Skip to main content

Sediul firmei care deţine licenţa România TV, sechestrat de Parchetul European într-un dosar de corupţie

 
Sediul firmei care deţine licenţa România TV, sechestrat de Parchetul European într-un dosar de corupţie

Parchetul European a instituit sechestru pe clădirea din Ploieşti care găzduieşte sediul social al RTV HD SRL, compania care deţine licenţa de emisie a postului România TV.

Publicitate

Clădirea aparţine unei firme IT acuzate într-un dosar de fraudă cu fonduri europene în valoare de peste 9,5 milioane de euro.

Firma IT are legături cu Sebastian Ghiţă, cel care controlează şi postul România TV.

Articolul a fost documentat şi scris pentru Paginademedia.ro de jurnaliştii de la Clever News Center, o agenţie de conţinut media coordonată de jurnalistul Marian Păvălaşc.

Imobilul din strada Democraţiei, municipiul Ploieşti, care adăposteşte sediul social al RTV HD SRL – societatea care deţine licenţa de emisie a televiziunii România TV – a fost pus treptat, cameră cu cameră, sub sechestru de Parchetul European încă de la finalul anului 2023 şi a continuat până în noiembrie 2024.

Măsura a fost luată în cadrul unui amplu dosar de corupţie în care este implicată firma Business Service Consult International SRL, proprietara imobilului.

RTV HD SRL, actualul deţinător al licenţei România TV, are sediul la apartamentul 8 din imobilul sechestrat şi deţinut de Business Service Consult International.

În aceeaşi clădire a funcţionat anterior şi Ridzone Computers SRL, fosta societate titulară a licenţei audiovizuale, care a cedat drepturile de difuzare către RTV HD SRL în ianuarie 2023.

Conform datelor obţinute de la ANCPI, Parchetul European a impus mai multe sechestre asiguratorii asupra imobilului din strada Democraţiei, care totalizează suprafeţe semnificative de teren aferente apartamentelor deţinute de Business Service Consult International.

Aceste măsuri vizează recuperarea unui prejudiciu estimat la peste 15 milioane de lei.

Ancheta Parchetului European

Dosarul instrumentat de Parchetul European vizează un grup de şase firme şi şase persoane fizice, acuzate că au fraudat fonduri europene prin simularea unor servicii fictive.

Dosarul 12657/3/2025 a fost înregistrat pe 8 aprilie la Tribunalul Bucureşti, iar pe 10 aprilie a început judecata la etapa de cameră preliminară.

Printre firmele implicate se numără şi Business Service Consult International SRL, alături de Cymbiot Solutions, RS Next Technologies, ARS Industrial SRL, Binbox Global Services SRL şi Itology Tech SRL.

Prejudiciul estimat de procurorii europeni se ridică la aproximativ 48 milioane de lei (9,5 milioane de euro), sumă care include atât fonduri europene, cât şi contribuţii de la bugetul de stat.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene este parte în proces, urmărind recuperarea daunelor provocate statului român prin aceste practici frauduloase.

Procurorii susţin că, prin documente false, inculpaţii au direcţionat fondurile către conturi din străinătate, mascând operaţiunile sub forma unor contracte de servicii fictive.

„Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, inculpaţii risca pedepse de până la zece ani şi ţase luni de închisoare, iar companiile pot suferi confiscarea activelor şi sancţiuni de până la 422.000 de euro”, se precizează într-un comunicat al Parchetului European.

Persoanele implicate au negat acuzaţiile pe parcursul anchetei şi doresc să-şi dovedească nevinovăţia în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti.

Proprietara clădirii din Ploieşti

Business Service Consult International SRL este compania care deţine clădirea din Ploieşti unde se află sediile RTV HD şi Ridzone Computers.

Firma a avut o cifră de afaceri impresionantă în 2019 – 104 milioane lei, dar a cunoscut o prăbuşire semnificativă în 2023, ajungând la doar 8 milioane lei.

Printre fondatori apare şi Răzvan Iulian Băicoianu, fost acţionar împreună cu Liviu Mircea Uruc în Nova Tech Integrated Solutions.

Uruc este considerat un apropiat al omului de afaceri Sebastian Ghiţă, numele său fiind legat de mai multe companii, printre care şi Affichage Romania, un jucător major pe piaţa de publicitate outdoor.

Sechestrul pe apartamentul 8

Pe numele firmei Business Service Consult International au fost instituite mai multe sechestre asigurătorii, dispuse de Parchetul European, vizând apartamente şi terenuri în cadrul clădirii de pe strada Democraţiei din Ploieşti, aşa cum reiese din datele consultate de Clever News Center.

Printre acestea, figurează şi apartamentul nr. 8, unde funcţionează în prezent sediul social al RTV HD SRL.

Societatea a preluat în ianuarie 2023, conform unei decizii de aprobare a Consiliului Naţional al Autovizualului (CNA) licenţa de emisie de la fostului titular de licenţă, Ridzone Computers SRL.

La datele de contact ale RTV HD SRL nu a răspuns nimeni pentru a ne oferi explicaţii despre această situaţie.

În şedinţa din 10 ianuarie 2023, Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat în unanimitate cererea de transfer a licenţei către RTV HD SRL.

Sechestrul şi pe apartamentul 6

Ridzone Computers SRL are sediul tot în imobilul din strada Democraţiei sechestrat de procurorii europeni, doar că la apartamentul 6.

Ambele firme – Ridzone şi RTV HD – au acelaşi asociat, pe Catrinel Maria Gheorghe, iar niciuna dintre ele nu deţine alte licenţe audiovizuale.

Ridzone figurează ca având o decizie de eşalonare la plată a unor obligaţii fiscale, dar fără datorii curente către bugetul de stat, conform certificatului de atestare fiscală emis în decembrie 2022.

Sechestrele au fost aplicate în baza Ordonanţei nr. I.000275/2021 din 9 noiembrie 2023 şi vizează, printre altele, sume de până la 15,2 milioane de lei – în conformitate cu cererea

Parchetului European adresată ANCPI şi Direcţiei Generale Anticorupţie. Măsura este menită să asigure recuperarea prejudiciilor în eventualitatea condamnării definitive a inculpaţilor.

Pe lângă sediul central din Ploieşti, cele două firme deţin puncte de lucru în Bucureşti, pe strada Dimitrie Pompeiu nr. 6A şi la Casa Presei Libere, unde funcţionează în baza unor contracte de comodat sau închiriere, cu valabilitate pe termen lung.

La datele de contact ale Ridzone Computers nu a răspuns nimeni, iar numărul de mobil era închis.

Conexiunile din umbră: apropiaţii lui Ghiţă

La sediul din str. Democraţiei din Ploieşti sunt înregistrate şase companii care ţin de postul de televiziune RTV, controlat de Sebastian Ghiţă.

Este vorba de Ridzone Computers (deţinea licenţa de emisie până în 2023), RTV Satellite Net SRL, RTV Net International SRL, Ridzone Creative SRL, RTV Properties Management SRL şi RTV HD SRL (deţine acum licenţa postului tv).

Pe lângă aceste societăţi, îşi mai au sediul aici şi companii din fostul grup Asesoft, prima afacere de succes a lui Sebastian Ghiţă, şi din grupul de energie al familiei Ghiţă.

Autor: Redacţia contactpaginademedia.ro
viewscnt

sus