Grigore Cartianu, redactorul-şef al ziarului Adevărul, a declarat la PaginademediaTV că ziarul pe care îl conduce are probleme cu plata la timp a salariilor şi că a apelat la înţelegerea angajaţilor.
“Sper să rezolvăm rapid treaba asta, pentru că pe termen lung nu poate funcţiona un trust de presă sau un ziar având permanente întârzieri către salariaţi”, a spus Cartianu la PaginademediaTV .
Despre temerea angajaţilor că Dinu Patriciu ar putea închide Adevărul:
"Să îşi facă griji pentru faptul că nu îşi iau salariul la timp este o temere justificată, pentru că asta e ceva concret. Dar nu cred că Dinu Patriciu va pune stop afacerii de presă, chiar dacă nu sunt cele mai bune momente de a investi în zona presei acum."
Cartianu, despre temerea angajaţilor că Adevărul s-ar închide:
Jurnaliştii cotidianului deţinut de Dinu Patriciu nu şi-au primit integral salariile pe luna trecută, potrivit redactorului-şef.
“E un moment greu în economie, e foarte greu în presa şi atunci am zis să fim solidari în privinţa asta,” a spus el.
Transcrierea interviului a fost realizată de către Mediafax Monitorizare
Petrişor Obae: Ca jurnalist se poate face presă pe stomacul gol?
Grigore Cartianu: Nu se poate face presă pe stomacul gol, nicio meserie nu se poate face pe stomacul gol, dar nu se poate spune că la Adevărul suntem pe stomacul gol acum.
Avem nişte întârzieri de plată, neplăcute... La alte trusturi au fost întârzieri mai mari, de 2-3 luni. Noi avem o întârziere de o lună de plată la salarii în acest moment, dar nu salariul integral, pentru că s-a dat o parte din salariu, până la un nivel, nu ştiu, 10 milioane, 5 milioane, 15 milioane. Nici nu mai ştiu cât s-a dat oamenilor, că nu mă ocup eu de contabilitate şi de plăti. Dar ştiu că s-a dat o parte din bani şi restul banilor trebuie să vină zilele astea.
Am vorbit cu oamenii, au dificultăţi, am încercat să ne mai ajutăm între noi. Nu ştiu, un om care are o rezervă sau aşa, să poată să ajute un coleg pentru 10 zile sau pentru două săptămâni să depăşească momentul. E un moment greu în economie, e foarte greu în presă şi atunci am zis să fim solidari în privinţa asta.
Sper să rezolvăm rapid treaba asta, pentru că pe termen lung nu poarte funcţiona un trust de presă sau un ziar având permanente întârzieri către salariaţi.
Cartianu, despre criteriile de restructurare de la Adevărul:
Cum au fost aleşi oamenii care au fost restructuraţi?
Criteriile au fost cele profesionale bineînţeles. De exemplu, dacă la o secţie erau 7 oameni şi m-am hotărât să rămână 5, şeful de secţie şi redactorul-şef adjunct pe zona respectivă au decis că X şi Y sunt, să spunem, ultimii doi în ierarhia secţiei, departamentului.
Sigur am avut şi eu ca redactor-şef un cuvânt de spus. Dacă, de exemplu, mi s-a părut că este un abuz în privinţa unui om foarte bun, atunci am intervenit şi l-am convins pe şeful de secţie că trebuie păstrat omul respectiv.
Moralul nu este cel mai bun la Adevărul
În 90 la sută din cazuri au decis şefii de departamente şi, să spunem, cu supervizarea redactorilor-şefi adjuncţi. Ne-am despărţit şi de oameni buni, dar trebuia cumva să reducem costurile.
În condiţiile în care Adevărul a fost singurul ziar din Romania în situaţia de a pastra salariile nemicşorate niciodata. Cred că nici televiziunile nu au fost în situaţia asta. Adică, la alte ziare sau televiziuni s-au facut si 2-3 valuri de scăderi de salarii: reduceri cu 25 la sută a salariilor, reduceri cu 20, reduceri cu 15, reduceri cu 30. Sunt oameni acum care câştigă 45% din cât castigau acum doi sau trei ani.
Decizia de a reduce costurile prin restructurări şi nu prin tăieri de salarii îi aparţine lui Dinu Patriciu.
Asta a fost tactica lui Dinu Patriciu, care spune aşa: „Pentru a nu demobiliza oamenii care lucrează, nu le scădem salariile. Prefer să le menţin salariile şi să muncească mai mult cei care rămân, dar să nu le scădem salariile. Au nevoie de banii respectivi.”
Cartianu, despre criteriile de restrusturare:
Tu cât de mult simţi că oamenii de la Adevarul sunt mobilizaţi acum?
Acum e un moment dificil, în acest moment, moralul nu este cel mai bun în Adevărul. Eu, ca mai batran in presa, ca deja sunt de mai bine de 20 de ani in presa, le-am spus colegilor că am trecut prin vremuri foarte dure. Vremuri în care FSN-ul arunca ziarele din tren (...), vremuri când inflaţia era de 140 % pe an şi dacă nu măreai salariile nu mai puteai cumpăra două gogoşi cu leafa.
Bun, am trecut prin vremuri grele si i-am rugat pe colegii mei sa fie intelegatori. Unii au plecat, unii nu au înţeles. Cum să zic, nu îi judec. Unii au dificultati, au rate la banci, alţii au familii de întreţinut şi atunci dacă a avut o ofertă să meargă în altă parte, unde să-şi ia banii la timp şi eventual mai mulţi, atunci i-am spus: „Nu, nu mă supăr pe tine că pleci acolo, îţi spun doar că aş prefera să lucrăm împreună mai departe.”
Există temerea în rândul angajaţilor de la Adevarul că Dinu Patriciu va pune stop proiectului?
Oamenii pot gandi orice. Unii sunt mai prăpăstioşi, alţii sunt mai încrezători. Nu poţi să stopezi zvonurile, bârfele s.a.
Nu cred că Dinu Patriciu va pune stop afacerii de presă
E o temere justificată ?
În acest moment, eu cred că este o temere nejustificată. Să îşi facă griji pentru faptul că nu îşi iau salariul la timp este o temere justificată, pentru că asta e ceva concret. Dar nu cred că Dinu Patriciu va pune stop afacerii de presă, chiar dacă nu sunt cele mai bune momente de a investi în zona presei acum.
Dar afacerile se fac pe termen lung. Şi pe termen mediu şi lung, ziarul Adevărul este o afacere bună.
Cartianu, despre moralul de la Adevărul:
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Comentarii
1. Nu obliga nimeni pe nimeni sa se duca la masa aia, daca vrei bine, daca nu nu, nu e fortat.
2. Ce greva, etc, daca nu iti convine , e democratie, se poate demisiona, piata mncii e libera. cu siguranta ca, cei buni, jurnalisti, etc, isi vor gasi loc d emunca , atunci care este problema, ca nu inteleg, sunt legati de glia ADH sau cum?
tu esti sigur constantin radu, taranusul din craiovita noua. de bun ce esti, nu te-a angajat nimeni dupa ce ai plecat de la adevarul. esti mort de oftica, oltenusule!
jurnalisti de la adevarul, care mai aveti onoare, adunati-va si schimbati situatia. cei care n-au onoare n-au decat sa mearga la cantina saracului si sa cerseasca un polonic de ciorba si o strachina de indurare
"Mascariciul din pozitia "Ghiocel": Da sa traiti!"
Si uite asa apare papagalul de mai sus, pe site-ul asta sa ne vorbeasca noua. De unde naiba sa stie argatu' ca pentru o restructurare se tine cont de un criteriu de evaluare al performantei care se obtine in decursul unui an sau 6 luni, pe baza sarcinilor de serviciu care se regasesc desigur in fisa postului - facuta la misto la AH?
Ar fi cazul sa puna mana sa faca plati in favoarea angajatilor si sa lase redirectionarea banilor catre firmele lor fantoma cel putin macar dupa sarbatori.
Rusine domnule arhitect, Dinu Patriciu!
In alta ordine de idei, pe termen scurt se poate cu "intirzieri permanente", deci. Cam cit estimeaza onor managmentul ca va dura termenul scurt? 2 ani, 3 ani?