache este prezentat ca patron. În 2021, Fanatik scria că Felix Rache este acţionar majoritar la Gloria Buzău. Rache s-a ocupat de comunicare la Pro România, fostul partid al lui Victor Ponta.
• Bmobile SRL din Malu Mare, judeţul Dolj, a primit patru contracte în valoare totală de 3,46 milioane de lei pentru promovare online.
Acţionarul unic şi administratorul companiei Bmobile este Andrei Buşe. Firma a avut venituri de aproape jumătate de milion de euro în 2023. Andrei Buşe nu mai este acţionar în alte firme şi nici nu a mai lucrat în alte companii, conform propriului CV.
Firma s-a remarcat prin contractele publice obţinute în mandatul de primar al Craiovei, dintre 2012–2016, al Olguţei Vasilescu.
• Video&Print Productions a avut două contracte, tot pentru promovare online, mai mici, cu o valoare totală de 130.000 de euro.
Acţionarul unic al companiei este Nicolae-Iosif Rusan, care deţine 100% din părţile sociale.
AUR de un milion de euro
AUR a plătit 5,2 milioane de lei, adică puţin peste un milion de euro către DGI Multimedia Design.
Societatea este deţinută de Doina Grosu şi este una dintre firmele cu care AUR a colaborat frecvent. A înregistrat numeroase pagini web care promovează activitatea AUR.
La campania pentru alegerile prezidenţiale din 2024, firma a încheiat contracte pentru difuzarea materialelor de propagandă electorală pe site-urile: topsecretcraiova.ro, newstandard.news, clujlive.ro, cotidianul.ro, cetateanul.net, news.ro, iar materialele au fost difuzate inclusiv pe Facebook.
Nicuşor Dan - campanie cu firma care l-a promovat şi la Primărie
Echipa de campanie a lui Nicuşor Dan a cheltuit 1,2 milioane de euro (adică 6 milioane de lei) pentru promovarea candidatului independent.
Cele două contracte (de 4 milioane de lei, respectiv 2 milioane de lei) au fost semnate cu firma Terramin Mesh Marketing SRL din Bucureşti.
Acţionarii companiei sunt Oren Benjamin Meshoulam, cetăţean canadian şi Maria-Elena Popescu. Societatea a avut afaceri de doar 700.000 de lei în 2023.
Firma căreia i-a încredinţat Nicuşor Dan bugetul de promovare nu a avut venituri mai mari de 150.000 de euro, cele înregistrate în 2023. Pentru anul 2024, societatea nu a depus încă bilanţul financiar la Fisc.
Nici cei doi acţionari Oren Benjamin Meshoulam şi Maria-Elena Popescu nu au mai avut firme cu venituri mai mari de 20.000 de euro pe an.
Terramin Mesh este firma „de casă” a lui Nicuşor Dan atunci când vine vorba de propagandă şi promovare electorală. Cu aceeaşi companie a lucrat şi în campania din 2024, pentru funcţia de primar al Capitalei. Atunci Terramin Mesh Marketing a executat, fără a se preciza suma contractului, activităţi de producţie materiale promoţionale şi propagandă online.
Pe site-ul propriu, reprezentanţii firmei spun că au lucrat cu Musette, una dintre cele mai importante companii de fashion autohtone.
Oren Benjamin Meshoulam susţine, în CV-ul de pe LinkedIn, că a lucrat/colaborat cu societăţi din New York, SUA, şi Israel.
Autor: Redacţia contactpaginademedia.ro
Trimite un comentariu