“Preţul cerut RCS de către Antene, de şapte milioane de euro, este de câteva ori mai mare decât cele mai scumpe posturi”, a declarat, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro, Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu – ACC, care reuneşte jucătorii din piaţă.
În interviul acordat Paginademedia.ro, Petric vorbeşte şi despre un conflict mai vechi al cabliştilor cu Antenele, care, spune el, forţau vânzarea posturilor Euforia şi Antena 2 numai la pachet cu gratuitele Antena 1 şi Antena 3.
Interviul, în continuare:
Din informaţiile Paginademedia.ro, dacă programele scumpe cer între 10 şi cel mult 20 de cenţi pe lună de la fiecare abonat, preţul cerut de Antene se ridica la circa 70 de cenţi.
Petrişor Obae: În comparaţie cu celelalte posturi de pe piaţă, cum este preţul cerut de Antena Group celor de la RCS pentru retransmisia posturilor pe reţeaua Digi?
Radu Petric: Niciun operator nu a plătit vreodată, de când există cablu în România, o asemenea sumă pentru a retransmite un post de televiziune.
Care este preţul mediu de retransmisie pentru un post TV?
Clauzele comerciale mă împiedică să pot da cifre exacte. Pot spune însă că preţul de şapte milioane de euro pe an (adică aproximativ 60 de eurocenţi pentru fiecare abonat pe lună) este de câteva ori mai mare decât cele mai scumpe posturi de pe piaţă.Antena 1 este prima televiziune free tot air (care se poate prinde cu o antenă clasică) care cere bani pentru difuzare. Sunt zone în care Antena 1 se poate prinde şi cu o antenă normală, cu furculiţa, cum se spune. Cât este de corect ca unii să recepţioneze gratuit, iar altora să li se ceară bani pentru asta?
Între cele două părţi, nu este vorba de un conflict cu mize comerciale, ci de altă natură, care îmi scapă
Digi TV este o platformă DTH, nu intră sub incidenţa must carry, care impune retransmisia posturilor gratuite, cum este Antena 1.
Aici este o mare problemă. În mod normal, nu se legiferează diferit telefonia fixă şi telefonia mobilă, internetul mobil şi internetul prin cablu. Se legiferează, pur şi simplu, servicii respective.
În alte ţări este la fel?
Din cunoştinţa mea, distribuţia de audiovizual nu este diferit reglementat în funcţie de tehnologie. Când vine vorba de serviciile de retransmisie, sunt acelaşi reguli, nu contează că sunt făcute prin cablu, eter, internet sau DTH. Altfel, vorbim de denaturarea concurenţei, pentru că fiecare tehnologie are avantajele ei, dar furnizează servicii similare.Oricum, în acest clar, toate datele par să arate că, între cele două părţi, nu este vorba de un conflict cu mize comerciale, ci de altă natură, care îmi scapă.
Din păcate pentru Antene, argumentele lor sunt nefericite şi total nefondate
Cum se negociază preţul cu posturile TV?
Este o negociere liberă. Problema aici este că Antena 1 este o televiziune liberă la retransmisie. De ce trebuie să plătească cei abonaţi la DTH un post care pe cablu sau în eter este liber la retransmisie?Din păcate pentru Antene, argumentele lor sunt nefericite şi total nefondate. De altfel, discuţii asmănătoare au fost şi cu cabliştii. Deşi legea impunea cabliştior să pună în grilă Antena 1 şi Antena 3 (altfel încălcau legea!), Intact forţa vânzarea la pachet numai împreună cu Euforia şi Antena 2.
Cum făceau asta?
Chiar dacă sunt posturile sunt libere la retransmisie, cabliştii aveau nevoie de un acord de la Intact pentru a le pune în grilă. Ei întârziau să trimită acest acord. Totul s-a rezolvat după un conflict deschis, în faţa CNA: Printr-o decizie a CNA, s-a stabilit că, dacă acordul nu este trimis într-un anumit termen, se consideră aprobat tacit, iar cabliştii pot pune posturile în grilă.Pro TV nu a pus niciodată aşa problema. Acolo era clar ce posturi sunt gratuite şi care sunt pe bani.
Vezi filmul evenimentelor de vineri, pe Paginademedia.ro, AICI.
Citeşte despre lupta în comunicate de sâmbătă, AICI.
Foto: Money Express
Citeşte şi:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
La CATV exista retele la sol, echipamente care pot fi oprite fortat, aici ideea de licenta are sens.
Problema RCS nu este CA trebuie sa plateasca pentru Antene, ci CAT trebuie sa plateasca.
In acest fel ne putem face o idee daca pretul cerut este unul decent... se va tine evident cont de numarul de abonati.
Le multumesc anticipa... si fara somatie... cand doresc ei...
http://www.rcs-rds.ro/resources/doc/contracte/contract_servicii_editia5rev1.pdf
ati semnat pentru un numar minim de canale si nu pentru niste canale anume.
Ce treaba are RDS ca Antenele se transmit codat si tu cu lighenu nu le poti receptiona ?
E piata libera nu iti convine schimbi furnizorul cu unul care iti satisface cerintele. Nimeni nu e obligat sa multumeasca pe toata lumea.
Iar la exemplul tau cu Carrefour :
Ce ar fi sa ma duc si eu la BMW si sa gasesc de vanzare doar Dacia =))
Intact acum a cerut bani de la distribuitori ca sa retransmita posturile prin satelit, iar RCS nu vrea si face scandal ca nu ar trebui sa plateasca, ca ar trebui sa fie gratis in continuare. RCS spune ca m-am imbogatit enorm de pe urma voastra, acum vreti bani, v-ati trezit dupa 20 ani ca aveti nevoie si de bani?
RDS ar trebui sa faca tot posibilul sa ajunga la un acord cu Antenele fiindca eu, in calitate de consumator, mi-am pus farfuria la fereastra ca sa prind posturile x, y, z, etc. RDS schimba tactica si scoate cateva programe si probabil, in viitor, vor mai scoate si altele. Cu alte cuvinte, ma uit doar la posturile care vrea RDS. Ce ar fi sa ma duc in Carrefour sa gasesc numai produse marca Carrefour si Cicilica? Asa si in cazul RDS.
ca la supermarket vrei produsul in oferta platesti , vrei pe raftul de sus , jos , la mijloc platesti.
antenele sunt televiziuni comerciale care castiga bani din publicitate si ca atare sunt libere sa isi vanda singure produsele potentialilor clienti fara a apela la un distribuitor prin cablu. daca vor ca rds & friends sa le vanda produsele sa plateasca taxa de raft.
Stimate domnule intervievator, de ce in preambulul intrebarilor strecurati nedevaruri? Antena 1 este free tot air si, da, se poate prinde si cu furculita, dar doar in orasele in care are licenta de emisie in eter si unde are emitatoare, adica la Bucuresti si in cateva orase mari. In tot restul tarii, domnule intervievator, furculita poate fi bagată oriunde... că tot nu prinde Antena 1. Ce se prinde cu furculitta peste tot este TVR, care este retransmis pe lantul Societatii Nationale de Radiocomunicatii, pentru care nu plateste nimic ori, mai exact, a acumilat datorii colosale pe care nu are de gand sa le plateasca. Nu-i nimic, o sa le platim noi toti cand vor fi sterse, ori preluate la bugetul de stat. Antena 1, in schimb, daca vrea o transmisiune de la Ploiesi, plateste pret per kilometru.
Si daca tot vorbim de furculita, de cand nu ati mai bagat-o in fundul unui televizor? Asa se uita lumea la televizor azi, cu furculita?
Antenele, deci, se receptioneaza prin distribuitori. Cei care se supun principiului must carry primesc toate canalele din aceasta categori gratuit. Cei din DTH, care pot transmite ce le trece lor prin cap, si care nu iti furnizeaza canale de televiziune gratuit, trebuie ca, la randul lor, sa plateasca. A te minuna in fata acestei ecuatii este ca si cum te-ai supara pe vecinul de apartament ca nu vrea sa se duca la munca in locul tau, in timp ce salariul il iei tot tu... Ce inechitate! Nu mai poți să facu un ban grămadă ca se gasesc toti măgarii să refuze sa munceasca in locul tau!