Skip to main content

Expoziţia World Press Photo a ajuns în România. În ce oraşe poate fi vizitată, de ziua libertăţii presei


 
Premiul „fotografia anului”: Kamloops Residential School de Amber Bracken, Canada, pentru The New York Times. Sursa foto: www.worldpressphoto.org
Premiul „fotografia anului”: Kamloops Residential School de Amber Bracken, Canada, pentru The New York Times. Sursa foto: www.worldpressphoto.org

A făcut înconjorul lumii şi a ajuns şi în România. Expoziţia World Press Photo surprinde o serie de evenimente globale: de la marile incendii din Grecia şi până la defrişările din pădurea Amazoniană.


Publicitate

Imaginile expoziţiei internaţionale anuale World Press Photo călătoresc în jurul lumii şi trec prin 70 de oraşe din 30 de ţări. Acum au ajuns şi în România şi vor putea fi vizitate  în pieţele publice din Bucureşti, Cluj şi Timişoara.

Perioada de vizitare pe teritoriul ţării noastre este de 1 mai - 4 iunie 2022.

Ce cuprinde expoziţia? Pe scurt, sunt 122 de fotografii despre evenimente globale, de la marile incendii din Grecia şi maşinăria de fake news din Macedonia, până la defrişările din pădurea Amazoniană şi protestele violente din Sudan.

Cristian Movilă, fondatorul fundaţiei Eidos şi reprezentantul World Press Photo în România:

„Într-o lume în care ştirile false se răspândesc cu o viteză uluitoare, credem că această expoziţie este mai necesară ca oricând. World Press Photo are puterea de a conecta societatea la poveştile globale care contează, prin intermediul imaginilor de înaltă calitate, care prezintă realitatea justă, aşa cum este ea.

Criza climatică, drepturile civile, accesul la educaţie - indiferent de subiectul surprins, vrem ca poveştile prezentate să-i facă pe oameni să se oprească, să simtă, să gândească şi să acţioneze”.

Turul audio al expoziţiei a fost realizat împreună cu actriţa Ada Galeş şi jurnalistul George Popescu. Astfel, vizitatorii vor putea asculta, pe propriile device-uri, povestea fiecărei fotografii.

Lucrări premiate:
 
● Premiul „fotografia anului”: Kamloops Residential School de Amber Bracken, Canada, pentru The New York Times
● Premiul „articolul anului”: Saving Forests with Fire de Matthew Abbott, Australia, pentru National Geographic/ Panos Pictures
● Premiul pentru proiecte pe termen lung: Amazonian Dystopia de Lalo de Almeida, Brazil, pentru Folha de São Paulo/ Panos Pictures
● Premiul pentru proiect multimedia: Blood is a Seed de Isadora Romero, Ecuador
 
Timp de 35 de zile, 24 de ore din 24, fotografiile vor fi expuse simultan în Bucureşti, Cluj şi Timişoara (1/3/4 mai - 4 iunie), în Braşov, Sibiu şi Constanţa (10 iunie -14 iulie) şi în Iaşi şi Oradea (22 iulie - 25 august), se mai arată într-un comunicat.

Detaliile fiecărui eveniment vor putea fi consultate pe pagina de Facebook a expoziţiei.
 
Expoziţia World Press Photo este adusă în România de Fundaţia Eidos şi finanţată de Ministerul Culturii.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus