Cazul lui Cristian Tabără a scăpat total de sub control. Astăzi, în încercarea de a atrage cititori, tabloidul Libertatea iese pe prima pagină cu un citat uluitor, alături de poza lui Cristian Tabără: “Da, mi-a alunecat degetul în vaginul fetiţei”. A zis el aşa ceva? Explicaţia este în supratitlu şi în subtitlu (evident, mult mai mici). Mama fetei spune că Tabără i-ar fi spus…
Subiectul Cristian Tabără ridică însă mari probleme legate de responsabilitatea jurnaliştilor. Avidă de subiecte, presa a derapat încă de la apariţia primului material.
Scandalul a fost declanşat de Evenimentul zilei, un ziar quality, cel puţin prin definiţie. “Cristian Tabără, cercetat de procurori pentru viol”, a titrat ziarul mare, pe prima pagină. Faptul că o vedetă are un dosar penal în cercetare este, evident, o ştire. Problema apare la gestionarea unui astfel de subiect, de mare impact asupra imaginii publice. Da, o vedetă alăturată cuvântului "viol" vinde bine, dar cine mai poate spăla pata de pe imaginea vedetei, dacă ancheta dovedeşte contrariul? Mai ales că tocmai mama fetiţei spune că "nu a fost chiar viol". În aceeaşi primă zi, site-ul EVZ a lăsat comentariile la liber, iar vulgaritatea şi injuriile directe, fără perdea, au cuprins forumul ziarului.
Subiectul a fost amplificat şi în doar două zile a fost în toate tabloidele. Dezbrăcând haina jurnalismului, tabloidele au uitat de prezumţia de nevinovăţie şi au marşat pe acuzele aduse de o fetiţă de 12 ani şi de o fostă iubită. Din ziare a lipsit doar verdictul. Cancan a publicat în "exclusivitate" o poză cu fetiţa. Fotografia avea o bandă neagră pe ochi, dar fata putea fi uşor recunoscută.
Doar un alt exemplu. Alături de un articol despre Cristian Tabără, Click a pus, pe o coloană, câteva cazuri de celebrităţi acuzate de pedofilie: Michael Jackson, Marian Dârţă, Roman Polanski. Pe aceeaşi pagină, o supoziţie legată de potenţa vedetei, dar şi un articol despre impotenţa la români şi o ilustraţie care nu mai are nevoie de nicio explicaţie. Cu mult înainte ca justiţia să îşi spună cuvântul, Tabără este pur şi simplu "executat", la nivel de imagine publică.
Să lăsăm deoparte faptele. Este treaba autorităţilor să arate ce s-a întâmplat în realitate. Dar privind din punct de vedere strict al jurnalismului, cazul Cristian Tabără arată o lipsă totală de responsabilitate într-o situaţie extrem de sensibilă. Este valabil nu numai pentru tabloide (care consideră, total fals, că a fi tabloid înseamnă a călca meseria şi normele în picioare), dar şi pentru Evenimentul zilei (cotidianul quality care nu a avut nicio reţinere în a pune, din start, ştampila de viol pe imaginea lui Cristian Tabără).
Calitatea unui jurnalist se vede tocmai la gestionarea unor subiecte sensibile, cum este şi cazul de faţă, cu posibile repercusiuni în cariera şi imaginea unui om de televiziune. Dar ce mai contează responsabilitatea, deontologia? În vreme de criză, e permis orice... în numele tirajului!
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
Avantajul lui Cristian Tabara este acela ca in presa sunt mai multi oameni lipsiti de credibilitate peste 90%. Prin urmare eu nu cred ca imaginea lui este afectata pentru ca oamenii nu cred.
Nici nu ai cum sa crezi cand se debiteaza asemenea ineptii despre un om special cum este Cristian Tabara.