DOCUMENTE DECLASIFICATE. Informaţii clare de la instituţii precum SRI şi SIE după ce preşedintele Klaus Iohannis a declasificat documentele prezentate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării - CSAT. Date clare, cu cifre despre amploarea şi tehnica de pe Tik Tok.
Documentul SRI vorbeşte clar despre "o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral, dar şi exploatarea algoritmilor" TikTok "pentru creşterea în ritm accelerat a popularităţii lui Călin Georgescu".
În raportul SIE se detaliază tehnicile Rusiei de a interfera în procesele electorale din alte state. "în cadrul talk-show-urilor politice din Rusia, jurnaliştii ruşi lansează ideea că forţele pro-ruse din România ar putea obţine peste 30% la alegerile parlamentare."
Apar şi nume. SRI spune că un anume cont "bogpr", utilizat de Bogdan Peşchir, a realizat donaţii de peste un milion de euro. Numai în perioada 24 octombrie-24 noiembrie, acesta a făcut plăţi de 381.000 de dolari către influenceri care l-au promovat pe Georgescu.
Inluencerii erau finanţaţi prin platforma FameUp sau erua contactaţi direct, prin mail, de FA Agency, o firmă de origine sud-africană, care oferea 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de firma respectivă.
Din documentul SRI:
- Reţeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin Georgescu a fost formată iniţial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înaintea datei scrutinului electoral.
- 797 dintre conturile care au format iniţial reţeaua de susţinere au fost create încă din anul 2016. Au avt o activitate foarte redusă până la 11 noiembrie, când reţeaua a fost activată la capacitate maximă
- activitatea conturilor a fost organizată în afara platformei TikTok, la nivelul aplicaţiei de mesagerie instantă Telegram
- canalul de pe Telegram era "Propagator - implică-te şi tu, Renşterea României, Hrană Apă Energie" (@propagatorcg). Abonaţii au primit instrucţiuni clare privind modalitatea de acţiune a conturilor şi mesajele care urmau să fie distribuite.
Raportul SRI spune că "TikTok a mai comunicat că a identificat o potenţială reţea de conturi implicate în acţiuni de manipulare a opiniei publice în context electoral, precum şi o reţea de conturi afiliate cu publicaţia rusă Sputnik care a vizat utilizatorii din România şi Republica Moldova".
- o reţea de influenceri a fost utilizată pentru promovare. Câteva dintre conturi: călin.donca, makaveli.oficial, ceraselamaria1, adrian.niculescu, jaga.neagu, anca.ujeniuc, 2nycolleta, andreipypo10, rusu.romeo, roxanaroxi302, corinaciriblan, braia.robert.
- au fost remarcate zeci de conturi TikTok care au utilizat în fals sigla SRI şi titulatura Brigada Antiteroristă cu peste 100.000 de like-uri, şi postări de susţinere a lui Călin Georgescu, care să indusă ideea că instituţiile îl susţin.
Relaţia TikTok cu autorităţile: una au spus, alta au făcut
Deşi Biroul Electoral Central a cerut eliminarea postărilor electorale nemarcat, TikTok a procedat altfel:
- "TikTok a transmis AEP confirmarea eliminării postărilor. (...) verificările ulterioare au relevat de TikTok nu a şters conţinutul electoral, iar acesta a continuat să fie disponibil publicului din România, chiar şi în ziua alegerilor, aspecte ce contravin legislaţiei române."
- Postările cu conţinut pur electoral ale conturilor asociate reţelei care îl promovează pe Călin Georgescu au fost catalogate de TikTok drept postări de divertisment şi au fost afişate fără restricţii către o plajă largă de utilizatori, fără marcaje şi în afara perioade electorale, ceea ce e interzis de legea electorală.
- de notat că "prima sesizare că se face o campanie de promovare a lui Călin Georgescu pe TikTok a fost făcută în 2020, iar în 2021 TikTok a concluzionat că e o activitate suspectă"
- la nivelul platformei TikTok a mai fost identificată o activitate de promovare masivă, derulată în ultimele două săptămâni, pentru susţinerea POT (Partidul Oamenilor Tineri), care îl susţine pe Călin Georgescu.
Documentele declasificate din CSAT:
Raportul desecretizat al SRI - Serviciul Român de Informaţii
Documentul SIE - Serviciul de Informaţii Externe
Raportul Ministerului de Interne - Direcţia Generală de Protecţie Internă
Documentul STS - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale
VIDEO. Ştirile zilei
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro