"Unii dintre colegi au pus problema că este un monopol. Sigur că poate nu e în regulă, dar legea nu interzice", a declarat pentru paginademedia.ro Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, cel care a pus problema ca distribuitorii de cablu să nu deţină şi posturi TV.
Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a explicat pentru paginademedia.ro cum ar arăta acest articol de lege şi care ar fi scopul lui. Dacă ar ajunge însă în lege, cabliştii care au deja posturi de televiziune nu vor fi afectaţi.
Onisei:
“E limpede că acest articol nu poate să fie decât pentru viitor. Acesta ar putea suna astfel: “cei care fac retransmisie de programe nu au dreptul să aibă programe proprii”.
Onisei a declarat că membrii Consiliului nu au votat “să facem oficial acest demers”.
Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA:
“Declaraţia mea a venit pe fondul discuţiei privind schimbarea denumirii postului 10 TV şi a modificării tipului de program, din generalist în program de ştiri.
Unii dintre colegi au pus problema că este un monopol. Sigur că poate nu e în regulă, dar legea nu interzice. Iar eu le-am spus colegilor mei “vreţi să reglementăm acest lucru, atunci să solicităm modificarea legii în acest sens. “
Cum afectează piaţa faptul că există cablişti care au televiziuni?
Onisei: “Nu afectează în niciun fel. Unii consideră asta că din cauza faptului că există riscul ca un cablist puternic să aibă un monopol şi să scoată unele posturi, dar temerea este falsă atâta timp cât există must-carry (obligaţia ca posturile să fie transmise în funcţie de audienţă n. red.).”
Răsvan Popescu, vicepreşedinte CNA, a explicat că forul pe care îl conduce nu are drept de iniţiativă legislativă.
“Să vedem dacă un parlamentar va prelua această idee. În acest caz vom fi sesizaţi oficial pentru a ne cere o părere, iar în acel moment vom putea să formulăm un punct oficial de vedere după ce ne vom consulta cu toţi membrii CNA.“
Acesta a mai spus că va încerca să se consulte şi cu alte instituţii de reglementare a audiovizualului din Europa pe această problemă.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro“Urmează să vedem dacă şi pe plan European există astfel de situaţii, unde am putea ave o consultare.
Romania este într-o situaţie atipică, avem un grad de cablare foarte mare, de peste 90%, faţa de alte ţări unde transportul este preponderent de tip DTH. Vom încerca să vedem cum au rezolvat alte ţări această problemă.“
Comentarii
Cablistii au forta financiara sa livreze catre public transmisii de calitate (inclusiv in ceea ce priveste continutul). De ce sa stricati asta?