Concurenţa le înceţoşează judecata jurnaliştilor. Prim mimetism, pe principiul “dacă ei dau şi noi trebuie să o facem", posturile TV ajung la exagerări, ca în cazul uciderii handbalistului Marian Cozma. Astfel s-au explicat şefii ştirilor de la posturile TV în faţa Consiliului Naţional al Audiovizualului.
Din dezbatere:
Răsvan Popescu (preşedinte CNA), foto: "Timp de o săptămână, bombardamentul a fost general, cu diferenţe între posturi. Ar trebui să existe un cod intern în toate redacţiile. Astfel putem elimina derapajele."
Christian Mititelu (CNA): "Se încearcă nu atât o informare a publicului, ci o emoţionare a lui. O înduioşare. Nu ştiu în ce fel îşi face presa astfel rolul. O ştire despre moartea unui copil era ilustrată cu poze cu el la diferite vârste. Ce relevanţă aveau? Ştirile ilustrate cu o muzică siropoasă sunt iarăşi frecvente."
Răzvan Mitroi (Antena 3): "Dacă e ceva care ne duce despre derapaje, de vină este competiţia între televiziuni. Soluţia este autoreglementare. Din organizaţia mea, pot spune că există aceste discuţii. Masele critice care ar putea determina atoreglementarea sunt însă deocamdată infime.
În cazul Cozma, show-ul l-a făcut familia. În cazul acesta tatăl. Nu cred că vreo instituţie media ar fi putut să se abţină la un spectacol pus în stradă. E o atracţie la care nu poţi să rezişti, ca instituţie media. Dacă personajele sunt dispuse să îşi exhibe suferinţa, nu putem refuza."
Cristian Coman (Realitatea TV):
"Sunt multe derapaje, dar nu este corect să fim acuzaţi in corpore. Nu e o situaţie normală, dar cred că doar piaţa o va regla. Generalizaţi. Nu cred că este o regulă, cel puţin în cazul meu. Competiţia este de vină. Nu este problema de ce dai, ci în ce mod o faci."
Claudiu Lucaci (TVR): "Televiziunile de ştiri au preluat supremaţia în timpul zilei, ceea ce ne creează un dezavantaj nouă. Televiziunile de news dau o direcţie, care nu e neapărat la fel cu un post generalist. Orice Breaking news devine ştire pentru toate celelalte televiziuni, tocmai din acest motiv: Trebuie să fii şi tu acolo!
Dar trebuie să îţi ţii în frâu pornirile. Cât timp există pe celelalte posturi, nimeni nu poate argumenta de ce alţii fac, şi tu nu!"
Mihai Mălaimare (CNA): "Violenţa în audiovizualul românesc este teribilă. În ştiri lucru acesta este nepermis."
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.roCiprian Stoianovici (Asociaţia Jurnaliştilor din România): "Trăim într-o societate emoţională. Avem o soluţie. Stă în codurile deontologice. Soluţia, pur teoretică, este să arătăm celor din marketing că avem nişte principii de la care nu abdicăm. Dar e, cum spuneam, doar o soluţie teoretică.
Trebuie să tragem linie între ce este profitabil şi ce este corect. E o luptă epuizantă, dar cred că merită. De la noi porneşte: să fim de acord că avem o problemă. Doar că 90% dintre jurnalişti nu cred că au o problemă."
Comentarii