Fabrica de hârtie de la Letea va mai funcţiona zece zile, după care va fi închisă, a declarat în exclusivitate pentru paginademedia.ro proprietarul fabricii, Dumitru Sechelariu. Fabrica, spune Sechelariu, va intra în conservare.
De ce a luat această decizie?
Dumitru Sechelariu, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro:
"Ultimele acţiuni ale DNA au creat un risc reputaţional care a dus la imposibilitatea de a face împrumuturi bancare. Apoi, este vorba şi de această perioadă de recesiune. Letea are nevoie de o capitalizare."
"Mai stăm pe producţie zece zile. Apoi se va închide, va fi în conservare, voi vedea ce voi face."
Cei 270 de angajaţi de la Letea vor intra în şomaj, spune Sechelariu. "Oricum, în ultimul an, au fost mai mult în şomaj tehnic".
Sechelariu avasează mai multe posibilităţi de a salva fabrica:
"Una ar fi vânzarea maşinii aici sau în afară. Există mai multe negocieri în acest moment. Am cam trei patru oferte să vând afară fabrica şi una din România. Sunt negocieri."
"Vom încerca să vindem şi o parte din terenul fabricii. Dacă nu reuşesc nici să vând fabrica, nici terenul, o să intre în conservare."
Capacitatea de producţie a fabricii Letea este de 70.000 de tone de hârtie pe an. “Poate merge până la 120.000 de tone”, spune Sechelariu. Totuşi, anul acesta, doar 6.000 de tone de hârtie au ieşit de pe banda fabricii.
Marile ziare au cumpărat hârtie de import, aceasta fiind o altă cauză a deciziei lui Sechelariu.
"Presa centrală, marile ziare, mă refer la ce deţine Dinu Patriciu, Dan Voiculescu sau Bobby Păunescu nu a vrut să colaboreze. Asta deşi eu am un preţ şi o calitate peste Slovenia (principalul meu concurent), Polonia, Rusia sau Ucraina."
Cum au justificat publisherii de la noi?
"Nu au justificat. Au preferat să ia de la străini."
Stocul actual se duce la export, spune Sechelariu, în ţări precum Turcia, Moldova, Georgia, Ungaria,India sau Egipt.
Comenzile de pe plan intern au fost puţine, spune Sechelariu şi “doar cum au vrut ei”.
"De obicei, nu vor contracte cu Letea. Iau doar când vor ei. De câţiva ani încoace, este mai mult o rezervă pentru ei."
Principalii clienţi pe plan intern ai fabricii de la Letea erau titlurile din presa locală.
Dumitru Sechelariu, fost primar al Bacăului, invocă şi relaţia cu actualul primar, Romeo Stavarache:
"Primarul îmi pune beţe în roate. De şase ani am probleme cu municipalitatea, sunt blocat în toate părţile. Este greu să lucrezi cu o administraţie ostilă. A existat un investitor care a vrut să cumpere zece hectare de teren de la Letea. Cu 16 milioane de euro, fabrica se putea capitaliza. Acest investitor venea cu 80 de milioane de euro investiţie. Primarul a zis Nu."
Foto: Liviu Maftei, Mediafax Foto
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
care sunt cei 4 posibili investitori ? cat de secrete pot fi aceste negocieri ? cate lucruri de maxim interes se intampla in lunile iunie-iulie in Bacau daca preluarea si inchiderea fabricii nu sunt aduse in cunostinta bacauanilor? daca nu va intereseaza partea sociala a problemei puteti macar sa urmariti aspectul economic, este vorba totusi despre Letea, nu despre un chiosc din Piata mare. in ce consta "conservarea" in care intra fabrica ? se va mai iesi din aceasta conservare ?
Sechelariu uita sa mentioneze politica de preturi pe care a practicat-o multi ani . Ani de zile si-a stabilit pretul dupa hartia de import , fara argumente economice , doar ca in momentele acelea tipografiile nu-si permiteau sa cumpere din import si acceptau Letea la o calitate mult inferioara diferentei de pret dintre hartia de import si Letea . Majorarile de pret si trecerea de la leu la euro sau invers a pretului la hartie de Letea sa faceau de la o zi la alta chiar daca tu cu Letea aveai un contract unde era stipulat ca majorarile se anunta in termen de 30-45 de zile . Daca euro crestea schimba pretul din lei in euro , daca euro scadea majora pretul in euro si multe alte solutii de genul asta care practic au indepartat clientii de Letea .De calitatea hartiei nu mai vb . Pe de alta parte se inchide fabrica cand preturile la hartie de ziar sunt in crestere si toate piata este pe minim istoric , urmand sa intre pe crestere .
@Gutenberg - nu cred ca stii situatia reala. Intreaba orice tipograf care lucreaza cu hartie de Letea ce parere are.
Am rezolvat.
"Vai dar ce pantofi frumosi aveti! Sunt din import? Nu doamna, sunt din export."
Ziarele au cumaprat hartie din import, nu "din export", Petrisor.
Nici acum n-ai curaj sa publici?