Skip to main content

INTERVIU. Dana Istrate, de la Europa FM: „Cel mai greu moment a fost când am decis să renunţ la presă şi am şi făcut-o, în urmă cu şase ani, dar am revenit apoi în TV”

 
INTERVIU. Dana Istrate, de la Europa FM: „Cel mai greu moment a fost când am decis să renunţ la presă şi am şi făcut-o, în urmă cu şase ani, dar am revenit apoi în TV”

INTERVIU. „Încă de mică am fost fascinată de corpul uman, de felul în care funcţionează, de procesele care se întâmplă înăuntrul nostru fără ca măcar să le conştientizăm. Îmi plăcea să aflu despre afecţiuni, despre mecanismele vindecării (...). Mai târziu, am realizat că, oricât de mult m-ar fi atras medicina, jurnalismul îmi plăcea şi mai tare”, a spus Dana Istrate, realizatoarea emisiunii Ai grija de tine de la Europa FM.

Publicitate

Jurnalista Dana Istrate s-a reîntors după 15 ani la Europa FM, unde prezintă săptămânal emisiunea Ai grijă de tine, un program dedicat subiectelor din zona medicală.

Emisiunea este programată în fiecare duminică, de la ora 10.00, la Europa FM.

Înainte de a reveni la Europa FM, Dana a lucrat la Metropola TV, postul de la care a plecat în urmă restructurărilor din decembrie 2024.

Despre momentele grele din cariera de jurnalistă:

Au fost mai multe în cei 18 ani în media, iar tot ce poţi să faci este să găseşti resursele interioare pentru a putea continua, pentru a te putea adapta şi pentru a pune pe masă tot ce ştii şi tot ce ai acumulat.

Cel mai greu moment a fost când am decis să renunţ la presă şi am şi făcut-o, în urmă cu şase ani, dar am revenit apoi în TV după o perioadă de un an şi jumătate, semn că nu prea pot să stau departe, e în ADN deja, spune Dana Istrate, realizatoarea emisiunii Ai grija de tine de la Europa FM.

Detalii, în intreviul cu Dana Istrate:

Paginademedia.ro: Cum a luat naştere ideea emisiunii „Ai grijă de tine”? Ce te-a motivat să începi acest proiect?

Dana Istrate: Mi s-a demonstrat de multe ori până acum că nimic nu este întâmplător în viaţă şi că lucrurile se întâmplă cu sens.

“Ai grijă de tine” a apărut din dorinţa mea de a dezvolta la radio o astfel de emisiune pe teme medicale, care să aducă în prim-plan informaţii valoroase validate de medici de excepţie şi s-a mulat perfect pe dorinţa Europa FM de a introduce în grilă o astfel de emisiune.

Am pornit şi de la studiile care arată că 7 români din 10 (69%) caută pe net informaţii atunci când nu se simt bine şi încearcă să-şi pună singuri un diagnostic, doar 30% dintre aceste informaţii fiind validate ştiinţific.

Emisiunea este fresh, prietenoasă şi dinamică şi a fost foarte bine primită încă de la început, ceea ce mă motivează să ofer conţinut de calitate.

Paginademedia.ro: Cum alegi invitaţii din domeniul medical pentru emisiune?

Dana Istrate: Aleg subiectele care ştiu că sunt de interes pentru public, iar medicii care vin în emisiune sunt profesionişti de renume, specialişti şi voci cu autoritate în domeniul medical, care aduc claritate şi expertiză, sunt dedicaţi şi pasionaţi, updataţi cu cele mai noi proceduri şi tratamente şi foarte buni comunicatori, oferind ascultătorilor informaţiile de care au atâta nevoie.

Poate că de multe ori, atunci când mergem la o consultaţie, nu avem timp să punem absolut toate întrebările pe care ni le-am dori, aşa că duminica, eu mă pun în postura oamenilor care ne ascultă şi încerc să le obţin cât mai multe răspunsuri referitoare la temele abordate.

Paginademedia.ro: Care au fost cele mai dificile momente din carieră?

Dana Istrate: Au fost mai multe în cei 18 ani în media, iar tot ce poţi să faci este să găseşti resursele interioare pentru a putea continua, pentru a te putea adapta şi pentru a pune pe masă tot ce ştii şi tot ce ai acumulat.

Cred că toate momentele dificile prin care am trecut m-au călit şi mi-au adus, în final, noi oportunităţi.

Cel mai greu moment a fost când am decis să renunţ la presă şi am şi făcut-o, în urmă cu şase ani, dar am revenit apoi în TV după o perioadă de un an şi jumătate, semn că nu prea pot să stau departe, e în ADN deja.

Paginademedia.ro: Dintotdeauna ai fost pasionată de zona medicală sau a venit mai tarziu?

Dana Istrate: Încă de mică am fost fascinată de corpul uman, de felul în care funcţionează, de procesele care se întâmplă înăuntrul nostru fără ca măcar să le conştientizăm.

Îmi plăcea să aflu despre afecţiuni, despre mecanismele vindecării, iar pe la zece-unsprezece ani am citit, de plăcere, Manualul Surorilor de Cruce Roşie. Ţin minte şi acum că primul meu Atlas de Anatomie l-am cumpărat, pe când aveam zece ani, cu banii strânşi în puşculiţă, atât de mult îmi doream să înţeleg cum suntem alcătuiţi.

Mai târziu, am realizat că, oricât de mult m-ar fi atras medicina, jurnalismul îmi plăcea şi mai tare. Îmi plăcea să spun poveşti, să descopăr, să pun întrebări şi să aduc informaţia mai aproape de oameni.

Dar uite cum se aşază lucrurile frumos: chiar dacă nu am devenit medic, rămân conectată la domeniul medical prin astfel de proiecte, prin interviuri, prin documentare, prin poveştile pe care le aduc în faţa publicului. Şi poate că, într-un fel, asta este o altă formă de a contribui la sănătatea celor din jur – prin informaţie.

Paginademedia.ro: Care crezi că sunt cele mai mari mituri sau greşeli pe care oamenii le fac atunci când vine vorba de sănătate şi prevenţie?

Dana Istrate: Una dintre cele mai mari greşeli pe care le facem atunci când vine vorba de sănătate şi prevenţie este că, din păcate, ne lăsăm ghidaţi de păreri neavizate şi de sfaturi contradictorii.

Ne informăm de pe internet, uneori fără să verificăm sursele, ne tratăm „după ureche” şi ajungem să luăm decizii care, în loc să ne ajute, ne pot face mai mult rău. Şi nu e doar o impresie, ci un lucru confirmat de statistici – suntem, din păcate, codaşi la prevenţie.

Avem tendinţa să împingem vizita la medic până în momentul în care disconfortul devine insuportabil sau, mai grav, până când primim un diagnostic într-un stadiu avansat al bolii.

Punem mereu pe altcineva pe primul loc – familia, jobul, responsabilităţile – şi uităm că sănătatea noastră ar trebui să fie o prioritate. Ne forţăm limitele printr-un stil de viaţă dezordonat, iar undeva, în mintea noastră, există iluzia că nouă nu ni se poate întâmpla nimic rău, că lucrurile vor merge la fel de bine la nesfârşit.

Prin fiecare emisiune încerc, alături de invitaţii mei, să aduc teme care să ne trezească, să ne convingă să mergem la controale de rutină şi să înţelegem că prevenţia nu trebuie să fie complicată sau costisitoare.

Dimpotrivă, lucrurile pot fi foarte simple dacă, măcar o dată pe an, ne facem un set de analize de bază. Pentru că, la finalul zilei, sănătatea nu ar trebui să fie o loterie, ci o alegere conştientă.

Paginademedia.ro: Unde ţi-ai început cariera de jurnalistă?

Dana Istrate: Am început cu radioul, prima dragoste, în 2007, la Radio3Net “Florian Pittiş”, primul post public de radio din ţară şi din Europa care emite exclusiv pe Internet – fostul Radio Tineret.

Am continuat cu Radio21 şi EuropaFM (unde, iată, m-am întors după 15 ani), apoi am continuat cu presa scrisă la România Liberă şi Adevărul, ultimii treisprezece ani fiind în televiziune – PrimaTV, Antena1 şi MetropolaTV.

Reîntoarcerea la EuropaFM este atât de naturală şi mi-a dat un sentiment atât de plăcut, fiind primită cu braţele deschise şi reîntâlnind colegi vechi. Parcursul meu în jurnalism are la bază mulţi ani de reporter, voice-over, apoi posturi de redactor, editor, producător şi prezentator, oferindu-mi o bogată experienţă atât de necesară pentru ca eu să pot realiza produse de calitate.

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus