Principalul ziar din care bucureştenii îşi iau informaţiile politice nu este un cotidian quality, ci un tabloid - Libertatea.
Antena 3 este principalul post de televiziune la care se uită locuitorii Capitalei când vor să fie la curent cu ştirile politice, iar HotNews este pe primul loc la capitolul site-uri de ştiri.
Toate acestea reies dintr-un sondaj CURS, comandat de Institutului Geopol, fondat de Cozmin Guşă.
Mai multe detalii din studiu, în continuare.
Ce ziare citesc bucureştenii pentru informaţii politice?
Principalul ziar pe care îl citesc bucureştenii pentru a afla ştiri politice este Libertatea (33%), tabloid editat de Ringier.
Pe locul doi se află Jurnalul Naţional, Click (tabloidul trustului Adevărul Holding) şi Adevărul, toate trei publicaţiile cu un procent de 11%. Locul trei în topul celor mai citite ziare pentru ştiri politice se află Evenimentul zilei (5%).
La ce posturi se uită bucureştenii pentru ştiri politice?
Antena 3 (39%), Realitatea TV (25%) şi România TV (10%) sunt principalele posturi la care se uită bucureştenii când vor să afle informaţii politice.
TVR Info (3%), postul public de ştiri, se află pe locul cinci în preferinţele locuitorilor din Capitală, când vorba de politică.
Distribuţia preferinţei pentru primele doua posturi de televiziune se păstrează relativ la fel ca mai sus şi în interiorul grupelor de vârstă, de venit sau de gen.
Diferenţe mai evidente apar la în distribuţia acestor opţiuni de informare TV în rândul simpatizanţilor diverselor partide: 49% dintre simpatizanţii PSD şi 47% dintre cei ai PNL urmăresc prioritar pentru informaţie politică Antena 3; peste 20% dintre simpatizanţii USL urmăresc Realitatea.
Votanţii PDL urmăresc Realitatea în proporţie de 27% şi Antena 3, circa 25%.
Relaţia votanţilor Partidului Poporului - Dan Diaconescu (PPDD) cu marile televiziuni de ştiri este ambiguă: în jur de 30% se informează prioritar de la Realitatea şi 31% de la Antena 3.
În termeni de eficienţă media pentru campania electorală, analiza GeoPOL indică faptul că Realitatea şi Antena 3 furnizează simpatizanţilor PPDD informaţia pe care OTV-ul îşi construieşte strategiile „discursive nocturne”.
Care sunt cele mai accesate site-uri pentru conţinutul politic?
Când vor să citească ştiri politice, bucureştenii intră pe site-urile HotNews.ro (23%), Ziare.com (21%) şi Ziare.ro (19%).
Adevărul.ro (4%), site-ul unuia dintre cele mai cumpărate ziare generalist, se află pe locul patru în acest clasament, urmat de Realitatea.net şi Mediafax.
Radio România Actualităţi, cel mai ascultat post de radio pentru ştiri politice
Radio România Actualităţi (37%), Europa FM (8%) şi Pro FM (6%) sunt posturile de radio la care bucureşternii ascultă în principal ştirile din zona politică.
Realitatea FM, un post exclusiv de ştiri, este ascultat pentru ştirile politice de doar 5% dintre bucureşteni. Radioul trustului Realitatea Media a obţinut acelaşi procent ca Radio ZU, Kiss FM şi Radio 21.
Radio România Actualităţi este în mod constant la mare distanţă de staţiile FM pe care, la nivelul perceptiei comune, le-am vedea ca fiind mai apropiate ascultătorului bucureştean: Europa FM - 8%, Pro FM - 6%, Radio 21 - 5%, Kiss FM - 5%, Realitatea FM - 5% .
Consumul postului public de radio scade mult la populaţia sub 60 de ani, în favoarea FM-urilor, în timp ce la populaţia peste 60 de ani, procentul de ascultători ai Radio Romania e dublu aproape faţă de cifra culeasă pe întreaga populaţie a Bucureştiului.
Informaţii despre studiu
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.roStudiul a fost realizat în perioada 1-8 mai pe un eşantion format din 1700 de respondenţi, dintre care 1227 (72%) au declarat că vor vota la alegerile locale din
Bucureşti.
Comentarii