
VIDEO. Fondatoarele Dăruieşte Viaţă, Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu şi gândurile la lansarea radioului din spital, chiar înainte de Paşte.
"Când un copil vine în spital, am vrea ca el să nu-şi întrerupă copilăria", spune Carmen Uscatu, într-un interviu pentru Paginademedia, luat chiar în studioul radioului. Aceasta a fost ideea din spatele întregului proiect, iar acum se aplică şi radioului.
Radioul completează această idee, spitalul având locuri de joacă, sală de cinema, chiar şi un observator astronomic pe acoperiş:
"Există o grădină interioară a spitalului, sunt multe activităţi care se desfăşoară şi pe secţiile din spital şi de asemenea ne dorim, ca spital, şi subiecte care să îi aducă mai aproape de lumea din care pentru un timp s-au retras", continuă Carmen Uscatu.
Radioul Dăruieşte Viaţă s-a lansat şi online, oricine îl poate asculta acum, chiar în Săptămâna Mare, când spitalul a împlinit un an de funcţionare. Până acum, era un radio cu circuit închis. Bogdan Ciuclaru (Digi FM) este cel care a coordonat proiectul şi a obţinut de la Electrecord şi seria clasică de poveşti ale copilăriei.
"Colegul nostru Bogdan Ciuclaru deja a discutat cu cei de la Electrecord care ne-au donat aceste poveşti", spune Oana Ghoerghiu.
Postul este, pe lângă un mod de recreaţie pentru copii (şi ei vor fi implicaţi), şi un exerciţiu de transparenţă:
Oana Gheorghiu: "Ni se pare foarte important ca pacienţii, personalul medical care ascultă acest radio, dar şi donatorii noştri care vor asculta să afle în ce stadiu suntem, ce facem, să fie la zi cu toate activităţile."
Un interviu despre postul de radio, despre copii şi copilărie, despre planurile pentru următorul an (lucruri inovative pentru România, dar normale în restul lumii).
Şi un mesaj optimist de la Carmen Uscatu:
"Medicii şi personalul medical vor avea la îndemână tot ce trebuie pentru ca actul medical să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi pentru prima oară, pacienţii să nu mai îşi dorească să plece din ţară atunci când când află ca o boală dificilă."
VIDEO. Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu, în Săptămâna Mare: Noi facem (şi) un radio
Interviul cu Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu, integral:
Petrişor Obae: Cum a apărut ideea unui post de radio Dăruieşte Viaţă?
Oana Gheorghiu: Ne-am gândit că ar fi frumos ca în acest spital copiii să aibă şi altceva decât ce ştiu ei şi ce au mai văzut.
Ne-am gândit că e o bună oportunitate pentru ei să vadă cum se face o emisiune la radio, cum se pune muzică. Suntem la început cu radioul, abia acum începem să îi dăm viaţă, dar cred că încet-încet va fi foarte interesant pentru copii.
Petrişor Obae: Ce ce vor auzi copiii şi părinţii lor la acest radio sau cei care vor asculta online?
Carmen Uscatu: Vor auzi şi despre alte activităţi care se întâmplă în spital. Pentru că atunci când un copil vine în spital, noi am vrea ca el să nu-şi întrerupă copilăria şi lucrul acesta a fost mereu în mintea arhitectei noastre.
Raluca Şoaită, când a construit acest spital, s-a gândit întotdeauna la copil şi la ce trebuie să-l înconjoare pe acest copil. În afară de părintele care are un pat dedicat în salon, copilul are spaţii de joacă dedicate, spaţii de învăţare, cum e acest studio radio în care ar putea să interacţioneze cu diferite profesii şi de asemenea un cinema care există în acest spital.
Există o grădină interioară a spitalului, sunt multe activităţi care se desfăşoară şi pe secţiile din spital şi de asemenea ne dorim, ca spital, şi subiecte care să îi aducă mai aproape de lumea din care pentru un timp s-au retras.
Petrişor Obae: Noi aveam pe vremuri poveştile copilăriei pe pick-up. Ei ce poveşti vor auzi?
Oana Gheorghiu: Vor auzi acel tip de poveşti. Colegul nostru Bogdan Ciuclaru deja a discutat cu cei de la Electrecord care ne-au donat aceste poveşti şi o să înceapă un program, o serie astfel încât copiii să ştie: în ziua cutare, la ora cutare o să auzim o poveste sau o să avem un jurnal de campus.
Ni se pare foarte important ca pacienţii, personalul medical care ascultă acest radio, dar şi donatorii noştri care vor asculta să afle în ce stadiu suntem, ce facem, să fie la zi cu toate activităţile.
Sperăm să aducem şi cadre medicale să vor să povestească despre felul în care privesc ei meseria asta. Adesea îi privim de la distanţă şi poate că nu ştim toate lucrurile cu care se confruntă şi cred că este o zonă în care putem să facem ca relaţia asta medic-pacient să curgă mai lin.
Ne dorim mult să aducem copii care să înveţe sau care să facă o emisiune, să pună întrebări. Ne dorim mult şi ştiu că Bogdan lucrează la asta, să avem acele rubrici de informaţii, nu ştiu, poate noi, poate neştiute. Credem, aşa cum zicea Carmen, că este un un bun prilej de învăţare.
Copiii vin în spital, unii stau luni, alţii poate că stau doar câteva zile. Indiferent în ce fază de spitalizare eşti, să înveţi lucruri noi, să afli în lucruri de la un radio, cred că este benefic pentru toată lumea.
Şi noi ne dorim foarte mult ca şi sponsorii să vadă acest potenţial şi să susţină activitatea spitalului, aşa cum susţin construcţia campusului, să susţină toate activităţile pe care le facem, training-uri pentru medici, să susţină partea asta de întreţinere a spitalului, care este extrem de importantă, să susţină radioul.
Avem nevoie de multă susţinere.
Petrişor Obae: Aţi lansat acest radio la fix un an de funcţionare a acestui spital.
Carmen Uscatu: Radioul a fost lansat chiar o dată cu deschiderea spitalului, dar acum este şi online. Cred că e important să ne oprim în astfel de momente şi să ne uităm la ceea ce am realizat împreună, pentru că tot ceea ce am realizat a fost un proces greu, e un proces transformativ, e un proces în care lucrurile se schimbă. Şi fiind în vâltoarea acestor evenimente, uneori e greu să mai vezi lumina.
Şi atunci aceste momente de sărbătoare ne dau şi nouă prilejul să facem un bilanţ şi să înţelegem de ce a fost greu. Pentru că iată unde am ajuns.
Petrişor Obae: Vedem unde aţi ajuns. Dar hai să vorbim despre ce urmează şi ce vă propuneţi pentru următorul an.
Oana Gheorghiu: Deja am început proiectul campus medical, despre care povestim. Vrem să construim încă o clădire la conectată cu această clădire nouă, la Spitalul Marie Curie, astfel încât toate secţiile din spitalul vechi să beneficieze în următorii ani de aceleaşi condiţii de care beneficiază secţiile care s-au mutat deja.
Asta înseamnă că în acest moment avem întâlniri cu medicii, cu personalul medical, cu managementul spitalului, să stabilim scheme funcţionale, să stabilim fluxuri medicale, să facem design-ul fiecărei secţii în parte, după care arhitecţii şi proiectanţii vor pune proiectul pe hârtie.
Odată finalizat proiectul tehnic, o să începem demersurile pentru a obţine autorizaţia de construire. Partea asta birocratică o să ne mănânce iar nervii, dar sperăm că mai puţin ca data trecută, astfel încât anul viitor să putem să începem să turnăm fundaţia şi să putem să vă şi arătăm lucruri, nu doar să vă vorbim despre planuri.
Ne dorim ca acest campus medical să devină un standard nu doar pentru România, ci pentru sud-estul Europei. Credem foarte mult în proiect şi ne bucurăm că peste 350.000 de oameni au crezut în spital şi sunt convinsă că vor crede în continuare în acest nou proiect, mult mai nebunesc, un campus medical.
Pentru prima oară într-un singur loc, pacientul şi aparţinătorul vor avea tot ce e nevoie pentru tratament, pentru îngrijire. Medicii şi personalul medical vor avea la îndemână tot ce trebuie pentru ca actul medical să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi pentru prima oară, pacienţii să nu mai îşi dorească să plece din ţară atunci când când află ca o boală dificilă.
Petrişor Obae: La anul, când vom veni, în cel mai bun caz, ce speraţi că o să ne arătaţi?
Carmen Uscatu: Sperăm să vă arătăm rezultatele şi mai bune, pentru că. cu siguranţă, ştim că şi mai mulţi pacienţi vor veni să se trateze în acest spital. Nu pentru că vor fi mai mulţi copii bolnavi de cancer, dar pentru că părinţii şi medicii vor alege să-i trimită în acest loc unde există toate specialităţile medicale la un loc unde, pe lângă specialităţile medicale, sperăm ca acest spital să ofere şi suport psihosocial, şi paliaţie, şi terapia durerii.
Sunt proiecte aproape că le-aş numi inovative pentru România, deşi ele sunt un standard în Europa şi la nivel mondial.
Şi atunci, ceea ce sperăm noi să găsim în acest spital este ca peste un an să fie mai mulţi medici şi mai multe asistente, mai bine pregătiţi şi, de asemenea, sperăm să existe şi în conturile asociaţiei banii necesari să putem finaliza proiectul de construcţie a campusului medical şi să ne putem gândi nu doar la a doua clădire, dar să facem deja planurile pentru consolidarea vechii clădiri, pentru ca aceşti pacienţi să nu întrerupă tratamentul.
Peste 50% din copiii care sunt trataţi acum la Spitalul Marie Curie vin din afara Bucureştiului şi nu întotdeauna au nevoie de tratamente şi de cazare în spital.
Ei pot face tratamentele aici şi asta este tendinţa la nivel european: ca pacientul să se trateze cât mai mult în ambulator, iar apoi ei să poată pleca undeva.
Să putem construi şi acest hotel, să avem planurile şi poate parteneriatele cu Ministerul Sănătăţii pentru a creşte numărul de asistente, de medici, cu Primăria Capitalei pentru a crea condiţii în vechea clădire pentru cazarea acestor oameni şi cu alte ONG-uri.
Cred că acest an va sta în continuare sub sub semnul colaborării şi al parteneriatului cu cei care de care depinde până la urmă impactul pe care acest proiect într-adevăr îl poate genera în România.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro