Skip to main content

VIDEO. Şeful TVR: „Vom merge la Eurovision când vom reseta relaţia cu producătorii. Nu e echitabil"

 
VIDEO. Şeful TVR: „Vom merge la Eurovision când vom reseta relaţia cu producătorii. Nu e echitabil"

VIDEO. „Vom reveni în acest proiect în momentul în care vom avea garanţii serioase că vom trimite în finală un artist şi o melodie de calitate şi că vom putea să asigurăm şi o producţie de calitate”, spune Dan Cristian Turturică, şeful TVR.

Publicitate

Relaţia cu casele de producţie, spune Turturică, nu e echitabilă. Companiile câştigă mai mult decât TVR din ce înseamnă Eurovision, declară directorul TVR.

Şeful Televiziunii Române a povestit într-un interviu video pentru Paginademedia despre Eurovision, competiţie la care România nu a mai participat de doi ani.

Întrebat dacă s-a încercat negocierea cu casele de producţii, Turturică a declarat: 

„Sigur că da, dar până acum n-am avut succes, n-am avut câştig de cauză într-o resetare a acestei relaţii. Dar poate în viitor se va întâmpla. Eu sper şi îmi doresc foarte mult ca TVR să se reîntoarcă în Eurovision.

Dan Cristian Turturică, pentru Paginademedia.ro:

"Orice parteneriat, în final va trebui să fie unul echitabil, din care ambele părţi să câştige, nu doar o parte.

Pentru că, ştiţi foarte bine, au fost foarte mulţi artişti promovaţi cu ajutorul implicării financiare, inclusiv a Televiziunii Române.

Au avut un succes mai mare poate decât ar fi avut doar dacă şi-ar fi lansat melodia într-un mod clasic, datorită faptului că a fost selectată şi prezentată, a ajuns în finala Eurovision, iar din acest acest succes, televiziunea a beneficiat extrem de puţin. În timp ce oamenii care au contribuit la partea cealaltă a succesului, au luat crema.

Totodată, şeful TVR a mai spus:

„Absenţa României de la Eurovision este clar o nedreptate pentru acest univers de talente.

Doar că între aceste talente şi TVR nu ar trebui să se interpună decât în cel mai bun caz, un intermediar de bună credinţă şi un intermediar care să accepte că şi TVR trebuie să beneficieze de succesul producţiei respective.”

Cel puţin jumătate de milion de euro costă participarea României la Eurovision. Ce spune Dan Turturică?

„Vorbim de sute de mii de euro bune, adică, pentru că ai taxa de participare, dar ai şi efortul televiziunii de a trimite delegaţii, de a sigura o mulţime de lucruri care ţin de show-ul final, care ţin de deplasare.

Cel puţin jumătate de milion, dacă nu mai mult. Ori la cât de puţini bani are la dispoziţia Televiziunea Română pentru producţii de divertisment. Şi iată, suntem nevoiţi să facem tot felul de jonglerii ca să putem să avem măcar una-două pe pe sezon - evident că am preferat să-i folosim pentru altceva.”

VIDEO. Dan Cristian Turturică, despre Eurovision


Paginademedia.ro: De ce TVR a decis ca România să nu mai participe anul acesta la Eurovision?

Dan Cristian Turturică: Decizia nu a fost luată anul acesta, după cum ştiţi, e deja al doilea an în care nu participăm la Eurovision. A fost supusă dezbaterii în Consiliul de Administraţie. Nu e o decizie pe care am luat-o eu singur sau echipa de management, pentru că fiind, presupunând, în primul rând o participare de tradiţie, decizia rămânerii în această producţie sau a ieşirii depăşea mandatul meu.

În acea şedinţă în care s-a decis pentru prima oară, a durat câteva ore discuţia, dacă nu mă înşel, au fost foarte multe argumente puse pe masă, evident şi pro şi contra. Pro erau tradiţia, era faptul că totuşi românii sunt ataşaţi de această producţie.

Contra însă s-au acumulat foarte multe argumente, iar cel mai important poate a fost că TVR a ieşit foarte şifonată din, nu doar acum, recent, din multe ediţii ale Eurovisionului.

Paginademedia.ro: Dar lumea ar putea spune: TVR a organizat, TV trage?

Dan Cristian Turturică: Da, absolut de acord. Şi întotdeauna este o poziţie validă, doar că există şi contraargumente, şi anume, nu Turturică se urcă pe scenă să cânte, nu angajaţii TVR se urcă pe scenă să cânte, se urcă să cânte artişti în toată regula cu care noi avem o colaborare şi avem o înţelegere foarte punctuală.

Ei bine, Televiziunea Română nu doar în ultimul an, că nu e prima oară când se întâmplă asta, dar acel an în care am decis să nu facem asta, am considerat toţi că puterea noastră de a mai influenţa calitatea artiştilor care vin în Selecţie şi în finală aveam de ales pentru a-i trimite la Eurovision, în spectacolul final, a scăzut foarte mult.
 

Paginademedia.ro: Adică o incapacitate a TVR-ului de a asigura o selecţie de calitate?

Dan Cristian Turturică: Eu spun că selecţia a fost făcută în cel mai transparent mod, nu ştiu istoria, chiar în detaliu, dar veneam practic după ultima participare a României a TVR, la Eurovision - în mandatul meu s-a făcut printr-o jurizare din partea publicului, nu a mai existat un juriu.

Din punctul meu de vedere este cel mai transparent mod în care poţi să selectezi. Problema este că nu avem un cuvânt de spus serios în calitatea cântăreţilor, ale producţiilor care vin la selecţie, pentru că nu noi propunem, nici melodiile, nici producţiile muzicale care intră în selecţie.

Cine o fac? O fac artiştii ei înşişi că pot participa şi cu producţiile lor. Sau o fac marii producători de muzică din România. Şi dacă ne uităm la istoria participărilor la Eurovision, o să vedem câ de foarte multe ori nu au venit artişti chiar independenţi.

Au venit artişti propuşi, susţinuţi, ajutaţi, integraţi prin contracte de către mari case de producţie. Ei bine, de ce în ultimii ani, mai ales în ultimul an, casele de producţie nu şi-au mai făcut simţită prezenţa şi implicarea prin a trimite cântăreţi valoroşi, melodii valoroase, asta este o poveste foarte complicată.

Am apucat să spun câteva lucruri în conferinţa de presă. N-o să insist foarte mult, pentru că e o poveste care va trebui spusă la un moment dat foarte detaliat.

Tot ce vreau să spun este că, uitându-mă pe istoria contractelor încheiate de Televiziunea Română cu diverse entităţi care au avut o contribuţie la aceste participări la Eurovision, am descoperit cu toţii, nu numai chiar şi membrii ai Consiliului de Administraţie că au fost departe de a fi echitabile.


Paginademedia.ro: Mai clar, au câştigat casele de producţie mai mult decât TVR?

Dan Cristian Turturică: În mare şi un pic generalizând, dar da, aşa s-a întâmplat. Ori cu toţii am fost de acord, repet, nu doar eu singur, ci şi foarte mulţi din membrii, au considerat că orice parteneriat, în final va trebui să fie unul echitabil, din care ambele părţi să câştige, nu doar o parte.

Pentru că, ştiţi foarte bine, au fost foarte mulţi artişti promovaţi cu ajutorul implicării financiare, inclusiv a Televiziunii Române.

Au avut un succes mai mare poate decât ar fi avut doar dacă şi-ar fi lansat melodia într-un mod clasic, datorită faptului că a fost selectată şi prezentată, a ajuns în finala Eurovision, iar din acest acest succes, televiziunea a beneficiat extrem de puţin. În timp ce oamenii care au contribuit la partea cealaltă a succesului, au luat crema.

Paginademedia.ro: Aţi încercat să negociaţi cu ei pentru un eventual viitor contra-cadru, ca să zic aşa?

Dan Cristian Turturică: Sigur că da, dar până acum n-am avut succes, n-am avut câştig de cauză într-o resetare a acestei relaţii. Dar poate în viitor se va întâmpla. Eu sper şi îmi doresc foarte mult ca TVR să se reîntoarcă în Eurovision.

E suficient să ne uităm în jurul nostru şi o să vedem extrem de mulţi artişti foarte talentaţi, extrem de mulţi compozitori foarte talentaţi.

Absenţa României de la Eurovision este clar o nedreptate pentru acest univers de talente. Doar că între aceste talente şi TVR nu ar trebui să se interpună decât în cel mai bun caz, un intermediar de bună credinţă şi un intermediar care să accepte că şi TVR trebuie să beneficieze de succesul producţiei respective.


Paginademedia.ro: Cam cât costa tot acest efort de Eurovision, cu taxă de participare, cu promovare, cu producţie, cu deplasare cu tot?

Dan Cristian Turturică: E puţin relevant să vă spun cât. Adică e relevant să spun şi cât costa în trecut, dar această taxă a crescut continuu.

Vorbim de sute de mii de euro bune, adică, pentru că ai taxa de participare, dar ai şi efortul televiziunii de a trimite delegaţii, de a sigura o mulţime de lucruri care ţin de show-ul final, care ţin de deplasare.

Cel puţin jumătate de milion, dacă nu mai mult. Ori la cât de puţini bani are la dispoziţia Televiziunea Română pentru producţii de divertisment. Şi iată, suntem nevoiţi să facem tot felul de jonglerii ca să putem să avem măcar una-două pe pe sezon - evident că am preferat să-i folosim pentru altceva. Dar repet, încă o dată, cu riscul de a fi insistent, TVR îşi doreşte foarte mult să revină în Eurovision.

Dar trebuie să recunoaşteţi că e un pic nedrept să fie acuzată televiziunea de calitatea melodiilor şi de calitatea chiar a artiştilor.

În condiţiile în care noi ne-am deschis tot timpul porţile către absolut toţi artiştii dornici să performeze şi să se înscrie în această competiţie şi câtă vreme nici măcar n-am mai avut un juriu, nici intern, nici extern, ci oamenii au decis.

Vom face, vom reveni în acest proiect în momentul în care vom avea garanţii serioase că vom trimite în finală un artist şi o melodie de calitate şi că vom putea să asigurăm şi o producţie de calitate.

Transcriere realizată cu soluţia Vatis.Tech

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus