OMAGIU. Tragedie în Himalaya. Alpinistul român Gabi Ţabără a fost găsit fără suflare pe Everest luni dimineaţă. Era într-o expediţie pentru un vârf din Himalaya, al doilea din încercările lui ca alpinist. Ţabără era un prieten al Paginademedia. A dus steagul site-ului pe mai multe vârfuri ale lumii şi îl avea şi acum cu el. Chiar ne trimisese imagini acum două săptămâni.
Ca un omagiu, Paginademedia.ro îi (re)spune povestea, aşa el însuşi a pus-o în faţa cititorilor într-un interviu video, după ce reuşise primul "optmiar", acum aproape trei ani. Cum a ajuns de la ghişeul băncii (şi acum lucra într-o bancă), pe acoperişurile lumii. (clipul, mai jos în articol).
"Merg în Aconcagua, nu vrei să iau şi steagul Paginademedia?" Se întâmpla acum aproape zece ani, în 2016, când alpinistul Gabi Ţabără urca pe "acoperişul Americilor". Au urmat şi alte vârfuri cucerite, iar în urmă cu trei ani, alpinistul ajungea în Himalaya, în vârful Manaslu, la peste 8.000 de metri. Unde a dus, cu prietenie, şi steagul Paginademedia.ro
Cu puţin înainte de Paşte, în acest an, pe 3 mai 2024, Ţabără era din nou în Himalaya. "Gata, s-a încheiat perioada de aclimatizare. Paginademedia în Camp 1, la 6.055 de metri şi în Camp 2, la 6.485 de metri", ne scria, alături de o serie de fotografii. (le aveţi mai jos).
"Acum ne odihnim câteva zile şi aşteptăm fereastra de vreme bună pentru summit push!", povestea Ţabără. Şi încheia cu "Toate cele bune de aici din Himalaya!" Nu a fost însă să fie aşa.
GALERIE FOTO. Gabriel Ţabără, pe 3 mai, în taberele II şi III în Himalaya
Luni, 20 mai 2024, alpinistul Gabi Ţabără s-a stins din viaţă pe Everest. Era în Tabăra a treia (Camp III), la 7.470 de metri şi se pregătea să urce pe Lhotse (un vârf din vecinătatea mai cunoscutului Everest).
Ţabără (care avea 48 de ani) a fost găsit fără suflare în cortul său de către ghidul său Sherpa, potrivit organizatorului expediţiei sale, Makalu Adventure, scrie G4media, care citează Everest Chronicle.
„Gabriel şi ghidul său Sherpa au avut o zi normală şi s-au dus în corturile lor, aşa cum fac de obicei alpiniştii. Dar Gabriel nu s-a mai trezit”, a declarat Mohan Lamsal, proprietarul companiei, pentru Everest Chronicle, iar Khimlal Gautam, şeful Biroului de monitorizare şi facilitare a expediţiilor de pe teren, a confirmat decesul.
Despre cauze încă nu sunt detalii: „Cu siguranţă nu este vorba de lipsa oxigenului, deoarece la altitudinea Taberei III nu este nevoie să foloseşti oxigen suplimentar. Putem fi siguri de cauza morţii doar după autopsie”, a declarat Lamsal.
Gabriel Ţabără era în expediţie de două luni, în încercarea de a cuceri Lhotse. Ar fi fost al doilea "optmiar" pe care îl urca (8.516 metri). În urcă cu trei ani, reuşea să atingă Manaslu, tot în masivul Himalaya (8.163 de metri).
Alpinismul era pasiunea lui Ţabără. O dată pe an, pleca într-o expediţie de amploare. În rest, lucra în domeniul bancar de peste 20 de ani (la Unicredit şi, în ultimii ani, la Raiffeisen Bank, ca Network Project Coordinator).
"De mic am început să urc pe munte. Primele amintiri le am de la 10 ani, când urcam pe Jepii Mici cu părinţii mei", povestea Gabi Ţabără într-un interviu Paginademedia.ro, acum doi ani, când tocmai se întorsese de pe Himalaya.
Apoi "mi-am pus întrebarea dacă pot să fac mai mult. Totul a plecat de la un pariu cu mine, să joc în altă ligă. Cumva am vrut să trec din liga naţională în cupele europene."
Mont Blanc a reprezentat "botezul", în 2012. A fost apoi pe Aconcagua ("acoperişul Americilor"), iar apoi în Himalaya.
"Toată pasiunea e să îţi depăşeşti limitele şi slăbiciunile. Riscuri există"
Gabriel Ţabără era conştient de riscurile acestei pasiuni. "Riscuri există. Eu chiar glumeam cu colegii, când am plecat, că există o probabilitate să nu mă întorc", spunea atunci.
După ce a atins primul vârf din Himalaya, anul trecut a încercat un al doilea vârf, însă condiţiile meteo nu au făcut posibil "atacul" asupra vârfului.
Pentru el, "vârful e ca un bonus, din toată expediţia. Toată pasiunea e să îţi depăşeşti limitele şi slăbiciunile".
A văzut tragedii pe munte:
"Am trecut şi pe lângă cazuri fatale. Am văzut pe viu un alpinist decedat, am trecut la jumătate de metru de el. Era adus de şerpaşi.
A fost o combinaţie nefericită de infarct şi edem cerebral, când se umflă creierul din cauza presiunii foarte scăzute. E prima dată când am văzut un caz fatal, dar trebuie să ai o pregătire mentală bună, să treci peste."
A mers mai departe: "Dacă începem să renunţăm la visele noastre, rămânem cramponaţi într-un anumit mediu", spunea Ţabără.
VIDEO. Povestea alpinistului Gabriel Ţabără
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro