“Preţul cerut RCS de către Antene, de şapte milioane de euro, este de câteva ori mai mare decât cele mai scumpe posturi”, a declarat, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro, Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu – ACC, care reuneşte jucătorii din piaţă.
În interviul acordat Paginademedia.ro, Petric vorbeşte şi despre un conflict mai vechi al cabliştilor cu Antenele, care, spune el, forţau vânzarea posturilor Euforia şi Antena 2 numai la pachet cu gratuitele Antena 1 şi Antena 3.
Interviul, în continuare:
Din informaţiile Paginademedia.ro, dacă programele scumpe cer între 10 şi cel mult 20 de cenţi pe lună de la fiecare abonat, preţul cerut de Antene se ridica la circa 70 de cenţi.
Petrişor Obae: În comparaţie cu celelalte posturi de pe piaţă, cum este preţul cerut de Antena Group celor de la RCS pentru retransmisia posturilor pe reţeaua Digi?
Radu Petric: Niciun operator nu a plătit vreodată, de când există cablu în România, o asemenea sumă pentru a retransmite un post de televiziune.
Care este preţul mediu de retransmisie pentru un post TV?
Clauzele comerciale mă împiedică să pot da cifre exacte. Pot spune însă că preţul de şapte milioane de euro pe an (adică aproximativ 60 de eurocenţi pentru fiecare abonat pe lună) este de câteva ori mai mare decât cele mai scumpe posturi de pe piaţă.Antena 1 este prima televiziune free tot air (care se poate prinde cu o antenă clasică) care cere bani pentru difuzare. Sunt zone în care Antena 1 se poate prinde şi cu o antenă normală, cu furculiţa, cum se spune. Cât este de corect ca unii să recepţioneze gratuit, iar altora să li se ceară bani pentru asta?
Între cele două părţi, nu este vorba de un conflict cu mize comerciale, ci de altă natură, care îmi scapă
Digi TV este o platformă DTH, nu intră sub incidenţa must carry, care impune retransmisia posturilor gratuite, cum este Antena 1.
Aici este o mare problemă. În mod normal, nu se legiferează diferit telefonia fixă şi telefonia mobilă, internetul mobil şi internetul prin cablu. Se legiferează, pur şi simplu, servicii respective.
În alte ţări este la fel?
Din cunoştinţa mea, distribuţia de audiovizual nu este diferit reglementat în funcţie de tehnologie. Când vine vorba de serviciile de retransmisie, sunt acelaşi reguli, nu contează că sunt făcute prin cablu, eter, internet sau DTH. Altfel, vorbim de denaturarea concurenţei, pentru că fiecare tehnologie are avantajele ei, dar furnizează servicii similare.Oricum, în acest clar, toate datele par să arate că, între cele două părţi, nu este vorba de un conflict cu mize comerciale, ci de altă natură, care îmi scapă.
Din păcate pentru Antene, argumentele lor sunt nefericite şi total nefondate
Cum se negociază preţul cu posturile TV?
Este o negociere liberă. Problema aici este că Antena 1 este o televiziune liberă la retransmisie. De ce trebuie să plătească cei abonaţi la DTH un post care pe cablu sau în eter este liber la retransmisie?Din păcate pentru Antene, argumentele lor sunt nefericite şi total nefondate. De altfel, discuţii asmănătoare au fost şi cu cabliştii. Deşi legea impunea cabliştior să pună în grilă Antena 1 şi Antena 3 (altfel încălcau legea!), Intact forţa vânzarea la pachet numai împreună cu Euforia şi Antena 2.
Cum făceau asta?
Chiar dacă sunt posturile sunt libere la retransmisie, cabliştii aveau nevoie de un acord de la Intact pentru a le pune în grilă. Ei întârziau să trimită acest acord. Totul s-a rezolvat după un conflict deschis, în faţa CNA: Printr-o decizie a CNA, s-a stabilit că, dacă acordul nu este trimis într-un anumit termen, se consideră aprobat tacit, iar cabliştii pot pune posturile în grilă.Pro TV nu a pus niciodată aşa problema. Acolo era clar ce posturi sunt gratuite şi care sunt pe bani.
Vezi filmul evenimentelor de vineri, pe Paginademedia.ro, AICI.
Citeşte despre lupta în comunicate de sâmbătă, AICI.
Foto: Money Express
Citeşte şi:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
Unii de pe aici ziceau ca Basescu ia pus pe astia de la RCS-RDS,sa scoata A3,ca o manevra politica.Poate indoctrinatii si spalatii pe creieri ai antenelor,vor vedea ca este un conflict declansat de antene,nu de RCS-RDS!
Ar fi culmea ,ca in urma acestui conflict RCS,sa fie preferat de mai multi oameni,decat de cei care ar alege sa plece din retea.
Eu am de 14 ani contract cu ei,si nu am avut NICIODATA vreo problema cu serviciile lor.Nu compania este de vina,pentru serviciile oferite prost,ci cei care se ocupa punctual de zona de servicii,din zonele ce au probeleme.
Omul sfinteste locul,nu invers!!!!!!