Postul de ştiri Antena 3 a primit o amendă de 7.500 de lei (75 de milioane de lei vechi) pentru că a difuzat duminică, înainte de ora 21.00, rezultatele sondajelor la ieşirea de la urne, la alegerile europarlamentare. Un alt motiv invocat de CNA pentru această amendă a fost şi dezechilibrul în prezentarea candidaţilor de-a lungul campaniei electorale.
Antena 3 nu este la prima abatere. În urmă cu şase luni, la alegerile generale din toamnă, postul TV a prezentat datele înainte de închiderea votului, dar a scăpat fără amendă. La alegerile locale din 2008 însă, s-a ales cu o somaţie. Primul furt al startului la ora 21.00 îi aparţine însă postului Realitatea TV şi datează din 2007.
Paginademedia.ro prezintă două cazuri la prima vedere incredibile în care Realitatea TV şi Antena 3 au furat startul exit poll-ului dilatând timpul. Primul episod s-a întâmplat în 2007, când ceasul de pe Realitatea TV a sărit cu două minute în timpul pauzei publicitare. La alegerile locale de anul trecut, Antena 3 a venit cu o altă metodă, cu aceeaşi finalitate: pe ceasul de pe ecran, un minut ...era afişat mai mult de 60 de secunde...
Iată poveştile, pe rând:
2007, referendum pentru votul uninominal şi alegeri europarlamentare.
Telespectatorii aşteaptă rezultatele. După una din pauzele publicitare înainte de ora 21.00, ceasul Realitatea TV sare cu două minute. Dacă pe Realitatea TV ceasul arăta 21.59, cel de pe Antena 3 indica 21.57.
Realitatea TV a difuzat rezultatele exit poll-ului conform ceasului postului. Au fost primii, normal. Cei de la Antena 3 au dat şi ei studiul, deşi ceasul lor arăta cu două minute mai puţin decât la Realitatea. Realitatea a revenit apoi la ora normală. Mişcarea s-a făcut tot într-o pauză publicitară. După primul calup de reclame, ceasul a fost dat pe ora corectă, 21.24.
Ce spunea, la vremea respectivă, Decizia CNA de sancţionare a postului Realitatea TV:
"În momentul prezentării acestor rezultate, pe ecran a fost afişată ora 21.00, în timp ce ora reală era 20.58. Această modificare a orei a fost constatată în timpul grupajelor de publicitate care au precedat şi urmat orei 21.00. Revenirea la ora corectă s-a realizat la ora 21.24.
Radiodifuzorul a recurs la un subterfugiu prin care, în timpul grupajelor publicitare, a modificat ora, prin afişarea pe ecran a altei ore decât cea reală, inducând astfel publicului ideea că difuzarea primelor rezultate ale sondajelor la ieşirea de la urne la referendumul pentru votul uninominal şi la alegerile europarlamentare a fost realizată la ora 21.00."
2008, alegeri locale
Rolurile se schimbă. Pe Realitatea TV este ora 21.58. Pe Antena 3 este 21.00, iar postul a difuzat, evident primul, datele exit poll-ului.
Cum? Explicaţia cu tente suprarealiste dată de CNA de la acea vreme ţine loc de poveste:
"În momentul prezentării acestor rezultate, pe ecran a fost afişată ora 21.00, în timp ce ora reală era 20.58. Această modificare a orei a fost constatată în timpul difuzării emisiunii, după cum urmează:
Conform raportului de monitorizare, începând cu ora 20.27, prin menţinerea pe ecran a unor minute cu o durată mai mare de 60 de secunde, ceasul afişat de postul Antena 3 la ora 20.50 a fost în urma orei reale cu 1 minut şi 56 de secunde.
După ora 20.50 afişată pe ecran, a urmat ora 20.54, astfel, ceasul postului Antena 3 a arătat cu 1 minut şi 56 de secunde înaintea orei reale.
Revenirea la ora reală s-a realizat în intervalul 21.17-21.19, când minutele 17 şi 18 ale orei 21.00 au fost menţinute pe ecran, mai mult cu 31 de secunde fiecare, iar minutul 19, mai mult cu 52 de secunde."
Ora 21.00 este punctul culminant în materie de TV într-o zi electorală. La alegerile generale de anul trecut, TVR 1 a ratat startul şi a dat rezultatele câteva minute mai târziu. Rateul s-a văzut în ratinguri. Motivul oficial a fost o greşeală tehnică. TVR urma să prezinte aceleaşi date de exit poll difuzate şi de Antena 3, întrucât cumpărase sondajul de la CCSB, firmă deţinută de Camelia Voiculescu. TVR 1 a întârziat. Antena 3 a dat datele (prea) la timp.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
Intr-adevar, aici problema nu e ca influenteaza electoratul, ci ca nu se respecta regula la care trebuie sa se raporteze toate posturile. Si asa, aia mai obraznici, castiga audienta nemeritata, bani mai multi din publicitate etc. Mie mi se pare prea putin 7.500, de fapt e ridicol pentru asa ceva.
In alta ordine de idei, Romania este probabil singura tara din lume in care s-au furat minutele - direct din ceas.