
INTERVIU VIDEO. "Ştiu că poate sună a clişeu, dar e acea vorbă despre cum trebuie să dai ceva înapoi societăţii", îşi începe povestea Bogdan Ciuclaru, coordonatorul radioului Dăruieşte Viaţă.
"Pe mine m-a bucurat când Carmen Uscatu şi cu Oana Gheorghiu au venit către mine să mă întrebe dacă aş putea să ajut, să fac un fel de transfer de cunoştinţe către o echipă tânără, către o echipă de de copii care să facă emisie", continuă el.
Ideea radioului la care se vor "juca" şi copiii din spital, nu vor fi doar ascultători, este simplă: un dram de normalitate într-un loc în care sunt nevoiţi să fie pentru o perioadă.
Bogdan Ciuclaru: În general conţinutul pe care îl aduc este unul pozitiv. Dacă, de exemplu, dăm peste materiale în care sunt copiii implicaţi, noi încercăm să creăm un mediu în care cei care ascultă să reuşească să evadeze.
Şi dacă nu reuşim povestea asta, măcar să le punem un zâmbet pe faţă. Să dăm câte o ştire amuzantă, un lucru care să te facă să uiţi că tu ai venit aici la tratament sau că te doare ceva.
Radioul Dăruieşte Viaţă este, în primul rând, pentru copii, aşa că pe post se vor auzi poveştile copilăriei (Electrecord a pus la dispoziţie colecţia) dar şi muzica lor:
Bogdan Ciuclaru: Cei de la Universal ne-au oferit setul de piese din Cutiuţa muzicală, din proiectul lor, Cutiuţa muzicală. Aşa că îl avem şi pe Bartoş, îl avem şi pe Brenciu. Avem toate vedetele din România implicate în proiectul acesta.
Vocea lui Alex Dima (Pro TV), unul dintre susţinătorii proiectului Dăruieşte Viaţă se aude în jingle-urile de pe post. Sau a Paulei Herlo (jurnalista România, te iubesc, este şi preşedinte onorific al asociaţiei).
"Radioul are un dublu rol: acela de a întreţine atmosfera plăcută în spital, pe holurile spitalului, îl pot asculta aparţinătorii, cadrele medicale, copiii, dar are şi rol de laborator. Cu alte cuvinte, cei internaţi aici vor putea veni şi se vor putea juca cu aceste aparate", mai spune Ciuclaru.
Am şi făcut nişte înregistrări cu copiii, au şi venit în studio în vizită. Ştii cum e prima oară? Sunt emotivi, apoi sunt curioşi. Încep să-ţi pună întrebări despre muzică."
Mai are şanse "bătrânul" radio, în faţa noilor tehnologii?
"Mă bucur că am reuşit să conving nişte tineri să se alăture acestui proiect pe bază de voluntariat", răspunde Ciuclaru. "Şi zic de ce mă bucură", continuă el.
"Pentru că radioul pare aşa un mediu care bătrâneşte, care nu mai de actualitate. Să ştii Petrişor, îţi dau o veste bună: încă sunt oameni îndrăgostiţi de acest suport. Eu sunt unul dintre ei! Da, eu deja am vechime, dar vin şi din urmă copii dornici să înveţe şi să vorbească la radio, spune optimist Bogdan Ciuclaru.
VIDEO. Bogdan Ciuclaru şi povestea radioului Dăruiueşte Viaţă
Petrişor Obae: Ce e cu acest radio? Cum ai ajuns să te ocupi de acest proiesc
Bogdan Ciuclaru: Lasă-mă mai întâi să-ţi povestesc că în spital e într-adevăr un ecosistem care îi ajută pe copii să uite că sunt la tratament: există un observator astronomic, o sală de cinema, o grădină, un spaţiu de joacă şi acum e acest studio de radio.
Poate e un clişeu să spui că dai ceva înapoi societăţii. Pe mine m-a bucurat când Carmen Uscatu şi cu Oana Gheorghiu au venit către mine să mă întrebe dacă aş putea să ajut, să fac un fel de transfer de cunoştinţe către o echipă tânără, către o echipă de de copii care să facă emisie.
El are un dublu rol, acela de a întreţine atmosfera plăcută în spital, pe holurile spitalului, îl pot asculta aparţinătorii, cadrele medicale, copiii, dar are şi rol de laborator. Cu alte cuvinte, cei internaţi aici vor putea veni şi se vor putea juca cu aceste aparate.
