Ceea ce vedem acolo (în trustul lui Sorin Ovidiu Vîntu n.r) este imaginea unui despot primitiv de presă, care dă ordine, folosindu-şi postul de televiziune ca pe o sculă, în vederea satisfacerii intereselor personale, neţintând seama de regulile profesionale ale jurnalismului, spune Cristian Tudor Popescu într-un interviu acordat paginademedia.ro.
CTP: "Acolo nu este vorba nici măcar de nişte ilegalităţi, nu se fură banul poporului. Este vorba de nişte procedee profund incorecte pe care le foloseşte patronul acestui post şi de faptul că jurnaliştii în cauză nu se opun, sau, mă rog, din stenograme nu rezultă că s-ar fi opus, nici nu ştiu cum a fost în realitate".
„Nu este normal” spune Cristian Tudor Popescu despre prezenţa în dosar unor discuţii irelevante cu jurnalişti din afara trustului (cum este cazul Vîntu - Petrişor Obae, editorul Paginademedia.ro).
Cristian Tudor Popescu, pentru Paginademedia.ro:
Meseria de gazetar este afectată ca prestigiu prin aceste stenograme şi aceasta s-a şi dorit de către cei care le-au înregistrat şi le-au scurs după aceea către presă sau pe internet, conform unui procedeu deja împământenit.
Este profund incorect acest procedeu, este vorba de implicarea în lupta politică a organelor statului, a procuraturii, a Serviciului Român de Informaţii, pentru că astfel de înregistrări nu aveau ce căuta în dosarul respectiv.
Ele au fost puse acolo cu scopul, evident, de a fi apoi vărsate pe internet şi a lovi în imaginea presei, aşa cum, la rândul lui, postul Realitatea TV îl atacă pe preşedintele Băsescu şi PDL-ul continuu, într-o campanie persistentă şi în mod evident, dezechilibrată, dictată de patronul postului. În această bătălie, dusă cu mijloace incorecte. are de suferit imaginea jurnalistului român.
Carmen Andronache: Este normal să fie publice convorbirile telefonice dintre un jurnalist şi sursele sale într-un dosar, fără ca aceste discuţii să aibă vreo legătură cu procesul?
Nu este normal, dar deja coborâm la nişte chestiuni de bucătărie jurnalistică. Deocamdată avem o problemă mult mai gravă şi anume cu reproducerea acestor convorbiri private într-un dosar penal. În felul acesta, ne putem aştepta la orice.
Justificările procurorilor cu privire la introducerea acestor convirbiri în dosarul Vîntu, privind FNI-ul, Nicolae Popa, Indonezia s.a. sunt ridicole, sunt ilogice. Ei spun că pentru că într-o convorbire cu un jurnalist, Vîntu a pronunţat ceva legat de dosarul Banca Agricolă, trebuie dată acea convorbire în dosar şi cu numele jurnalistului respectiv. Păi ce, jurnalistul respectiv a rostit Banca Agricolă?
Iar într-o altă convorbire, Vîntu spune ceva de alianţele pe care le-a încheiat el pentru suspendare. E problema lui Vîntu, nu spune asta jurnalistul respectiv. Vîntu poate să spună ce doreşte, de ce trebuie să fie implicat un om care nu are treabă cu subiectul în cauză? E absolut ilogic şi este evidentă reaua credinţă a procurorilor, care justifică în modul acesta un act profund incorect în ce priveşte democraţia şi drepturile omului.
Cum vedeţi publicarea acestor stenograme din punctul de vedere al interesului public?
Acolo (în trustul lui SOV) nu este vorba nici măcar de nişte ilegalităţi, nu se fură banul poporului. Este vorba de nişte procedee profund incorecte pe care le foloseşte patronul acestui post şi de faptul că jurnaliştii în cauză nu se opun, sau, mă rog, din stenograme nu rezultă că s-ar fi opus, nici nu ştiu cum a fost în realitate. Că este bine, că este rău, este vorba de modul în care au fost livrate aceste înregistrări.
Dacă manipularea presei ar deveni şi ea legal incriminabilă (cum este, de exemplu, manipularea bursei) atunci am putea discuta şi ar fi bine că se dau astfel de lucruri publicităţii. Numai că ele nu sunt date într-un regim corect. Ele sunt date în mod tangenţial, prin agăţarea la acest dosar şi cu pretexte, fac foarte vizibil interesul politic al procurorilor şi implicarea lor în bătălia politică.
Care sunt soluţiile într-o astfel de situaţie pentru jurnaliştii a căror înregistrări telefonice au fost făcute publice fără să existe vreun interes pentru proces?
Eu dacă aş fi înregistrat în felul acesta, n-aş da pe nimeni în judecată. Ah, bun, să vedem cât de departe se merge cu încălcarea vieţii private că hai să ne gândim, astea au fost nişte discuţii profesionale, mai mult sau mai puţin în ghilimele, dar în continuare ne aşteptăm şi la înregistrări ambientale, de prin alcovuri, de prin veceuri publice. Adică, la ce o să ajungem în direcţia asta, e o întrebare.
Foto: EVZ
Citeşte şi:
- STENOGRAME: O discuţie jurnalistică dintre Paginademedia.ro şi Vîntu, în dosarul de instanţă
- Dragoş Stanca despre stenogramele cu Vîntu: “am multe stenograme mentale mult mai grave, cu alţi actori”
- DEZBATERE: Semnal de alarmă. Relaţia jurnalist – sursă, pusă grav în pericol de stenogramele SOV
- Asociaţia Jurnaliştilor din România cere explicaţii de la Parchet şi de la Realitatea Caţavencu
- Mircea Toma: Teama de înregistrări este prezentă în societatea noastră din 1990
- Cristian Tudor Popescu: Ceea ce vedem la Realitatea “este imaginea unui despot primitiv de presă”
nu ma indoiesc ca exista si stenograme Vantu-CTP. Tot asa, fara relevanta... Daca am sa gasesc acolo o dovada de verticalitate a jurnalistului, am sa-i redau capitalul de incredere pe care l-a pierdut de cand cu miscarea Adevarul-Prezent-Gandul