Toate veniturile salariiaţilor din Ringier vor fi trecute pe cartea de muncă, anunţă o comunicare internă a companiei. Ringier va suporta costurile trecerii de pe cartea de muncă pe drepturile de autor, care se ridică la un milion de lei pe an.
Nu sunt excluse reduceri de salarii, dar acestea vor fi aplicate doar în cazul salariilor mari. De ce, în continuare:
Din documentul Ringier:
“Am luat aceasta decizie deoarece inca o reducere drastica a salariilor care au fost deja micsorate considerabil in februarie nu este nici rezonabila, nici sustenabila luand in calcul costul vietii in Bucuresti si rata inflatiei aflata in continua crestere.”
Comunicarea Ringier, pe larg:
Datorita noii legi impuse de guvern, incepand cu 1 iulie angajatii nu mai pot avea contracte de drepturi de autor. Salariile vor fi platite in totalitate pe contract de munca. Rezultatul este o crestere a taxelor platite pentru contractele de drepturi de autor de la 10 la 61.5%. Daca taxele de 61.5% ar fi impartite intre angajator (29%) si angajat (32.5%), salariile nete ar fi mult diminuate cu procente intre 6-26% pentru aproape 150 angajati care au doua tipuri de contracte.
Management board-ul Ringier Romania a decis ca cea mai mare parte a taxelor suplimentare sa fie suportate de companie. Vor exista unele cazuri unde vor exista mici reduceri de salarii (in cazul nivelelor salariale mari). Aceasta decizie a fost aprobata de Florian Fels, CEO al noii companii Ringier/Springer.
Am luat aceasta decizie deoarece inca o reducere drastica a salariilor care au fost deja micsorate considerabil in februarie nu este nici rezonabila, nici sustenabila luand in calcul costul vietii in Bucuresti si rata inflatiei aflata in continua crestere.
Costurile aditionale pe care le va suporta compania se ridica la peste 1 milion de RON pe an. Deocamdata aceasta cheltuiala suplimentara poate fi acoperita de companie deoarece am redus mult costurile in primul semestru fata de buget, lucru care s-a putut realiza printr-o disciplina financiara stricta. Pana acum am putut compensa pierderile la cifra de afaceri fata de buget prin taieri de costuri si economii.
In cazul in care business-ul, si in special veniturile din publicitate si vanzari vor scadea in partea a doua a anului mai mult decat in prima parte, va trebui sa revizuim intreaga structura de costuri a companiei inclusiv salariile. Preluarea de catre companie a taxelor suplimentare pe contractele de drepturi de autor poate fi suportata atat timp cat atingem rezulatul anual bugetat.
Angajatii care vor avea mici scaderi de salarii vor fi informati in mod direct de catre sefii lor.
Decizia companiei de a prelua taxele suplimentare nu include si colaboratorii care lucreaza doar pe baza de contract de drepturi de autor. Acestia isi vor suporta singuri taxele.
Decizia noastra a fost luata pe baza interpretarii proprii a noii ordonante publicata in Monitorul Oficial. Normele finale de implementare inca nu au fost publicate desi ordonanta intra in vigoare cu data de 1 iulie 2010. Nu ne asteptam ca publicarea normelor sa aduca schimbari majore, insa nu excludem nici anumite ajustari.
Citeşte şi:
- Drepturile de autor, două soluţii pentru editori: ori taie salariile, ori concediază! Ce spun Peter Imre, Cătălin Tolontan şi Ringier
- Marius Hagger va pleca de la Ringier România
- Raluca Badea va conduce revistele din Adevărul Holding. Veniturile pe drepturi de autor scad cu 16%
Comentarii
1) impozit pe venit aprox 13% = 0,13 x 2200 = aprox. 290 ron
2) cass, cas, somaj = aprox 16% din PLAFON = 0,16 x 9200 = aprox 1500 ron PE AN = 123 ron/luna
Deci, din brut ramane 2200 - 290 - 123 = aprox 1800 ron. Pierderea neta fata de netul venitului actual este in acest caz cel mult 2 milioane de lei vechi.
Daca Ringier a luat decizia asta, nu cred ca a luat-o pt ca a crescut nivelul de taxare a venitului de la 10 la 60 la suta (pt ca am vazut ca nu a crescut la 60%). Probabil ca sunt alte ratiuni. Pe care doar le pot intui.All in all, e bine pentru angajati. Pe CM vor fi aparati si de reglementarile din Codul Muncii, deci e un castig in plus.