Petrişor Obae: Copiii se vor putea juca de radioul?
Bogdan Ciuclaru: Da, da, se se va întâmpla lucrul acesta. O perioadă ne-am antrenat şi noi. A trebuit mai întâi să stăpânim noi tehnica de aici şi acum lucrăm şi la interacţiunea cu copiii.
Petrişor Obae: Şi se vor juca şi ei la butoane. Vor vedea cum e să faci un radio.
Bogdan Ciuclaru: Am şi făcut nişte înregistrări cu ei, au şi venit în studio în vizită. Ştii cum e prima oară? Sunt emotivi, apoi sunt curioşi. Încep să-ţi pună întrebări despre muzică.
Avem şi un număr de de whatsapp şi o să putem, de exemplu, la cerere. Dacă ei, să zicem, sunt undeva în salon şi îşi doresc să-l asculte pe Smiley, putem să facem asta pentru ei bine.
Ţin să vă spun că în ecosistemul acesta sunt implicaţi mai mulţi voluntari. Vreau să-i pomenesc pe Bogdan, pe Andrei şi pe Ilinca, doi studenţi şi un elev de liceu. Ei chiar fac emisiuni. Ştii, am aranjat ca într-o grilă, ca la postul de radio unde lucrez eu şi vin aici de câteva ori pe săptămână.
Petrişor Obae: L-am ascultat mai devreme pe Alex Dima, care a înregistrat un în promo. El este unul dintre promotorii acestui demers. A ajutat foarte mult. Mai sunt şi alţi oameni care au înregistrat promo-uri special pentru post?
Bogdan Ciuclaru: Avem aşa-zisele jingle-uri testimoniale. Avem de la Oana Gheorghiu, avem de la Carmen, de la Paula Herlo, care este şi preşedintele onorific al asociaţiei.
Uite, cei de la Universal ne-au oferit setul de piese din Cutiuţa muzicală, din proiectul lor, Cutiuţa muzicală. Aşa că îl avem şi pe Bartoş, îl avem şi pe Brenciu. Avem toate vedetele din România implicate în proiectul ăsta.
Petrişor Obae: Spuneai mai devreme ceva despre o colaborare între toate activităţile de aici, în sală de cinema Observator. Poţi să-mi detaliez puţin?
Bogdan Ciuclaru: Dacă, de exemplu, în acest weekend vom avea vizionare de film, prin intermediul acestui radio-jucărie, noi putem să promovăm această activitate şi practic introducem în softul de emisie, introducem un promo şi toţi cei din spital află că se întâmplă o anume activitate. Sâmbătă, la ora 10:00 să zicem. Şi ne comportăm exact ca radiourile mari. Facem promo, pe bune, înregistrăm voci, punem efecte speciale.
Petrişor Obae: Aveţi şi emisiuni?
Bogdan Ciuclaru: Da, se întâmplă şi aceste emisiuni şi mă bucur că am reuşit să conving nişte tineri să se alăture acestui proiect pe bază de voluntariat. Şi zic de ce mă bucură, pentru că radioul pare aşa un mediu care bătrâneşte, care nu mai de actualitate.
Să ştii Petrişor, îţi dau o veste bună: încă sunt oamenii îndrăgostiţi de acest suport. Eu sunt unul dintre ei. Da, eu deja am vechime, dar vin şi din urmă copii dornici să înveţe şi să vorbească la radio.
Petrişor Obae: Şi foarte pe scurt, două-trei emisiuni pe care le pot auzi cei care intră pe dăruieşte viaţă sau şi vor să asculte ce este cu acest radio?
Bogdan Ciuclaru: Da, Andrei şi Ilinca sunt luni, de la ora 15:00. Bogdan, de la ora 16:00. Bogdan cel mic, elevul de liceu, marţea, de la 16, avem şi o emisiune trending hits. Lasă-mă să spun, sună ca la radiourile acelea pe care le ascultăm cu toţi în maşină.
Am avut aşa un fel de instructaj cu ei. Sunt foarte atenţi la partea de conţinut. În general conţinutul pe care îl aduc este unul pozitiv.
Dacă, de exemplu, dăm peste materiale în care sunt copiii implicaţi, noi încercăm să creăm un mediu în care cei care ascultă să reuşească să evadeze. Şi dacă nu reuşim povestea asta, măcar să le punem un zâmbet pe faţă. Să dăm câte o ştire amuzantă, un lucru care să te facă să uiţi că tu ai venit aici la tratament sau că te doare ceva.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro