
Campanie împotriva dezinformării. Agenţia de publicitate VML România şi Cărtureşti au lansat în luna aprilie campania The Book Fact Checker, o iniţiativă pentru a reaminti publicului importanţa surselor de informare credibile.
Campania The Book Fact Checker propune lectura ca un instrument esenţial pentru a naviga mai bine în avalanşa de informaţii din jurul nostru.
“Într-un context politico-social marcat de anularea alegerilor şi de un flux constant de informaţii contradictorii, corelat cu renunţarea la orice formă de fact-checking de către marile platforme de social media, Cărtureşti îşi reafirmă misiunea de a expune publicul la idei, perspective diverse şi lecturi care antrenează gândirea critică.
The Book Fact Checker nu este un răspuns direct la dezinformare, ci o invitaţie la descoperirea unor surse mai bine documentate şi la cultivarea discernământului prin lectură", spun reprezentanţii agenţiei de publicitate.
Cum a funcţionat The Book Fact Checker:
Campania s-a concentrat pe 7 teme de actualitate, adesea subiect al dezinformării: schimbări climatice, medicină, psihologie, istorie, geografie, tehnologie şi economie.
● Identificarea ştirilor false: O echipa de oameni de comunicare a realizat o cercetare în social media şi a identificat, prin social listening si cu ajutorul inteligentei artificiale, ştiri false sau informaţii distorsionate legate de cele 7 teme.
● Bannere de fact checking şi redirecţionare către cărţi: Prin bannere online au fost sugerate lecturi care adresează subiectul acestor ştiri false, iar utilizatorii erau redirecţionati către o carte relevantă din colecţia Cărtureşti, unde puteau afla informaţia corectă, prezentată într-un context aprofundat şi verificat.
● Toate bannerele duceau către un landing page special creat pentru campanie, unde colecţia de cărţi de non-ficţiune Cărtureşti, relevante pentru cele 7 teme, a fost disponibilă la un preţ redus pe perioada campaniei, in luna aprilie.
Bogdan Teodorescu, Executive Creative Director VML România:
“Un fake news poate apărea de nicăieri şi ajunge viral într-o clipă, fără să-l verifice nimeni. O carte, în schimb, are nevoie de timp: luni sau chiar ani de lucru, corecturi, verificări, surse şi documentare serioasă.
The Book Fact Checker s-a născut din convingerea că, atunci când aproape ne e furat viitorul prin fake news grosolan, cum s-a întâmplat la final de 2024, singura soluţie e să începem să înţelegem mai bine lumea în care trăim.
Am răspuns fiecărei dezinformări cu o recomandare de carte, atacând problema direct la sursă pe acele site-uri obscure, dar din nefericire vizitate de foarte mulţi români în perioada asta. Pentru că acolo unde apare manipularea, cartea scoate adevărul la iveală. Şi acolo unde se pierde încrederea, lectura ajută mintea să gândească liber.”
Adrian Păun, Head of Marketing Cărtureşti:
“Trăim într-o lume în care informaţiile ajung la noi într-un timp record, dar adesea fără contextul complet pentru a înţelege imaginea de ansamblu. Atunci când totul devine vag, ne întrebăm, care este de fapt realitatea? Cărţile ne oferă răspunsul.
Prezintă faptele, le plasează în cronologia corectă, îţi oferă o înţelegere profundă a lumii şi o documentare mai concretă a realităţii."
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro