
Postul de televiziune National Geographic difuzează un documentar în ziua în care se împlinesc 113 ani de la scufundarea Titanicului.
Este vorba despre producţia „Titanic: Renaşterea digitală”, un documentar de 90 de minute care oferă o perspectivă fără precedent asupra celei mai celebre tragedii maritime din istorie, scrie news.ro.
Utilizând o tehnologie de scanare subacvatică de ultimă generaţie şi 715.000 de imagini digitale, documentarul prezintă cel mai precis model al Titanicului creat vreodată: o replică digitală la scară 1:1, fidelă până la ultimul nit.
La 14 aprilie se împlinesc 113 ani de la scufundarea navei R.M.S. Titanic, un eveniment care continuă să fascineze lumea întreagă.
La ce oră e programat documentarul?
Realizat de Atlantic Productions, documentarul va avea premiera în 14 aprilie, ora 23.00, la National Geographic.
Ce prezintă producţia?
În 2022, regizorul premiat Anthony Geffen şi echipa sa au lucrat alături de compania Magellan, specializată în cartografiere subacvatică, pentru a realiza cel mai amplu proiect de scanare 3D de acest gen, la o adâncime de 3.800 de metri în nordul Atlanticului.
Pe parcursul a trei săptămâni, echipa a lucrat non-stop, colectând 16 terabiţi de date, 715.000 de imagini şi filmări 4K, obţinând o reprezentare a epavei fără precedent.
După aproape doi ani de analiză minuţioasă, un grup de istorici, ingineri şi experţi criminalişti de renume - inclusiv analistul Titanic Parks Stephenson, experta în metalurgie Jennifer Hooper şi căpitanul Chris Hearn - s-au reunit pentru a reconstrui ultimele momente ale navei.
În cadrul documentarului, aceştia pun sub semnul întrebării teorii vechi şi aduc la lumină noi perspective despre ce s-a întâmplat, cu adevărat, în acea noapte tragică din 1912.
Folosind o scenă LED imersivă de dimensiuni reale, experţii au putut "păşi" virtual printre rămăşiţele Titanicului, de la camera cazanelor, unde inginerii au luptat până în ultima clipă să menţină electricitatea funcţională, până la luxoasele cabine de primă clasă şi punctul exact unde corpul navei s-a rupt în două.
Această analiză aprofundată pune sub semnul întrebării teoriile existente şi dezvăluie noi perspective asupra evenimentelor din acea noapte, oferind publicului posibilitatea de a înţelege mai bine tragedia care continuă să fascineze lumea întreagă.
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro